Acasa | Arhiva | Contact

Miercuri, 20 Februarie 2013

Telegraf Online Constanta
revino la editia curenta
SUMARUL ZILEI
TOP 5
(20 Februarie 2013)
Preotul Picu, suspendat pentru încălcarea legilor bisericești
(10363 accesari)
Executat silit pentru neplata unor credite de sute de mii de euro și de dolari
(4230 accesari)
Condamnat la pușcărie pentru dare de mită electorală
(2026 accesari)
Reținere marca DNA, cu iz de abuz stalinist
(1688 accesari)
O constănțeancă în fruntea ANT
(1034 accesari)
ARHIVA
Alegeti o editie
Top 500 articole
INFORMATII UTILE
RECLAME
Icar Tours
 

Miercuri, 20 Februarie 2013

Încă un scandal în „curtea” Arhiepiscopiei

Preotul Picu, suspendat pentru încălcarea legilor bisericești

()

Preotul Picu, suspendat pentru încălcarea legilor bisericești Biserica Sf. Mina, cunoscută și ca „bisericuța din parc”, va avea un alt preot paroh

În premieră, la Constanța, unui preot i s-a interzis să mai slujească după ce, spun reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului, rezultatul unei anchete interne a celui mai înalt for bisericesc de la nivelul județului a arătat că el a încălcat legile sfinte bisericești cuprinse în Statutul Bisericii Ortodoxe Române. Cunoscutul preot paroh Nicolae Picu, care slujea la parohia Sf. Mare Mucenic Mina din Constanța, bisericuța din lemn amenajată în Parcul Tăbăcărie, a fost suspendat din calitatea de preot de Adunarea Eparhială formată din 30 de membri, clerici și mireni, și nu va mai putea organiza slujbe religioase.

ANCHETĂ ÎNCEPUTĂ ANUL TRECUT Se pare că preotul Nicolae Picu „nu s-a îngrijit de bunurile sacre ale parohiei (n.r. - clădirea bisericii și oficiul parohial), ci, mai mult, a contribuit la înstrăinarea acestora”. „În fapt, dreptul de proprietate asupra acestor bunuri a fost intabulat în favoarea unei asociații (n.r. - Asociația Sfântul Mina), fapt ilegal conform art. 181 din Statutul Bisericii Ortodoxe Române (n.r. - care are caracter de lege), ce reglementează fără echivoc că o biserică, imediat după sfințirea ei, trece de drept în proprietatea și folosința unităților de cult din cadrul eparhiei, cu tot cu terenul și clădirile aferente ei”, a declarat consilierul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului, Călin Gavrilaș. Cercetarea în cazul preotului constănțean a început în toamna anului trecut. Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului spun că, aleatoriu, sunt trimiși delegați care să cerceteze documentele parohiilor din subordine și așa s-ar fi descoperit situația Bisericii Sfântul Mina. De atunci și până zilele trecute, cazul preotului a fost în atenția înaltelor fețe bisericești care s-au ocupat de cercetarea cazului. Conform procedurilor, cazul preotului va intra acum în atenția Consistoriului Eparhial, forul de judecată la Eparhiei, care va decide ce se va întâmpla cu preotul suspendat. În plus, cei de la Arhiepiscopie spun că s-au luat și măsuri legale, în instanță, pentru recuperarea bunurilor sacre ale Bisericii. În apărarea sa, preotul Picu spune că este nevinovat de acuzele care i se aduc. „Asupra mea se fac presiuni. Adevărul se va dovedi în timp. Eu sunt slujitor al Bisericii”, a declarat pentru „Telegraf” preotul Picu, care în prezent este în concediu medical, acuzând niște probleme de sănătate.

