Acasa | Arhiva | Contact

Joi, 20 Decembrie 2007

Telegraf Online Constanta
revino la editia curenta
SUMARUL ZILEI
TOP 5
(20 Decembrie 2007)
Musulmanii sărbătoresc Kurban Bayram-ul
(13193 accesari)
Pensionară jefuită de un fals angajat al unei firme de cablu
(2285 accesari)
Încă o victimă a vitezei
(2093 accesari)
Premii record la “Gala Sportului Constănțean”, oferite de Consiliul Județean
(1353 accesari)
Florin Orezeanu și Alina Cosmoiu aduc Constanței primul trofeu la un festival de film
(1334 accesari)
ARHIVA
Alegeti o editie
Top 500 articole
INFORMATII UTILE
RECLAME
Icar Tours
 

Joi, 20 Decembrie 2007

Musulmanii sărbătoresc Kurban Bayram-ul

()

Musulmanii sărbătoresc Kurban Bayram-ul Liderul Cultului Musulman din România, muftiul Iusuf Muurat: „Prima zi a acestei sărbători începe cu o slujbă specială la geamie, după care oamenii sacrifică animalele sau merg la cimitir pentru a-și cinsti morții. În același timp, femeile prepară bucatele tradiționale, în vreme ce copiii merg cu colindul.”

Credincioșii musulmani din Dobrogea sărbătoresc, timp de patru zile, de astăzi, Kurban Bayram-ul. Cunoscut în tradiția islamică și ca Sărbătoarea Sacrificiului, Kurban Bayram-ul din sfînta lună Zilhigge este marcat de musulmanii din întreaga lume prin tradiționalul pelerinaj la Mecca și Medina. Potrivit tradiției islamice, credincioșii musulmani au obligația ca în această perioadă să sacrifice un batal, o oaie sau o vită. Dacă sacrifică o ovină, aceasta trebuie să aibă cel puțin șase luni și să fie sănătoasă, în vreme ce bovinele nu trebuie să depășească doi ani. Ritualul sacrificiului spune că animalele pot fi sacrificate pentru cel mult șapte persoane, iar după ce împart carnea în trei părți egale, musulmanii trebuie să o dea vecinilor și celor nevoiași, dar să păstreze și pentru familie. „Prima zi a acestei sărbători începe cu o slujbă specială la geamie, după care oamenii sacrifică animalele sau merg la cimitir pentru a-și cinsti morții. În același timp, femeile prepară bucatele tradiționale, în vreme ce copiii merg cu colindul”, a declarat șeful Cultului Musulman din România, muftiul Iusuf Muurat. Acesta susține că, în acest an, pentru a-și îndeplini obligația sfîntă în fața lui Allah - pelerinajul la mormîntul Profetului Mohammed -, 84 de musulmani constănțeni au plecat în Arabia Saudită. Dealtfel, cei mai mulți dintre pelerinii care nu au avut o situație materială care să le permită această călătorie au primit sprijinul Muftiatul Cultului Musulman din România. Respectînd tradiția, ca în fiecare an, muftiul Iusuf Muurat și conducerea Muftiatului Cultului Musulman din România urează tururor musulmanilor din România tradiționala urare „Kurban Bayraminiz Mubarek Olsun” (“Un Bairam fericit!” - n.r.).


PUBLICITATE

Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR) marchează Kurban Bayram-ul printr-o serie de acțiuni cu caracter umanitar în localitățile constănțene. Astfel, conform tradiției musulmane, UDTR va sacrifica vite pentru a împărți carnea credincioșilor nevoiași din toate localitățile unde există filiale ale Uniunii. Președintele UDTR, Osman Fedbi, a declarat că acțiunile vor fi derulate atît în municipiul Constanța, dar și la Medgidia, Cobadin, Băneasa, Techirghiol, Tuzla și Fîntîna Mare. Cu ocazia acestei sărbători, UDTR și Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România, în parteneriat cu Muftiatul Cultului Musulman din România și Fundația Tuna, vor organiza, mîine, de la ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța, un spectacol de cîntece și dansuri tradiționale ale turcilor și tătarilor din Dobrogea.

