Acasa | Arhiva | Contact

Vineri, 21 Noiembrie 2008

Telegraf Online Constanta
revino la editia curenta
SUMARUL ZILEI
TOP 5
(21 Noiembrie 2008)
Rihanna are un nou tatuaj!
(22452 accesari)
Șpagă prefecturală pentru o retrocedare suspect de rapidă?
(3619 accesari)
Impact cu tramvaiul
(3536 accesari)
Lovite pe trecere
(2386 accesari)
La un pas de catastrofă pe drumul de fier Constanța - București
(2374 accesari)
ARHIVA
Alegeti o editie
Top 500 articole
INFORMATII UTILE
RECLAME
Icar Tours
 
Inapoi la Cultura

Vineri, 21 Noiembrie 2008

Premiile „Remus Opreanu“

Mirela STÎNGĂ (mirela.stinga@telegrafonline.ro)

Premiile „Remus Opreanu“ Criticul de artă dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă Constanța, a fost distinsă cu Premiul „Remus Opreanu“ pentru artă

Personalități dobrogene din diverse domenii de activitate - artă, literatură, istorie, arhitectură, educație universitară și preuniversitară și sport - au fost premiate, ieri seară, pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, în semn de recunoștință pentru activitatea depusă în promovarea unor valori perene. Cea de-a doua ediție a Galei Premiilor „Remus Opreanu“ s-a deschis cu un moment susținut de „Armonic Brass Band“, urmat de intonarea imnului de stat „Deșteaptă-te române“ de către soprana Daniela Vlădescu, directorul general al Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“. Premiul pentru artă i-a revenit criticului de artă dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanța, care a redat în lucrările sale științifice imaginea Constanței din perioada modernă ca un exercițiu de admirație, convinsă fiind că acest oraș are un „genius loci“. Alături de criticul de artă mai fuseseră nominalizați și artiștii plastici Florin Ferendino și Ignat Ștefanov. Președintele Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, publicistul și scriitorul Ovidiu Dunăreanu, a fost distins cu Premiul „Remus Opreanu“ pentru literatură. Prozatorul a fost nominalizat la această secțiune alături de Constantin Cioroiu și Ion Faiter. La categoria „Istorie“, valoroasa distincție care poartă numele primului prefect al Constanței i-a fost acordată reputatului specialist din domeniul arheologiei, cunoscut în mod special grație activității desfășurate pe șantierul arheologic de la Histria, dr. Alexandru Suceveanu. Din păcate, reputatul cercetător nu a putut fi prezent la eveniment din motive obiective, iar premiul a fost ridicat de cercetătorul științific gradul I din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheolgie Constanța, prof. univ. dr. Mihai Irimia. La această secțiune mai fuseseră nominalizați istoricul Gheorghe Dumitrașcu și arheologul Gheorghe Papuc.

Rectorul Universității „Ovidius“, prof. univ. dr. Victor Ciupină, a fost distins cu Premiul „Remus Opreanu“ pentru învățămînt universitar, categorie la care au mai fost nominalizați prof. univ. dr. Nicolae Peride și prof. univ. dr. Petre Petculescu. Profesorul de matematică Gheorghe Vernic a fost, la rîndul său, recunoscut pentru meritele sale în învățămîntul preuniversitar. Propuși pentru premiu au mai fost educatoarea Saveta Georgescu și profesorul Stan Sava. La secțiunea „Arhitectură“, distincția „Remus Opreanu“ i-a fost oferită lui Alexandru Bălan. Nominalizați la acest premiu fuseseră și arhitecții Alexandru-Mihai Constandache și Mihai Isacov. Premiul pentru sport i-a revenit decanului Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Ovidius“, prof. univ. dr. George Radu Stănculescu. Propuși pentru acest premiu au mai fost înotătorul medaliat olimpic Răzvan Florea și directorul general la C.S. „Farul“ Constanța, Ilie Floroiu. Cel din urmă, a primit, ca un semn de recunoștință pentru întreaga activitate, un Premiu Special „Remus Opreanu“. Personalitate din domeniul atletismului, Ilie Floroiu a declarat, emoționat, că acesta este singurul premiu pe care l-a primit la Constanța.

În cadrul Galei au fost premiați și elevii olimpici pe plan internațional, alături de profesorii lor: Antonia Miruna Oprescu - prof. Cristinel Maga, Ruxandra Bîrzan - prof. Florica Mertic, Ioana Teodora Tofolean - prof. Diana Petcu, Edvin Memet - prof. Ion Băraru, Petrică Gabriel - prof. Sanda Oprea, Coralia Alecu - prof. Florina Niculescu, Adrian Augustin Ladăr - prof. Florina Niculescu, Alexei Leon - prof. Eugenia Camelia Ciurescu, Dan Pascari - prof. Cristina Angela Roșca, Tatian Popșoi - prof. Rodica Elena Cîju și Alexandru Păduraru - prof. Arslan Fahrettin.

La festivitatea de premiere, ansamblurile comunităților etnice din Dobrogea - tătari, turci, aromâni, rromi și greci -, au susținut momente artistice. Gala Premiilor „Remus Opreanu“ s-a încheiat cu un recital susținut de reputatul jazzman Harry Tavitia n.

Cea de-a doua ediție a Galei Premiilor „Remus Opreanu“, integrată într-un eveniment mai amplu, „Ziua Recunoștinței Constănțenilor“, patronat de Prefectura Constanța, face parte din cadrul „Calendarului evenimentelor dobrogene pe 2008“, sprijinit de Consiliul Județean Constanța și Primăria Municipiului Constanța. De asemenea, printre organizatorii acestei manifestări de anvergură - „Ziua Recunoștinței Constănțenilor” - s-au aflat Consiliul Județean Constanța și Primăria Municipiului Constanța, alături de alte instituții reprezentative, precum Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman”, muzeele constănțene, Uniunea Scriitorilor - Filiala Dobrogea, Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, Inspectoratul de Jandarmi Județean, Direcția pentru Sport a Județului, Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național, Direcția Județeană de Tineret, Cercul Militar, Direcția Județeană Constanța a Arhivelor Naționale, Inspectoratul Școlar Județean, Ordinul Arhitecților și Universitatea „Ovidius”.

Calificativ actual Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00
Numar de voturi 2
Acordati un calificativ acestui articol
Spune parerea ta in legatura cu acest articol
Titlu
Nume
Mesaj
 
 
 

Știri de ultimă oră

INTREBAREA ZILEI
Cotractați din timp vacanțele, pentru a reduce costurile?
BULETIN DE STIRI
Vreau sa ma abonez la buletinul de stiri zilnic via e-mail
CURS VALUTAR BNR
1 USD = 3,0554 RON
1 EURO = 3,8258 RON
convertor valutar
RECLAME
Telegraf - Imobiliare
Toate informatiile, date, text, fotografii, grafice, materiale video, mesaje sau alte materiale, indiferent daca au fost afisate in mod public sau transmise individual, privat, revin in resposabiltatea unica a persoanei care a fost sursa unor astfel de materiale. Aceasta inseamna ca dumneavoastra (si nu ziarul Telegraf sau administratorii site-ului) sunteti in intregime responsabili pentru toate materialele pe care le incarcati sau le puneti la dispozitie in mod public in cadrul site-ului.
© 2006 Copyright S.C. Telegraf Advertising S.R.L. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii de utilizare
Pagina a fost generata in 0.0378 secunde
Powered by
Inchide