Medgidia a aniversat 151 de ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Medgidia a aniversat 151 de ani
Administrație 03 Septembrie 2007 / 00:00 1976 accesări 0 comentarii

Primăria municipiului Medgidia a organizat, la finele săptămînii trecute, „Zilele oraşului”, cu ocazia împlinirii a 151 de ani de la întemeierea oficială a localităţii. 151 de ani de diversitate etnică şi culturală s-a numit întîlnirea care a deschis seria manifestărilor dedicate Zilei municipiului Medgidia şi care s-a desfăşurat în sala de protocol a Primăriei. La discuţii au fost prezente peste 100 de persoane. „Oameni care acum sînt plecaţi din Medgidia, dar care au rămas cu sufletul alături de acest ţinut, foşti primari ai Medgidiei, cadre didactice, consilieri locali şi oameni cărora le place să trăiască în Medgidia şi-au dat întîlnire la Primărie pentru depăna aminitiri. Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, a onorat cu prezenţa această reuniune şi a binecuvîntat oraşul şi oamenii lui. Victor Popa, proiectantul podului de la Medgidia, simbol al oraşului, a povestit cu emoţie amintirile sale din perioada construcţiei podului, perioadă pe care el a petrecut-o la Medgidia”, a declarat primarul Dumitru Moinescu. El a adăugat că foşti primari ai Medgidiei - Gheorghe Alexandru şi Ion Cuciureanu - au povestit, de asemenea, cîteva dintre amintirile legate de aceste meleaguri. Au mai fost prezenţi Virgil Mocanu, dascăl în Medgidia de peste 30 de ani, Amet Aledin, deputat din partea UDTTMR, Corneliu Leu, scriitor din Medgidia, consilieri locali, tineri. În finalul întîlnirii, primarul a premiat mai mulţi tineri din localitate, care, prin rezultatele obţinute la diverse concursuri naţionale şi internaţionale, au contribuit la promovarea oraşului, a culturii şi sportului local. Au mai fost recompensaţi şi locuitori din oraş care s-au implicat în proiectele de dezvoltare. Printre aceştia s-au numărat şi mai mulţi preşedinţi de asociaţii de proprietari care au contribuit la buna gospodărire a unor blocuri şi zone. Seara, pe scena amplasată în parcul central 1 Mai, a avut loc un spectacol de divertisment prezentat de tineri şi trupe din Medgidia. Crosul “Medgidia 151 de ani” a deschis cea de a doua zi a manifestărilor. La competiţie au participat peste 150 de copii şi tineri. În zona stadionului, reprezentanţii comunităţii turco - tătare au organizat lupte tradiţionalele tătăreşti Kureş. Zilele Oraşului s-au încheiat cu un spectacol folcloric şi un foc de artificii.

Întemeierea oficială a oraşului Medgidia s-a făcut la 2 septembrie 1856, prin decret al Imperiului Otoman. Medgidia a primit numele de la sultanul Abdulmedgid, care a domnit în perioada 1839 -1861. Oraşul a fost construit şi dezvoltat într-un spirit modern, pe baza unui plan urbanistic elaborat de departamentele tehnice ale ministerelor din acea vreme, special pentru a găzdui refugiaţii din Crimeea şi pentru dezvoltarea economică a Dobrogei centrale. Întemeierea Medgidiei şi dezvoltarea rapidă a reprezentat pentru statul otoman un experiment reuşit în domeniul economiei capitaliste şi al ingineriei sociale. Pînă în 1875, Medgidia devenise unul din cele mai prospere, complexe şi civilizate oraşe din statul otoman. După semnarea Tratatului de la Berlin (1878), Medgidia a devenit parte componentă a României. Conform tabelelor statistice din acea vreme, populaţia districtului Medgidia număra 28.213 locuitori, dintre care tătarii reprezentau peste 50%.

Taguri articol

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Ştiri de ultimă oră
123

Pagina a fost generata in 0.4154 secunde