Comentarii in legatura cu acest articol
 1. Mozaic Dobrogean
  de la Schneider (11:22:51 20 Decembrie 2007)

  Sarbatori Fericite tuturor musulmanilor din Dobrogea si nu numai. Am trait, traim si vom trai impreuna, aici in Dobrogea, in cel mai pasnic mod posibil... un exemplu al multiculturalitatii pentru Europa.

 2. frumos!
  de la copacica (11:43:04 20 Decembrie 2007)

  Un Bairam fericit tuturor musulmanilor!

 3. Va multumim de urari
  de la Inder (12:03:00 20 Decembrie 2007)

  Multumim pentru urarile transmise. In curand vor veni si Sarbatorile Craciunului.Sa aveti parte de cel putin atatea bucurii de cate avem noi parte in aceste zile.

 4. sarbatori fericite
  de la mangalia x (16:08:02 20 Decembrie 2007)

  kutlu bayramlar bütün Romanya müsülmanlara. Va doresc sa traiti in pace si liniste. spera cu totii intr-o viata mai onesta in Romania In curand va fi craciunul nostru .......

 5. allah akbar
  de la recycle bin laden (16:16:19 20 Decembrie 2007)

  bag seama ca shtefan cel mare a luptat de pomana ...

 6. e ok
  de la printesa_livia (18:51:41 20 Decembrie 2007)

  ce sa zic?kurban bairam fericit tuturor musulmanilor!aveti niste traditii extraordinare!abia astept sa va cunosc mai bine!pooops all

 7. oare
  de la Liviu Chilian (21:26:33 20 Decembrie 2007)

  kurban e ceva legat de cur , ca ma intereseaza

 8. Pentru " chilian " .
  de la Muslumanu . (22:30:50 20 Decembrie 2007)

  Deoarece sarbatorim Sarbatoarea Sacrificiului , nu o sa-ti raspundem la provocare , si cred ca chiar daca ti-am desena , tot nu o sa pricepi asa ca ..........lasa . „Kurban Bayraminiz Mubarek Olsun” (“Un Bairam fericit!” - n.r) Sarbatori fericite !

 9. respect
  de la noi (22:34:24 20 Decembrie 2007)

  tot respectul ptr nr.1,2,3 Sarbatori fericite tuturor!

 10. 0
  de la liliana (12:07:31 09 Decembrie 2008)

  pr oare .daca esti prost taci mai cultivate si tu putin

Du-te la pagina 1 2
Calificativ actual Rating: 4.31Rating: 4.31Rating: 4.31Rating: 4.31Rating: 4.31
Numar de voturi 13
Acordati un calificativ acestui articol
Spune parerea ta in legatura cu acest articol
Titlu
Nume
Mesaj
 
 
 

Știri de ultimă oră

INTREBAREA ZILEI
Sunteți de acord cu deschiderea școlilor chiar dacă nu au autorizație sanitară?
BULETIN DE STIRI
Vreau sa ma abonez la buletinul de stiri zilnic via e-mail
CURS VALUTAR BNR
1 USD = 2,4612 RON
1 EURO = 3,5424 RON
convertor valutar
PUBLICITATE OUTDOOR
 
RECLAME
Telegraf - Imobiliare
Toate informatiile, date, text, fotografii, grafice, materiale video, mesaje sau alte materiale, indiferent daca au fost afisate in mod public sau transmise individual, privat, revin in resposabiltatea unica a persoanei care a fost sursa unor astfel de materiale. Aceasta inseamna ca dumneavoastra (si nu ziarul Telegraf sau administratorii site-ului) sunteti in intregime responsabili pentru toate materialele pe care le incarcati sau le puneti la dispozitie in mod public in cadrul site-ului.
© 2006 Copyright S.C. Telegraf Advertising S.R.L. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii de utilizare
Pagina a fost generata in 0.0127 secunde
Powered by
Inchide