DOI PREOȚI, RĂMAȘI LA SFÂNTUL MINA Activitatea Bisericii Sfântul Mina nu a fost perturbată din cauza suspendării preotului paroh. În continuare, slujesc doi preoți ai bisericii, fratele preotului suspendat, Viorel Picu, și arhidiaconul Claudiu Banu. Arhiepiscopia urmează să numească un alt preot paroh al bisericii. Amintim că, inițial, biserica avea patru preoți care țineau cuvântări, însă și preotul Valeriu Roman a fost suspendat de Arhiepiscopie după ce a provocat un accident rutier, iar oamenii legii au stabilit că el avea o alcoolemie de 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Piatra de temelie s-a pus în 1994

Biserica Sfântul Mina este o construcție în stil maramureșean și a fost ridicată pe malul Lacului Tăbăcărie în perioada anilor ‘94 - ‘97. Este printre locurile preferate de tineri pentru celebrarea căsătoriilor, tocmai datorită peisajului mirific. Pe site-ul Asociației Sfântul Mina se spune „lăcașul s-a înălțat din dorința părintelui paroh Nicolae Picu de a mijloci rugăciunile credincioșilor către un mare sfânt”. Piatra de temelie a fost pusă în 31 iulie 1994 de către Înalt Prea Sfințitul Lucian, fostul Arhiepiscop al Tomis


PUBLICITATE
ului.

În perioada lucrărilor de ridicare a bisericii, sfintele slujbe s-au oficiat într-un cort militar până în 1997, când în 11 noiembrie, în ziua de cinstire a Sfântului Mare Mucenic Mina, s-a oficiat prima liturghie în noua biserică. Părintele Picu spune că meritul pentru ridicarea sa aparține membrilor fondatori ai Societății Filantropice Așezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina (n.r. - Asociația Sfântul Mina) din acea vreme, înființată în anul 1992, cât și credincioșilor bisericii.

Comentarii in legatura cu acest articol
 1. JOS TEODOSIE !
  de la Dana (05:52:40 20 Februarie 2013)

  De Satana Teodosie cum putem scapa vreodata?Trebuie sa ne organizam si sa facem o petitie prin care sa cerem lungarea diavolului din Constanta Ce diferenta bai behaitule fudul, si cordit intre tine si Inalt Prea Sfintitul Lucian Tomitanul Al dreak moldovean imputzit ai spurcat tot ce credeam noi mai sfant, ai spurcat bisericile noastre

 2. Dan
  de la In sfarsit (05:59:45 20 Februarie 2013)

  I se ia unealta din mana acelui circar ieftin de preot... ma bucur nespus si mai sunt sute de constanteni cu siguranta care stiu despre ce vorbesc. Sunt curios doamna preoteasa ce o avea de spus acuma?? Plus ca pe langa cerseala si japca de la slujbe si nunti, jigodiile astea ordinare au adunat o haita de maidanezi pe care chipurile ii ocrotesc iar cine trece dimineata sau seara pe langa biserica atunci cand nu e slujba risca sa fie atacat foarte nasol de patrupedele lor. Daca ii intrebi spun ca nu sunt ai lor sau ca paznicii le dau de mancare

 3. Comentariu
  de la Daniel (06:08:58 20 Februarie 2013)

  Daca parintele Picu a savarsit cu adevarat cele incriminate de Arhiepiscopie, atunci culpa lui nu este doar una grava, ci este mai cu seama in afara regulamentelor BOR. Nu exista nicaieri in nici un cult Parohia SRL. Biserica impreuna cu toate ale ei chiar daca a fost ridicata de un singur om, din momentul sfintirii ea intra in patrimoniul Bisericii. Cine vrea sa isi faca biserica particulara nu poate activa decat in afara Bisericii Ortodoxe.

