Acasa | Arhiva | Contact

Miercuri, 27 Martie 2013

Telegraf Online Constanta
revino la editia curenta
SUMARUL ZILEI
TOP 5
(27 Martie 2013)
CET majorează gigacaloria cu 5%
(3117 accesari)
A plouat cu... „noroi roșcat”
(2563 accesari)
iAct - Ce acte îți trebuie pentru căsătorie
(2265 accesari)
Traficant de hașiș trimis șapte ani după gratii
(1292 accesari)
S-au răsturnat cu mașina
(1106 accesari)
ARHIVA
Alegeti o editie
Top 500 articole
INFORMATII UTILE
RECLAME
Icar Tours
 
Inapoi la Sanatate

Miercuri, 27 Martie 2013

„Purple Day“

Bolnavii cu epilepsie, în baza de date 112

Alina GHENCEA (alina.ghencea@telegrafonline.ro)

Bolnavii cu epilepsie, în baza de date 112

Începând cu 2012, și în România a fost celebrată Ziua Internațională de Luptă Împotriva Epilepsiei, pe 26 martie, în prima ediție fiind organizată doar o campanie de informare. Anul acesta, acțiunile sunt mai numeroase, o implicare importantă fiind și cea a Guvernului. Ieri, începând cu 18.30, Guvernul a marcat ziua, denumită și "Purple Day", prin iluminarea Palatului Victoria în culoarea mov (culoare aleasă să reprezinte cauza bolnavilor de epilepsie pentru că este cea a lavandei - plantă asociată cu singurătatea și izolarea, stări extrem de cunoscute epilepticilor). Nu în ultimul rând, la nivelul Guvernului au fost luate și o serie de măsuri pentru susținerea bolnavilor de epilepsie. Mai exact, secretarul de stat în Ministerul Sănătății (MS), dr. Raed Arafat, a avut, săptămâna trecută, o întâlnire cu reprezentanții Asociației pentru Dravet și alte Epilepsii Rare, ocazie cu care s-a decis înscrierea, în baza de date a Serviciului de Urgență 112, a persoanelor care suferă de această boală. „Atunci când se solicită intervenția ambulanței, va fi trimisă o mașină echipată cu aparatură de terapie intensivă”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului. O altă întâlnire este programată săptămânâ viitoare, la MS, cu scopul de a fi găsite sursele de finanțare pentru realizarea unui program național de tratament care să amelioreze efectele acestei boli.

FLASHMOB Ziua de Luptă Împotriva Epilepsiei a fost marcată și prin organizarea unui flashmob - „Purple Salsa” - la care au participat apropiați ai bolnavilor de epilepsie și dansatori de salsa, potrivit organizatorilor (Asociația pentru Dravet și alte Epilepsii Rare). „Toate proiectele noastre sunt caracterizate de energie și optimism și, chiar dacă epilepsia este o povară greu de dus, noi ne-am propus să marcăm această zi, împreună, prin dans”, a declarat președintele Asociației pentru Dravet și alte Epilepsii Rare, Adela Chirică.

STATISTICI La nivel mondial, epilepsia - caracterizată prin convulsii repetate - afectează peste 50 de milioane de persoane, un om din 100 suferind de această boală. De epilepsie au suferit, printre alții, Vincent van Gogh, Ceaikovski, Iulius Cezar, Napoleon Bonaparte și Dostoievski, însă, deși este o boală cunoscută de multă vreme, cauzele sale nu sunt nici acum știute pe deplin. În România, sunt aproximativ 200.000 de pacienți cu epilepsie, conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, dar medicii cred că numărul acestora ar fi mai mare, de 300.000 până la 500.000. Între 50 și 60% dintre cazurile de epilepsie debutează înaintea vârstei de 16 ani, o criză unică, accidentală, putând să apară la 5% din populație, susțin specialiștii. Crizele de epilepsie pot fi uneori confundate, în cazul bebelușilor, cu convulsiile febrile, care sunt destul de frecvente și deloc periculoase.

EPILEPSIA SE SITUEAZĂ PE LOCUL AL DOILEA CA INCIDENȚĂ ÎN CADRUL CATEGORIEI DE BOLI NEUROLOGICE, DUPĂ MIGRENE.


PUBLICITATE

Un singur cuvânt reunește, de fapt, câteva zeci de sindroame epileptice, cu cauze, manifestări și evoluții diferite. Unul dintre cele mai grave este Sindromul Dravet, cunoscut și sub numele de epilepsie mioclonică infantilă severă, care debutează în primul an de viață, afectează aprox. unul din 20.000 de copii și este incurabil. În afară de crizele epileptice extrem de greu de controlat, este însoțită de cele mai multe ori de diferite alte manifestări - tulburări de dezvoltare, întârzieri în achiziția limbajului, instabilitate la mers. Asociația pentru Dravet și alte Epilepsii Rare a fost înființată în 2012. Printre proiectele pe termen lung ale asociației se numără susținerea și consilierea familiilor afectate, un acces mai bun la medicația de generație nouă, creșterea gradului de cunoaștere a formelor rare de epilepsie, prin organizarea de evenimente și conferințe, dar și prin crearea unui centru de zi pentru copiii cu epilepsie. Aprox. 40 de copii din România sunt cunoscuți ca suferind de Sindrom Dravet, însă boala este mult subdiagnosticată, din cauza lipsei de informații și de fonduri pentru testare.

Calificativ actual Rating: 0.00Rating: 0.00Rating: 0.00Rating: 0.00Rating: 0.00
Numar de voturi 0
Acordati un calificativ acestui articol
Spune parerea ta in legatura cu acest articol
Titlu
Nume
Mesaj
 
 
 

Știri de ultimă oră

Caniculă în acest weekend la mare și în alte 16 județe!
Vineri, 04 Septembrie 2015, ora 13:03:10
Femeie înjunghiată de concubin!
Vineri, 04 Septembrie 2015, ora 12:03:46
Inspector antifraudă reținut de procurorii DNA Constanța
Joi, 03 Septembrie 2015, ora 20:39:53
Trei persoane lovite pe trecerea de pietoni!
Joi, 03 Septembrie 2015, ora 17:17:38
INTREBAREA ZILEI
Ați cumpăra produse tradiționale perisabile de pe Facebook?
BULETIN DE STIRI
Vreau sa ma abonez la buletinul de stiri zilnic via e-mail
CURS VALUTAR BNR
1 USD = 3,4419 RON
1 EURO = 4,4032 RON
convertor valutar
PUBLICITATE OUTDOOR
 
RECLAME
Telegraf - Imobiliare
Toate informatiile, date, text, fotografii, grafice, materiale video, mesaje sau alte materiale, indiferent daca au fost afisate in mod public sau transmise individual, privat, revin in resposabiltatea unica a persoanei care a fost sursa unor astfel de materiale. Aceasta inseamna ca dumneavoastra (si nu ziarul Telegraf sau administratorii site-ului) sunteti in intregime responsabili pentru toate materialele pe care le incarcati sau le puneti la dispozitie in mod public in cadrul site-ului.
© 2006 Copyright S.C. Telegraf Advertising S.R.L. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii de utilizare
Pagina a fost generata in 0.0179 secunde
Powered by
Inchide