A fost confirmat primul caz de gripă! Vezi cine a fost diagnosticat!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nici nu a început bine vremea rece...

A fost confirmat primul caz de gripă! Vezi cine a fost diagnosticat!

Sănătate 27 Octombrie 2015 / 16:38 1139 accesări

Specialiștii Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile au început monitorizarea afecțiunilor specifice sezonului rece. Potrivit oficialilor, morbiditatea prin infecții respiratorii acute s-a încadrat în intervalul așteptat în această săptămână. ”S-a înregistrat un caz confirmat de gripă (virus gripal tip A, subtip H1), la o tânără de 22 ani, din județul Iași”, potrivit specialiștilor Centrului.

ÎN SEZONUL PRECEDENT, PRIMUL CAZ DE GRIPĂ A FOST CONFIRMAT ÎN SĂPTĂMÂNA 1 - 7 DECEMBRIE 2014.

La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică neconfirmată, IACRS și pneumonii) a fost de 84.636, comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (85.656), dar de 1,6 ori mai mare față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (52.258).

PÂNĂ LA 18 OCTOMBRIE 2015 AU FOST VACCINATE ANTIGRIPAL 13.430 DE PERSOANE DIN GRUPELE LA RISC, CU VACCIN DISTRIBUIT DE MINISTERUL SĂNĂTĂȚII.

Recent, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa, prof. dr. Alexandru Rafila, a precizat că numărul necesar de vaccinări pentru a preveni răspândirea gripei ar fi de aproximativ 3 milioane în România, însă, în realitate, nu se vaccinează mai mult de 500.000 de persoane la risc. Preşedintele Asociaţiei PRO Imunizare, dr. Anca Drăgănescu, a arătat, nu cu mult timp în urmă, că vacinarea este extrem de importantă, mai ales că datele OMS arată că 2,1 milioane de decese sunt cauzate, anual, de boli care ar fi putut fi prevenite prin imunizare, iar aproximativ 1,4 milioane de decese se înregistrează în rândul copiilor care au sub cinci ani. Constanța a primit deja primele doze de vaccin antigripal, respectiv 19 mii, care au fost distribuite medicilor de familie.

FORMULA Pentru sezonul gripal 2015 - 2016, OMS a stabilit că vaccinul are formula A/California(H1N1), A/Switzerland (H3N2) şi B/Phuket. Noua formulă a fost stabilită în funcţie de virusurile gripale care au circulat mai mult în sezonul precedent, a explicat reprezentantul OMS în România, Victor Olsavszky.

Recomandări

OMS recomandă, pentru acest sezon, vaccinarea antigripală cu prioritate a personalului medical, considerat unul dintre vectorii importanţi de transmitere a virusurilor, a declarat reprezentantul OMS în România, Victor Olsavszky. ”OMS este aceea care dă formula pentru vaccinul antigripal din fiecare sezon, dar şi categoriile pentru care vaccinarea trebuie să fie o prioritate. În sezonul trecut erau gravidele, bătrânii, persoanele cu boli cardiovasculare, cu boli respiratorii şi copiii cu astfel de suferinţe. Dar vorbim tot mai mult despre personalul medical, la care se recomandă vaccinarea pentru că el este unul dintre vectorii importanţi în transmiterea acestor virusuri gripale”, a explicat Olsavszky. Constanța a fost, în sezonul trecut, în top la capitolul cei mai mulți bolnavi de gripă din țară.

Citește și:

Care este numărul necesar de vaccinări pentru a preveni răspândirea gripei?

Copiii, bătrânii și gravidele nu mai au întâietate la vaccinare!

”Vaccinarea în România - act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?”



Ştiri recomandate

12