Acasa | Arhiva | Contact

Joi, 02 Noiembrie 2006

Telegraf Online Constanta
revino la editia curenta
SUMARUL ZILEI
TOP 5
(02 Noiembrie 2006)
Zona Metropolitană Constanța, oficial, din decembrie
(6250 accesari)
Creațiile lui Ion Andreescu, pe simezele Muzeului de Artă
(3696 accesari)
Sute de militari fără diplomă de bac, condamnați la șomaj
(3283 accesari)
"Yamasha", un nou hit semnat... Marius Moga
(2484 accesari)
Constanța, pe locul al doilea în topul orașelor din România
(2211 accesari)
ARHIVA
Alegeti o editie
Top 500 articole
INFORMATII UTILE
RECLAME
Icar Tours
 

Joi, 02 Noiembrie 2006

Zona Metropolitană Constanța, oficial, din decembrie

Cristian MARIN (cristian.marin@telegrafonline.ro)

Zona Metropolitană Constanța, oficial, din decembrie Viceprimarul Constanței, Nicolae Nemirschi: “Sîntem în competiție directă cu România în ce privește accesarea de fonduri comunitare. Avem toate premisele - autostrada, portul și turismul pentru ca Zona Metropolitană să devină al doilea pol de interes al țării.”

În perspectiva integrării în UE, a descentralizării și a regionalizării administrative, șansa comunităților locale este aceea de a se solidariza în jurul unor proiecte comune, menite să promoveze interesele acestora în contextul unui climat de concurență globală și a noilor realități socio-economice. În baza discuțiilor preliminare purtate în aprilie 2006 între reprezentanții unităților administrativ-teritoriale din zona de proximitate a municipiului Constanța și în baza ultimelor modificări legislative în domeniul administrației publice locale, respectiv adoptarea Legii nr. 286/2006, pentru modificarea și completarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, Primăria Constanța a avut inițiativa organizării unei noi întîlniri avînd ca obiect constituirea Zonei Metropolitane Constanța. Au fost invitați să participe primarii localităților ce urmează să fie incluse în Zonă: Basarabi, Eforie, Năvodari, Ovidiu, Techirghiol, Agigea, Corbu, Cumpăna, Lumina, Mihail Kogălniceanu, Poarta Albă, Tuzla, Valu lui Traian, precum și un reprezentant al Consiliului Județean Constanța. Cu acest prilej a fost supus dezbaterii proiectul de statut al viitoarei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară "Zona Metropolitană Constanța", totodată fiind analizat cadrul legal care susține constituirea asociațiilor de dezvoltare intercomunitară și a zonelor metropolitane. De asemenea, a fost dezbătută oportunitatea constituirii în acest moment a Zonei Metropolitane Constanța, în contextul integrării României în UE și a deschiderii posibilității de accesare a fondurilor structurale și de coeziune.

Viitoarea Asociație de Dezvoltare Intercomunitară "Zona Metropolitană Constanța" se dorește a fi un instrument administrativ eficient, în scopul promovării unor proiecte comune de dezvoltare integrată a zonei și de atenuare a discrepanțelor dezvoltării dintre localități, un facilitator privind atragerea investițiilor, o platformă de colaborare între unitățile administrativ-teritoriale componente și un nucleu de dezvoltare a serviciilor publice. Obiectivele constituirii Zonei Metropolitane Constanța sînt: îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii de transport, telecomunicații și energie, reducerea disparităților dintre localitățile situate în zona metropolitană, dezvoltarea de noi zone rezidențiale și cartiere de locuințe, dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor publice, protecția mediului și dezvoltarea durabilă, dezvoltarea turismului și a sectorului terțiar, dezvoltarea economică integrată, dezvoltarea resurselor umane, creșterea ratei de ocupare și combatere a ecluziunii sociale și a dezechilibrelor sociale și atragerea de noi investiți și creșterea accesului la resurse.

Proiecte integrate de zeci de milioane de euro pentru zona metropolitană

Viceprimarul Constanței, Nicolae Nemirschi, a declarat că era nevoie de discutarea în regim de urgență a înființării Zonei Metropolitane pentru a se înlesni accesul tuturor autorităților locale implicate la fondurile structurale de dezvoltare privind infrastructura. „Am stabilit statutul asociației, care urmează a fi supus hotărîrilor de consilii locale din fiecare unitate administrativă participantă. Banii de la UE nu pot fi accesați de fiecare primărie în parte, iar noi, ca aglomerare urbană, funcționăm oricum ca și o zonă metropolitană. Trebuia să oficializăm relațiile dintre unitățile noastre administrative pentru că, în vederea accesării fondurilor structurale, trebuie să demonstrăm Europei că avem interese comune, iar noi chiar avem interese comune”, a spust Nemirschi. El a mai arătat că ședința de constituire a Asociației „Zona Metropolitană Constanța” ar putea avea loc chiar în luna decembrie, pentru ca autoritățile locale implicate în proiect să fie pregătite să acceseze fonduri comunitare pe proiecte integrate de la 1 ianuarie 2007. „Altă șansă nu avem! Sîntem în competiție directă cu România în ce privește accesarea de fonduri comunitare. Avem toate premisele, autostrada, portul și turismul pentru ca Zona Metropolitană să devină al doilea pol de interes al țării. Prin această asociație se face un nou pas în direcția descentralizării reale. La dezbateri s-a vorbit numai la nivel administrativ, dincolo de orice apartenență politică, și acesta va fi în continuare trendul zonei metropolitane”, a mai declarat viceprimarul. Odată constituită, zona metropolitană va găzdui 70% din populația județului, pe o suprafață care însumează doar 33% din teritoriul administrativ al Constanței.

