APIA a început controalele pe teren

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atenţie, fermieri! APIA a început controalele pe teren
Administrație 09 Iulie 2013 / 00:00 1065 accesări 0 comentarii
Directorul APIA Constanţa, Dan Burlacu: „Cei care declară suprafeţe de teren cu mai mult de 50% faţă de suprafaţa corectă sunt excluşi de la subvenţie pe anul respectiv, iar în următorii trei ani se va trece la recuperarea subvenţiei alocate”

Directorul APIA Constanţa, Dan Burlacu: „Cei care declară suprafeţe de teren cu mai mult de 50% faţă de suprafaţa corectă sunt excluşi de la subvenţie pe anul respectiv, iar în următorii trei ani se va trece la recuperarea subvenţiei alocate”

205.000 HECTARE, VERIFICATE În această perioadă, reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Constanţa derulează o campanie de verificare a fermierilor privind exactitatea datelor înscrise în cererile de acordare a sprijinului direct pe unitatea de suprafaţă pentru 2013. Potrivit directorului APIA Constanţa, Dan Burlacu, opt echipe de inspectori dotaţi cu GPS-uri se deplasează în teren şi verifică dacă declaraţiile agricultorilor se potrivesc cu realitatea din teren, în sensul culturilor înfiinţate şi al suprafeţelor însămânţate, dar sunt urmărite şi alte criterii, cum ar fi respectarea condiţiilor de agromediu. „Pentru controlul clasic au fost aleşi aleatoriu de calculator pentru a fi verificaţi 656 de fermieri. Sunt 20.847 de parcele de teren de inspectat, ce totalizează o suprafaţă de aproximativ 205.000 de hectare. Dacă va fi nevoie, vom lucra şi în zilele de sâmbătă pentru a finaliza controalele până la 30 septembrie”, a declarat Burlacu. Fermierii vor fi înştiinţaţi cu privire la control cu 24 de ore înainte de a veni pe teren inspectorii APIA Constanţa. Cei care vor refuza efectuarea controlului vor fi respinşi de la plata subvenţiei.

SANCŢIUNI Acolo unde se vor constata nereguli, se vor aplica sancţiuni de micşorare a subvenţiei până la eliminarea acesteia. „Pentru un plus de maximum 3% în declaraţii, fermierul nu este sancţionat. Între 3 - 20% supradeclarări, acesta va fi penalizat cu dublul subvenţiei primite în plus faţă de cât era corect. Pentru terenuri declarate în plus cu 20 - 50% faţă de suprafaţa corectă, agricultorul este exclus de la sprijinul financiar în anul pentru care s-a solicitat subvenţia. Cei care declară suprafeţe de teren cu mai mult de 50% faţă de suprafaţa corectă sunt excluşi de la subvenţie pe anul respectiv, iar în următorii trei ani se va trece la recuperarea subvenţiei alocate”, a declarat directorul APIA Constanţa. Potrivit afirmaţiilor lui Burlacu, în urma controalelor efectuate anul trecut, au existat cazuri când s-au declarat parcele în blocuri fizice limitrofe sau în cadrul aceluiaşi bloc, dar pe o altă poziţie. De asemenea, s-a mai constatat faptul că o parte dintre fermieri au cerut subvenţii pentru suprafeţe mai mici sau mai mari decât suprafaţa reală. „Atragem atenţia fermierilor că nu este de glumit cu declaraţiile pe care le fac la APIA. Toate aceste fapte constituie fraude şi atrag răspundere penală”, a spus Burlacu. În acest an, au depus cereri pentru a primi subvenţii 10.489 de fermieri constănţeni, pentru o suprafaţă de 498.303,08 hectare.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Ştiri de ultimă oră
123

Pagina a fost generata in 0.2295 secunde