Acasa | Arhiva | Contact

Sambata, 19 Noiembrie 2011

Telegraf Online Constanta
revino la editia curenta
SUMARUL ZILEI
TOP 5
(19 Noiembrie 2011)
Aparat de polisomnografie unic în Dobrogea!
(3332 accesari)
Jaf în centrul orașului
(2970 accesari)
Tragedie rutieră
(2311 accesari)
Mangalia, lăsată în frig
(2221 accesari)
Totul sau nimic pentru HCM
(2207 accesari)
ARHIVA
Alegeti o editie
Top 500 articole
INFORMATII UTILE
RECLAME
Icar Tours
 

Sambata, 19 Noiembrie 2011

Medicină la standarde europene. Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare

Aparat de polisomnografie unic în Dobrogea!

Alina GHENCEA (alina.ghencea@telegrafonline.ro)

Aparat de polisomnografie unic în Dobrogea!

Constănțenii care se simt mereu obosiți sau care sunt obezi și respiră greu, care au tulburări de atenție și comportament, se pot testa, de vineri, în cadrul laboratorului de polisomnografie din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Palazu Mare, unitate care deține, în comodat, un polisomnograf unic în Dobrogea. Directorul medical al unității sanitare, dr. Elena Danteș, a precizat că, deocamdată, în lipsa unui decont al investigației din partea Casei de Asigurări de Sănătate, pacienții vor fi nevoiți să plătească investigația. „Nu va fi un preț foarte mare, vom lua în calcul cheltuielile consumabilelor, vom stabili în curând”, a explicat medicul director. Specialiștii susțin că sunt numeroase persoane care ar putea să sufere de sindromul de apnee în somn, dar și de alte afecțiuni respiratorii care nu permit un somn odihnitor, astfel că și repercusiunile asupra organismului sunt numeroase. Dacă până acum medicii doar presupuneau diagnosticul menționat, de acum, acesta poate fi unul cât se poate de sigur. Dotarea cu aparatul numit polisomnograf este extrem de importantă pentru spital. Odată depistată afecțiunea, boala este tratată relativ ușor, spun specialiștii, iar pacientul va duce o viață normală. Stările de oboseală vor trece, iar capacitatea de concentrare va fi maximă. Evident, nu trebuie uitate nici prevenirea unor afecțiuni severe pentru organism.

DESPRE SINDROMUL DE APNEE ÎN SOMN Oana Deleanu, de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, din București, prezentă, vineri, la Spitalul de Pneumoftiziologie din Palazu Mare, a explicat că sindromul de apnee în somn nu este o afecțiune născocită recent, așa cum deja au spus unii, și că există descrieri în literatură încă din anul 1836. Scriitorul Charles Dickens, într-unul din romanele sale, prin personajul Joe, un tânăr somnolent, sforăitor, obez, cu tulburări de atenție și comportament, evidențiază foarte bine principalele simptome ale sindromului de apnee în somn și ale sindromului obezitate-hipoventilație. Mai târziu, în 1956, a fost publicat într-o revistă medicală de specialitate un sindrom caracterizat prin obezitate, hipoventilație alveolară și insuficiență cardiacă dreaptă și care a fost denumit sindromul Pickwick. Ulterior, în 1965, au fost documentate apneile obstructive din timpul somnului la pacienții numiți “pickwickieni”. Dezvoltarea laboratoarelor de polisomnografie a condus la cunoașterea mai exactă a bolii (evidențierea apneilor și hipopneilor) și au apărut și metode moderne de tratament, cum ar fi ventilația nazală cu presiune pozitivă continuă. „Sindromul de apnee în somn se caracterizează prin somnolență diurnă excesivă, neexplicată de alți factori, apnei nocturne semnalate de anturaj și sforăit. Pe lângă aceste simptome, pacienții mai pot prezenta cefalee matinală, obezitate, astenie, treziri nocturne repetate, somn neodihnitor, tulburări de atenție și concentrare”, a explicat specialistul.

REPERCUSIUNI GRAVE Dacă boala nu este depistată sau este ignorată, pot apărea repercusiuni severe asupra aparatului cardiovascular. Mai exact, pot apărea aritmii, infarct de miocard, insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială, accidente vasculare cerebrale, hipertensiune pulmonară. De asemenea, în cazurile severe, apare insuficiența respiratorie cronică.

MEDICII ADAUGĂ CĂ TREZIRILE FRECVENTE DIN TIMPUL SOMNULUI CONDUC LA UN SOMN NEODIHNITOR, TULBURĂRI DE ATENȚIE ȘI CONCENTRARE ȘI, NU ÎN ULTIMUL RÂND, LA SOMNOLENȚĂ DIURNĂ. ASTFEL AU LOC ACCIDENTE CAUZATE DE ADORMIREA LA VOLAN ȘI ACCIDENTE LA LOCUL DE MUNCĂ.

Nu în ultimul rând, boala afectează și sistemul endocrin prin creșterea diurezei și natriurezei nocturne. Tocmai ca urmare a gravelor probleme de sănătate ce pot apărea, medicii recomandă o investigație de specialitate: polisomnografia.

POLISOMNOGRAFUL, MAI COMPLEX DECÂT POLIGRAFUL Laboratoarele de polisomnografie trebuie să aibă în dotare atât poligrafe (necesare screeningului) cât și polisomnografe (necesare pentru diagnostic). Polisomnograful este un aparat complex care poate explora somnul (electroencefalograma, electrooculograma, electromiograma), respirația (apnei, hipopnei, saturația oxigenului în sângele arterial) și înregistrează frecvența cardiacă. De asemenea, prin intermediul lui se poate realiza și titrarea, adică stabilirea presiunii optime de trat ament.