 4. DE CE?
  de la F (06:58:27 20 Februarie 2013)

  TEODOSIE DE CE URASTI ASA MULT PE FRATII PICU?CAND TI-AI INSTAURAT DICTATURA LA CATEDRALA ACOLO LA BISERICA PETRU SI PAVEL PARINTELE PICU A PLECAT DE ACOLO DE UNDE SLUJEA SI A VENIIT AICI IN PARC LA FRUMOASA BISERICA DIN PARC...ACUM DE CE II GONESTI SI DE AICI? DE CE ATATA URA AVETI ASUPRA FRATILOR PICU?NU POTI RESPIRA IN UNIVERS ALATURI DE ALTII? DE CE VREI SA DISTRUGI ACEA BISERICA ADICA SA ADUCI PREOTII CARE TE LINGUSESC PE TINE SI CARE NU ITI CITESC UN ACATIST PE GRATIS, DE CE VREI SA MURDARESTI SI BISERICA ASTA?

 5. FOAMEA
  de la JIJEL (07:18:38 20 Februarie 2013)

  avem drepturi si obligati castigate din greu de la 1859 . pana nu demult acel loc era mlastina si nu a fost de interes Eparhialhal dar munca inaitasilor nostri a dat roade si au facut ca interesul de chioscareala a lui Teodosie sa creasca si sa vrea Secularizarea parcului.DUMNEZEU SA-I IERTE

 6. Bataia pe ciolan
  de la Gigi (08:01:52 20 Februarie 2013)

  Clar, scandal pe bani, nu pe altceva !!!

 7. Bine au facut
  de la uraaaaa (08:08:29 20 Februarie 2013)

  e un profitor ,jegos,ordinar...buna gluma la tv 3 milioane taxa,...care defapt era 15mil

 8. adevarul la suprafata
  de la george (08:16:35 20 Februarie 2013)

  Asa este bine au facut in primul rand pe langa taxa de 3 mil la cununie cand am fost nas a mai cerut inca 10 mil pentru cor si nu stiu mai ce in fine ma bucur si eu ca l-au suspendat.

 9. de citit pentru Teodosie
  de la fane (08:20:40 20 Februarie 2013)

  Mai este un specimen din asta si in cartierul Compozitorilor si tot la biserica de lemn de langa Str Baba Novac tot asa asta face bussines cu mortii plus ca inura ca la usa cortului plus ca si-a pus nu stiu ce difuzoare pe turla si duminica trezeste tot cartierul plus ca a spus ca va construi nu stiu ce camin de batrani si si-a facut vila in fundul curtii plus nu stiu ce clopotnita poate il va verifica si pe asta Teodosie.

 10. romania te iubesc
  de la om bgat omsarac (08:21:49 20 Februarie 2013)

  de la madalin v niste derbedei biserica este foarte bogata nu plateste impoyit dar nu face nimic pentru saraci pupati in cur pe preoti si muriti cu dumneyeu saraci dar fericiti

Du-te la pagina 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Calificativ actual Rating: 2.48Rating: 2.48Rating: 2.48Rating: 2.48Rating: 2.48
Numar de voturi 44
Acordati un calificativ acestui articol
Spune parerea ta in legatura cu acest articol
Titlu
Nume
Mesaj
 
 
 

Știri de ultimă oră

INTREBAREA ZILEI
Credeți în viața de după moarte?
BULETIN DE STIRI
Vreau sa ma abonez la buletinul de stiri zilnic via e-mail
CURS VALUTAR BNR
1 USD = 3,2670 RON
1 EURO = 4,3779 RON
convertor valutar
PUBLICITATE OUTDOOR
 
RECLAME
Telegraf - Imobiliare
Toate informatiile, date, text, fotografii, grafice, materiale video, mesaje sau alte materiale, indiferent daca au fost afisate in mod public sau transmise individual, privat, revin in resposabiltatea unica a persoanei care a fost sursa unor astfel de materiale. Aceasta inseamna ca dumneavoastra (si nu ziarul Telegraf sau administratorii site-ului) sunteti in intregime responsabili pentru toate materialele pe care le incarcati sau le puneti la dispozitie in mod public in cadrul site-ului.
© 2006 Copyright S.C. Telegraf Advertising S.R.L. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii de utilizare
Pagina a fost generata in 0.0107 secunde
Powered by
Inchide