A încetat din viață actorul Sebastian Papaiani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A încetat din viață actorul Sebastian Papaiani

Cultură 27 Septembrie 2016 / 09:48 3216 accesări

Actorul Sebastian Papaiani a murit. Maestrul avea 80 de ani și, în ultimul timp, s-a confruntat cu probleme grave de sănătate.

În luna mai, Sebastian Papaiani a suferit un atac cerebral. Iar de atunci, maestrul, în vârstă de 80 de ani, s-a luptat să-și revină. După luni petrecute imobilizat în pat, actorul s-a întors din nou la spital la sfârșitul săptămânii trecute, însă doar pentru un control de rutină.

Sebastian Papaiani a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București".

Sebastian Papaiani și-a petrecut ziua de naştere, 25 august, în spital, dar foarte mulți oameni i-au transmis mesaje de felicitare.

În 1961 și-a făcut debutul în producția cinematografică ''Purgatoriul nr. 5'', însă calea spre marea carieră i-a fost deschisă de întâlnirea cu regizorul Geo Saizescu, care l-a distribuit în rolul lui Păcală, în filmul cu același nume (1974).

Actor complet, complex și deosebit de talentat, și-a câștigat popularitatea și simpatia publicului, prin rolurile de comedie, dar și prin cele în care a abordat și registre mai grave. Dintre piesele jucate pe scena Teatrului Odeon (fost Giulești) menționăm: ''Astă seară se joacă fără piesă'' de Luigi Pirandello, în regia lui Alexa Visarion, ''Domnișoara Nastasia'' de Gh. M. Zamfirescu, în regia lui Horea Popescu, ''Livada cu vișini'' de Cehov, regia Sorin Militaru, ''Să nu-ți faci prăvălie cu scară'' de Eugen Barbu, regia Sanda Manu și multe altele.

În 1961 și-a făcut debutul în producția cinematografică ''Purgatoriul nr. 5'', însă calea spre marea carieră i-a fost deschisă de întâlnirea cu regizorul Geo Saizescu, care l-a distribuit în rolul lui Păcală, în filmul cu același nume (1974).

La 26 februarie 2010, pe scena Teatrului ''Nottara'' din București, a avut loc premiera spectacolului aniversar ''Secta femeilor'', în regia lui Toma Enache, dedicat celor 50 de ani de carieră ai actorului Sebastian Papaiani, în care acesta îl interpretează pe Socrate. A făcut parte, de asemenea, din distribuția spectacolelor "Mincinosul", după Carlo Goldoni (Teatrul de Comedie, premiera în 2009), și "Amadeus" de Peter Shaffer (Teatrul de Comedie, premiera în 2015), ambele în regia lui Toma Enache.

La 29 septembrie 2011, actorii Ileana Stana Ionescu și Sebastian Papaiani au primit, cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani, câte o stea pe Aleea Celebrităților (Walk of Fame) din Piața Timpului, precum și placheta omagială a Orașului București. Cele două personalități marcante ale teatrului și filmului românesc, Ileana Stana-Ionescu și Sebastian Papaiani, au însuflețit numeroase personaje memorabile în cele peste 100 de roluri jucate în mai bine de 5 decenii de dăruire publicului, se amintea cu acel prilej într-un comunicat de presă al Teatrului Metropolis.

TEATRUL DE STAT CONSTANȚA TRANSMITE CONDOLEANŢE FAMILIEI

„Teatrul de Stat Constanța își exprimă tristețea la aflarea veștii că a plecat dintre noi actorul Sebastian Papaiani. Actor de teatru și film, complex și deosebit de talentat, și-a câștigat popularitatea și simpatia publicului prin rolurile de comedie, dar și prin cele în care a abordat și registre mai grave. Dintre piesele jucate pe scena Teatrului Odeon, amintim: „Asta seară se joacă fără piesă”, de Luigi Pirandello, în regia lui Alexa Visarion, „Domnișoara Nastasia”, de Gh. M. Zamfirescu, în regia lui Horea Popescu, '„Livada cu vișini”, de Cehov, regia Sorin Militaru, „Să nu-ți faci prăvălie cu scară”, de Eugen Barbu, regia Sanda Manu și multe altele. Pe scena Dramaticului constănțean a jucat ca invitat, în spectacolul „Un bărbat și mai multe femei. Condoleanţe familiei, Dumnezeu să-l odihnească!”.

Filmografie:

Un surâs în plină vară (1963) - Fanitza

Dragoste la zero grade (1964)

Diminețile unui băiat cuminte (1967) - Fane

Brigada Diverse intră în acțiune (1970) - plutonierul Căpșună

Brigada Diverse în alertă! (1971) - plutonierul Căpșună

B.D. la munte și la mare (1971) - plutonierul Căpșună

Astă seară dansăm în familie (1972) - Alecu

Cu mîinile curate (1972) - Fane Oarcă

Ciprian Porumbescu (1973) - Voronca

Ultimul cartuș (1973) - Ilie Oarcă

Păcală (1974) - Păcală

Frații Jderi (1974) - comisul Ionuț Jder

Toamna bobocilor (1975) - Pompei

Zile fierbinți (1975) - macaragiul Guriță

Roșcovanul (1976) - Lampă

Toate pînzele sus (serial TV, 1977) - Ieremia (ep. 1-12)

Eu, tu, și... Ovidiu (1978)

Totul pentru fotbal (1978)-" jucatorul Tipalnea Mihai"

Nea Mărin miliardar (1979) - Gogu a lu' Pupăză

Expresul de Buftea (1979)

Am fost șaisprezece (1980) - Caporalul Vasile Dobriță

Ultima noapte de dragoste (1980) - lt. Petre Orghidan

Alo, aterizează străbunica!... (1981)

Fram (1983) (Serial TV)

Ringul (1984)

Secretul lui Bachus (1984) - Grig Ștevie

Citește și:

Sebastian Papaiani, internat de urgență la Spitalul Universitar

Evocări teatrale cu gust de cireșe și amintiri cu Maria Tănase, la Constanța



12