Administratorul Polaris, arestat. Înțelegerea cu Primăria - în aer!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Administratorul Polaris, arestat. Înțelegerea cu Primăria - în aer!

Justiție 05 Octombrie 2017 / 09:06 4684 accesări

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a administratorului Polaris M Holding, Eduard Stelian Martin. Decizia nu este definitivă. Amintim că Martin a fost reținut de procurorii DNA București, în seara de 3 octombrie, sub acuzația de evaziune fiscală. Ca o coincidență stranie, administratorul Polaris a fost reținut exact în ziua în care consilierii locali constănțeni au votat o tranzacţie ce presupune ca Primăria să achite către firma de salubrizare 63 de milioane de lei, iar Polaris să renunțe la executarea silită în contul penalităților de 500 de milioane de lei. Tranzacția nu a mai fost semnată de administratorul Polaris, așa că totul a rămas în aer. Odat[ cu Eduard martin, a fost arestat pentru 30 de zile şi Marcel Daniel Banaga, directorul general al companiei de salubrizare.

Oficial, ce spune DNA despre reţinerea din seara de 3 octombrie:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea, pentru 24 de ore, începând cu data de 3 octombrie 2017, a inculpaților: MARTIN EDUARD STELIAN, asociat al S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L și ulterior și administrator al acestei societăți

BANAGA MARCEL DANIEL, administrator, ulterior președinte al consiliului de administrație al societății Polaris M Holding, ambii pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

„În perioada 2006 - prezent principala sursă de venituri a societății Polaris M Holding a reprezentat-o executarea contractului de salubrizare încheiat cu municipiul Constanța. Pentru executarea serviciilor de salubrizare, societatea Polaris M Holding a încasat tarife supraevaluate (împrejurare care a făcut obiectul unui alt dosar penal, trimis în judecată). Acest fapt a dus la acumularea unor venituri foarte mari de către societatea Polaris, neafectate de cheltuieli corespunzătoare (societatea Polaris M Holding încasa sume importante de la Primăria mun. Constanța - în jur de 1 milion de euro lunar - în vreme ce cheltuielile reale aferente salubrizării prestate erau mult mai mici).

Menținerea unei astfel de situații ar fi dus la achitarea, către bugetul de stat, a unor taxe foarte mari (TVA și impozit pe profit).

În consecință, asociații și conducerea societății Polaris M Holding au decis să înregistreze cheltuieli fictive prin care să diminueze valoarea obligațiilor societății Polaris M Holding către bugetul de stat și, totodată, să transfere din societatea Polaris M Holding sume importante de bani.

Concret, în perioada decembrie 2006 - februarie 2017, în calitate de asociat al societății Polaris M Holding și ulterior și administrator al acestei societăți, inculpatului Martin Eduard Stelian a decis ca societatea să încheie relații comerciale fictive cu alte nouă firme (dintre care șase firme controlate de asociații societății Polaris M Holding) și să înregistreze în contabilitatea societății Polaris M Holding facturile emise pentru servicii fictive prestate de aceste societăți.

Cheltuielile fictive înregistrate au vizat presupuse achiziții de studii și consultanță, ori presupusa plată a unor chirii pentru mașini și utilaje.

Prin aceste activități societatea Polaris M Holding s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale către stat în sumă totală de 32.647.878,53 lei (18.982.418,04 lei TVA și 13.665.460,50 lei impozit pe profit).

În aceeași perioadă, inculpatul Banaga Marcel Daniel, în calitate de administrator, ulterior președinte al consiliului de administrație al societății Polaris M Holding, și apoi consilier al administratorului Martin Eduard Stelian, a pus în aplicare decizia asociaților societății, între care și Martin Eduard Stelian, ca societatea să încheie relații comerciale fictive cu cele nouă firme. Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

(…)

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Ce se întâmplă cu tranzacția dintre Primărie și Polaris?

Ieri seară, primarul Decebal Făgădău a înaintat Consiliului Local Municipal, respectiv tuturor consilierilor locali , prin poștă electronică, o "Informare cu privire la evoluția demersurilor în vederea încheierii tranzacției judiciare dintre Municipiul Constanța și Societatea polaris M Holding SRL", pe care o redăm integral mai jos:

"Stimate doamne și domni consilieri,

Vă informăm că, după ședința de îndată a Copnsiliului local din data de 03.10.2017, primarul Municipiului Constanța și Executivul au procedat imediat la punerea în aplicare a Hotărârii adoptate, celeritatea fiind justificată de termenul de judecată stabilit de Curtea de Apel Iași pentru prezentarea tranzacției în formă aprobată, respectiv data de 04.10.2017.

În acest sens, tranzacția judiciară în forma aprobată a fost semnată de conducătorii structurilor de specialitate din cadrul primăriei, iar împreună cu Hotărârea adoptată, certificată pentru conformitate cu originalul, a fost înaintată societății Polaris M Holding SRL în data de 03.10.2017 prin intermediul poștei electronice, reprezentantul legal al firmei fiind, totodată, invitat pentru semnarea tranzacției.

În seara zilei de 03.10.2017, în intervalul orar 19.30 - 20, am fost informați de către avocații societății Polaris M Holding SRL cu privire la faptul că administratorul acesteia, domnul Eduard Stelian Martin, a fost reținut de către DNA București în legătură cu fapte privind operațiuni de evaziune fiscală.

În dimineața zilei de 04.10.2017, un reprezentant al societății Polaris M Holding s-a prezentat la sediul Primăriei și a ridicat în vederea semnării cele trei exemplare originale ale tranzacției judiciare.

Prin urmare, având în vedere cele comunicate de avocații societățiiPolaris M Holding cu privire la reținereadomnului Eduard Stelian Martin, am solicitat societății să ia act de intenția noastră fermă de suspendare a procedurii de semnare a tranzacției până la clarificarea situației pe de o parte, iar pe de altă parte, să ceară instanței un nou termen pentru judecata apelului, având în vedere noile circumstanțe de fapt.

Toate aceste demersuri au fost efectuate în urma consultării cu avocații angajați să reprezinte interesele municipiului, care au și obținut un nou termen în instanță, respectiv data de 18.10.2017, pentru judecarea apelului. Totodată, la termenul de 04.10.2017 au fost depuse note de ședință prin care au fost invocate excepții procesuale și completarea și explicitarea motivelor de apel.

Precizăm că atât primarul Municipiului Constanța, cât și Serviciul juridic vă vor ține la curent prin informări periodice cu privire la alte noi demersuri, inclusiv vor sta la dispoziția dumneavoastră pentru lămuriri sau întrebări.

Cu stimă,

PrimarDecebal Făgădău"

Citește și:

Administratorul Polaris, reținut de DNA. Pică înțelegerea cu Primăria?



12