Acasa | Arhiva | Contact

Joi, 02 Noiembrie 2006

Telegraf Online Constanta
revino la editia curenta
SUMARUL ZILEI
TOP 5
(02 Noiembrie 2006)
Zona Metropolitană Constanța, oficial, din decembrie
(6251 accesari)
Creațiile lui Ion Andreescu, pe simezele Muzeului de Artă
(3741 accesari)
Sute de militari fără diplomă de bac, condamnați la șomaj
(3308 accesari)
"Yamasha", un nou hit semnat... Marius Moga
(2487 accesari)
Constanța, pe locul al doilea în topul orașelor din România
(2211 accesari)
ARHIVA
Alegeti o editie
Top 500 articole
INFORMATII UTILE
RECLAME
Icar Tours
 
Inapoi la Cultura

Joi, 02 Noiembrie 2006

Creațiile lui Ion Andreescu, pe simezele Muzeului de Artă

()

Creațiile lui Ion Andreescu, pe simezele Muzeului de Artă

Pictorul Ion Andreescu este unul dintre cei mai importanți artiști plastici ai secolului al XIX-lea, el lăsînd în urmă o operă vastă, care cuprinde sute de tablouri. O parte din creațiile sale sînt expuse la Muzeul de Artă din Constanța, cele mai multe fiind transferate, în anul 1966, de la Muzeul Național de Artă al României. Printre picturile care se află în patrimoniul muzeului constănțean se numără "Drum seara", "Tăietor de lemn", "Femeie cu sac" și "Margine de sat în amurg". Lucrarea "Tăietor de lemn" a fost achiziționată de arhitectul Grigore Cerkez direct de la artist, iar pictura "Femeie cu sac" a făcut parte din colecția doctorului Nicolae Kalinderu, dar și din tezaurul României, ea fiind trimisă în anul 1917 în Rusia și a revenit în țară în anul 1956. Tabloul "Drum seara" a fost donat Muzeului de Artă de către doctorul Gheorghe Vintilă, dar a fost achiziționat, la un moment dat, și de pictorul Nicolae Tonitza. "Pictura lui Ion Andreescu a fost realizată în tonalități grave, ea reflectînd sensibilitatea și dramatismul trăirilor artistului. În lucrările sale apar margini de crîng desfrunzite, natura fiind ilustrată în ipostaze de solitudine, personajele fiind redate mai mult ca și prezență, nu ca centru de interes", a explicat muzeograful Alexandra Radu.


PUBLICITATE

Ion Andreescu a fost elev al Școlii de Arte Frumoase, condusă de Theodor Aman, iar în anul 1872, a devenit profesor la catedra de desen liniar și caligrafie a Seminarului episcopal din Buzău. Plasticianul a urmat și cursurile Academiei Julien de la Paris, unde a pictat nuduri, portrete și modele costumate. În aceeași perioadă, s-a alăturat grupului de la Barbizon, din care făceau parte pictori impresioniști și îi sînt primite la Salonul Oficial lucrările "Începutul primăverii" (pictată în Franța) și "Tîrg în preajma Buzăului", pe care o luase cu el la plecarea din țară. La începutul anului 1882, Ion Andreescu s-a stabilit definitiv la București și în luna aprilie a aceluiași an a organizat o expoziție personală, în sălile din curtea Bisericii Stavropoleos, unde a expus 65 de picturi. La 22 octombrie 1882, la vîrsta de 33 de ani, s-a stins din viață. Interesat de diferite genuri ale picturii, Ion Andreescu a creat peisaje ("Margine de pădure", "Pomi înfloriți", "Stînci și mesteceni", "Cîmp"), portrete ("Țărancă cu broboadă verde", "Țărancă cu traistă", "Autoportret"), dar și naturi statice ("Coacăze", "Felii de pepene").

Calificativ actual Rating: 4.48Rating: 4.48Rating: 4.48Rating: 4.48Rating: 4.48
Numar de voturi 23
Acordati un calificativ acestui articol
Spune parerea ta in legatura cu acest articol
Titlu
Nume
Mesaj
 
 
 

Știri de ultimă oră

INTREBAREA ZILEI
Ați cumpăra produse tradiționale perisabile de pe Facebook?
BULETIN DE STIRI
Vreau sa ma abonez la buletinul de stiri zilnic via e-mail
CURS VALUTAR BNR
1 USD = 3,9427 RON
1 EURO = 4,4413 RON
convertor valutar
PUBLICITATE OUTDOOR
 
RECLAME
Telegraf - Imobiliare
Toate informatiile, date, text, fotografii, grafice, materiale video, mesaje sau alte materiale, indiferent daca au fost afisate in mod public sau transmise individual, privat, revin in resposabiltatea unica a persoanei care a fost sursa unor astfel de materiale. Aceasta inseamna ca dumneavoastra (si nu ziarul Telegraf sau administratorii site-ului) sunteti in intregime responsabili pentru toate materialele pe care le incarcati sau le puneti la dispozitie in mod public in cadrul site-ului.
© 2006 Copyright S.C. Telegraf Advertising S.R.L. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii de utilizare
Pagina a fost generata in 0.0139 secunde
Powered by
Inchide