Acasa | Arhiva | Contact

Luni, 03 Septembrie 2007

Telegraf Online Constanta
revino la editia curenta
SUMARUL ZILEI
TOP 5
(03 Septembrie 2007)
Grasu XXL, din nou în atenția fanilor
(2836 accesari)
Medgidia a aniversat 151 de ani
(1860 accesari)
Formula 1 pe apă, un eveniment ce va deveni tradiție la Constanța
(1624 accesari)
Repartizarea suplinitorilor calificați din Constanța, sub semnul întrebării
(1561 accesari)
Adolescenta dispărută din Tuzla, găsită la București
(1540 accesari)
ARHIVA
Alegeti o editie
Top 500 articole
INFORMATII UTILE
RECLAME
Icar Tours
 

Luni, 03 Septembrie 2007

Medgidia a aniversat 151 de ani

Tatian IORGA (tatian.iorga@telegrafonline.ro)

Medgidia a aniversat 151 de ani

Primăria municipiului Medgidia a organizat, la finele săptămînii trecute, „Zilele orașului”, cu ocazia împlinirii a 151 de ani de la întemeierea oficială a localității. 151 de ani de diversitate etnică și culturală s-a numit întîlnirea care a deschis seria manifestărilor dedicate Zilei municipiului Medgidia și care s-a desfășurat în sala de protocol a Primăriei. La discuții au fost prezente peste 100 de persoane. „Oameni care acum sînt plecați din Medgidia, dar care au rămas cu sufletul alături de acest ținut, foști primari ai Medgidiei, cadre didactice, consilieri locali și oameni cărora le place să trăiască în Medgidia și-au dat întîlnire la Primărie pentru depăna aminitiri. Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, a onorat cu prezența această reuniune și a binecuvîntat orașul și oamenii lui. Victor Popa, proiectantul podului de la Medgidia, simbol al orașului, a povestit cu emoție amintirile sale din perioada construcției podului, perioadă pe care el a petrecut-o la Medgidia”, a declarat primarul Dumitru Moinescu. El a adăugat că foști primari ai Medgidiei - Gheorghe Alexandru și Ion Cuciureanu - au povestit, de asemenea, cîteva dintre amintirile legate de aceste meleaguri. Au mai fost prezenți Virgil Mocanu, dascăl în Medgidia de peste 30 de ani, Amet Aledin, deputat din partea UDTTMR, Corneliu Leu, scriitor din Medgidia, consilieri locali, tineri. În finalul întîlnirii, primarul a premiat mai mulți tineri din localitate, care, prin rezultatele obținute la diverse concursuri naționale și internaționale, au contribuit la promovarea orașului, a culturii și sportului local. Au mai fost recompensați și locuitori din oraș care s-au implicat în proiectele de dezvoltare. Printre aceștia s-au numărat și mai mulți președinți de asociații de proprietari care au contribuit la buna gospodărire a unor blocuri și zone. Seara, pe scena amplasată în parcul central 1 Mai, a avut loc un spectacol de divertisment prezentat de tineri și trupe din Medgidia. Crosul “Medgidia 151 de ani” a deschis cea de a doua zi a manifestărilor. La competiție au participat peste 150 de copii și tineri. În zona stadionului, reprezentanții comunității turco - tătare au organizat lupte tradiționalele tătărești Kureș. Zilele Orașului s-au încheiat cu un spectacol folcloric și un foc de artificii.

Întemeierea oficială a orașului Medgidia s-a făcut la 2 septembrie 1856, prin decret al Imperiului Otoman. Medgidia a primit numele de la sultanul Abdulmedgid, care a domnit în perioada 1839 -1861. Orașul a fost construit și dezvoltat într-un spirit modern, pe baza unui plan urbanistic elaborat de departamentele tehnice ale ministerelor din acea vreme, special pentru a găzdui refugiații din Crimeea și pentru dezvoltarea economică a Dobrogei centrale. Întemeierea Medgidiei și dezvoltarea rapidă a reprezentat pentru statul otoman un experiment reușit în domeniul economiei capitaliste și al ingineriei sociale. Pînă în 1875, Medgidia devenise unul din cele mai prospere, complexe și civilizate orașe din statul otoman. După semnarea Tratatului de la Berlin (1878), Medgidia a devenit parte componentă a României. Conform tabelelor statistice din acea vreme, populația districtului Medgidia număra 28.213 locuitori, dintre care tătarii reprezentau peste 50%.

Comentarii in legatura cu acest articol
  1. aniversari
    de la mustafa (21:52:43 03 Septembrie 2007)

    Iar Murfatlar a implinit 425 de ani,trei luni si paispe zile...

Du-te la pagina 1
Calificativ actual Rating: 2.00Rating: 2.00Rating: 2.00Rating: 2.00Rating: 2.00
Numar de voturi 5
Acordati un calificativ acestui articol
Spune parerea ta in legatura cu acest articol
Titlu
Nume
Mesaj
 
 
 

Știri de ultimă oră

INTREBAREA ZILEI
Aveți cunoștințe care au fost înșelate prin metoda "Accidentul"?
BULETIN DE STIRI
Vreau sa ma abonez la buletinul de stiri zilnic via e-mail
CURS VALUTAR BNR
1 USD = 2,3934 RON
1 EURO = 3,2719 RON
convertor valutar
Trofeul TELEGRAF - editia 24
RECLAME
Telegraf - Imobiliare
Toate informatiile, date, text, fotografii, grafice, materiale video, mesaje sau alte materiale, indiferent daca au fost afisate in mod public sau transmise individual, privat, revin in resposabiltatea unica a persoanei care a fost sursa unor astfel de materiale. Aceasta inseamna ca dumneavoastra (si nu ziarul Telegraf sau administratorii site-ului) sunteti in intregime responsabili pentru toate materialele pe care le incarcati sau le puneti la dispozitie in mod public in cadrul site-ului.
© 2006 Copyright S.C. Telegraf Advertising S.R.L. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii de utilizare
Pagina a fost generata in 0.0218 secunde
Powered by
Inchide