PUBLICITATE
p>

Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gîju, a subliniat că o prioritate ar putea fi reabilitarea traseului Constanța - Cumpăna. „Cumpăna singură nu va putea accesa fondurile necesare pentru proiecte integrate de asemenea anvergură, însă zona metropolitană ne va ajuta în acest sens. Și în privința dezvoltării parcurilor industriale sînt proiecte care vor ajuta la creșterea nivelului de trai al tuturor locuitorilor zonei metropolitane. Foarte important este faptul că Asociația nu distruge personalitatea juridică a administrațiilor publice locale”, a spus Gâju. Primarul Năvodariului, Tudorel Calapod, a indicat alte proiecte de infrastructură: construirea unei autostrăzi cu patru benzi între Mamaia și Tabăra de la Năvodari și amenajarea unui parc industrial la limita teritoriilor autorităților din Năvodari și Corbu. Viceprimarul Nemirschi a precizat că o primă țintă a tuturor autorităților locale din Zona Metropolitană va fi realizarea unui plan urbanistic general (PUG) al întregii zone. „Investitorii nu va mai trebui să treacă pe la fiecare primar în parte pentru a căuta locații. Dacă doresc industrie ușoară îi vom îndruma către localitățile pe raza cărora am stabilit, prin PUG, că vom organiza un centru de industrie ușoară. Nu vor mai face autoritățile locale, fiecare, cîte un proiect pentru conducte de gaz, ci ne vom corela eforturile. La fel, spre exemplu, nu se vor face două stații de epurare, una la Ovidiu și una la Palazu, cînd putem să facem una singură, care va colecta deșeurile din ambele zone”, a mai afirmat Nemirschi.

Comentarii in legatura cu acest articol
 1. candidat
  de la boogieman (08:26:24 02 Noiembrie 2006)

  un serios candidat pentru primarie.

 2. Descrierat/descreierati de doua parale!
  de la Liviu Chilian (12:34:05 03 Noiembrie 2006)

  Ba, alcoolico-tabagici 'dementizati'! Lumea va vede si va stie! Sunteti mai prosti ca noaptea, cum ar spune un Dobrogean. Jidanu'asta diliman vorbeste astfel: "Avem toate premisele, autostrada, portul și turismul pentru ca Zona Metropolitană să devină al doilea pol de interes al țării. Prin această asociație se face un nou pas în direcția descentralizării reale." Pai, ba, descreirati BUGETARI, LIPITORI PESTILENTIALE, portul e'al "guvernului", turismul a fost bulversat tot de 'guvern', iar pacatosul asta de Jidan vorbeste de "descentralizare", dar el vrea ca banii care (daca)vor veni de la DISCRIMINATORII/RASISTII ueisti, sa fie... centralizati, adica dati pe mana Jidanilor DEMENTI Nemirschi, Strutzinski, Israhell(ala de va "asfalteaza" potecile) si Robinson gamblerul. Si cum este posibil, ca un parlit de viceprimar sa urle in media ca el se lupta cu Romania!? Din ce tara face el parte? I'a intrebat el pe primarii comunelor suburbane daca si ei ar vrea sa se lupte cu Romania? --- Credeti ca daca stergeti mesajele, va protejati?! Neicusorilor, va faceti mai mult rau. Lasitatea este BOALA care v'a luat "mintile".

 3. bai
  de la nashu (14:45:19 03 Noiembrie 2006)

  Chiliane daca dau de tine pe strada te omor daca te mai prind ca comentezi o sa-ti fac o vizita de sa ma ti minte

 4. amice
  de la Liviu Chilian (15:54:05 12 Noiembrie 2007)

  ce imi faci prietene daca mai comentez?Iti transmit sarutari sotiei si numai bine familiei prietene.Sper sa ne intalnim vreodata ca am un 9 cu numele tau pe el ;)

 5. PzHPMdsyJWzoj
  de la GvYRfozCUejZIlKsMN (17:41:23 10 August 2009)

  ontyime1.txt;4;5

 6. lbxoHHyDvml
  de la jaVjaPpZxeh (18:29:49 10 August 2009)

  ontyime1.txt;4;5

 7. UbxrfCNwLcICaEr
  de la SOEDdKgNEcH (19:15:52 10 August 2009)

  ontyime1.txt;4;5

 8. hcLcYJgkiCpgqSTn
  de la ugMxHxIesJqnALzvcWc (20:02:48 10 August 2009)

  ontyime1.txt;4;5

Du-te la pagina 1
Calificativ actual Rating: 4.37Rating: 4.37Rating: 4.37Rating: 4.37Rating: 4.37
Numar de voturi 40
Acordati un calificativ acestui articol
Spune parerea ta in legatura cu acest articol
Titlu
Nume
Mesaj
 
 
 

Știri de ultimă oră

INTREBAREA ZILEI
Credeți în viața de după moarte?
BULETIN DE STIRI
Vreau sa ma abonez la buletinul de stiri zilnic via e-mail
CURS VALUTAR BNR
1 USD = 3,9273 RON
1 EURO = 4,4353 RON
convertor valutar
PUBLICITATE OUTDOOR
 
RECLAME
Telegraf - Imobiliare
Toate informatiile, date, text, fotografii, grafice, materiale video, mesaje sau alte materiale, indiferent daca au fost afisate in mod public sau transmise individual, privat, revin in resposabiltatea unica a persoanei care a fost sursa unor astfel de materiale. Aceasta inseamna ca dumneavoastra (si nu ziarul Telegraf sau administratorii site-ului) sunteti in intregime responsabili pentru toate materialele pe care le incarcati sau le puneti la dispozitie in mod public in cadrul site-ului.
© 2006 Copyright S.C. Telegraf Advertising S.R.L. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii de utilizare
Pagina a fost generata in 0.0148 secunde
Powered by
Inchide