TRATAMENT Potrivit reprezentanților firmei care a pus la dispoziție aparatul și la Constanța, tratamentul de referință este reprezentat de ventilația nazală cu presiune pozitivă continuă. Această presiune se aplică prin intermediul unei măști nazale și are rolul de a menține deschise căile aeriene superioare în timpul somnului, pentru a preveni apneile și hipopneile. Presiunea pozitivă continuă ameliorează calitatea vieții, somnul devine odihnitor, scade riscul de apariție a accidentelor (de muncă și rutiere) și reduce riscul de apariție a accidentelor vasculare coronariene și cerebrale. Cum metoda de diagnostic este costisitoare, selecția pacienților se va face atent, spune directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Palazu Mare, dr. Danteș. Vor beneficia de investigație în primul rând pacienții care prezintă somnolență diurnă excesivă asociată cu tulburări de respirație în somn (apnei relatate de anturaj, sforăit important). Se vor lua în considerare și datele antropometrice (indice de masă corporală, perimetrul gâtului) sau conformația cranio-facială, precum și comorbiditățile asociate, în special cele cardio-vasculare, fără ca acestea să constituie, singure, o indicație de polisomnografie în lipsa unui context clinico-simptomatic sugestiv.

Comentarii in legatura cu acest articol
 1. Da, sigur!
  de la habar nau (08:20:31 19 Noiembrie 2011)

  Toate-s bune si frumoase pana ajungi la fata locului si ai de a face cu unii tampiti de la "zip" care pazesc poarta de acces. Informati-i despre acest "laborator" si pe idiotii aia! L-am intrebat duminica pe unul dintre ei, despre acest la borator si mi-a lasat impresia ca privea prin mine. A zis ca n-a auzit niciodata despre asa ceva! N-a auzit, repet!

 2. aia de la zip -imbecili maj.lor
  de la Miruna (09:02:09 19 Noiembrie 2011)

  ce sa ne miram

 3. nache
  de la nache (10:54:38 19 Noiembrie 2011)

  Mirati-va citi prosti mai sinteti pe aici care nu cititi cu atentie ,La criticat Miruna e de departe pe locul 1ca si la prostie de mult.

 4. acest loc ar fi civilizat
  de la Carmen (11:22:13 19 Noiembrie 2011)

  insa mult mai rau ca paznicii sunt cei din personalul medical care au grave carente psiho somatice ,probabil preluate de la pacientii dumnealor de la pavilionul de boli psihice,hi hi;am fost acolo cu o ruda si sectia are aceleasi tare cu sectia psihiatrie,nu stiu din ce motive ,poate ca s-au molipsit prin vecinatate

 5. Pentru stimabilul Domn "nache", autorul comentariului 4
  de la habar n-au (18:55:27 19 Noiembrie 2011)

  Dumneata cu atat mai putin ai habar! Fiindca "laboratorul" ala nu functioneaza doar de "vineri", asa dupa cum ai citit Dumneata cu Foarte mare atentie. Documenteaza-te mai intai. Ca sa-ti poti da seama cine-i mai prost! Poftim, afla si Dumneata de cand functioneaza acel labor si daca in acest rastimp indivizii ar fi putut afla de existenta lui si ce au ei de pazit: "http : // www. adevarul. ro/ locale/ constanta/ Constanta- _Laborator _de _somnologie _pentru _tratarea _sforaitului _0 _21 11 79 0 33 .html" Si, chiar daca scrie ca e pentru tratarea sforaitului, e vorba tot despre... apnee in somn! De "vineri" e doar inca... un aparat. Si ca se te convingi care e legatura cu s.c. "oxigen plus" poftim, vezi cine e dr. coordonator : "http : // www. oxigenplus. ro/ constanta. html" dr. Elena Dantes, directorul medical din articolul de fata! Si, citeste si din Telegrafonline, poate ti se pare mai credibil : "http : // www. telegrafonline. ro / 12 6 6 4 4 4 0 0 0 / 1 1 2 5 7 5 / laborator _ de _ somnologie . html" Deci, finele anului 2009! 2 ani in care prostimea pazeste, dar nu stie ce pazeste. Prin urmare, cand intra in tura si semneaza, CE AU LUAT EI IN PRIMIRE? Dar informarea cum se face? Daca ai "citit cu atentie", sper ca te-ai lamurit cum e cu prostia si prostii!

Du-te la pagina 1
Calificativ actual Rating: 2.50Rating: 2.50Rating: 2.50Rating: 2.50Rating: 2.50
Numar de voturi 3
Acordati un calificativ acestui articol
Spune parerea ta in legatura cu acest articol
Titlu
Nume
Mesaj
 
 
 

Știri de ultimă oră

INTREBAREA ZILEI
Pentru migrene, obișnuiți să folosiți leacuri tradiționale?
BULETIN DE STIRI
Vreau sa ma abonez la buletinul de stiri zilnic via e-mail
CURS VALUTAR BNR
1 USD = 4,0136 RON
1 EURO = 4,4041 RON
convertor valutar
RECLAME
Telegraf - Imobiliare
Toate informatiile, date, text, fotografii, grafice, materiale video, mesaje sau alte materiale, indiferent daca au fost afisate in mod public sau transmise individual, privat, revin in resposabiltatea unica a persoanei care a fost sursa unor astfel de materiale. Aceasta inseamna ca dumneavoastra (si nu ziarul Telegraf sau administratorii site-ului) sunteti in intregime responsabili pentru toate materialele pe care le incarcati sau le puneti la dispozitie in mod public in cadrul site-ului.
© 2006 Copyright S.C. Telegraf Advertising S.R.L. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii de utilizare
Pagina a fost generata in 0.0088 secunde
Powered by
Inchide