Alarmant! Boala care amenință tot mai mulți copii între 10 și 16 ani!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Totul se află în mâinile părinților

Alarmant! Boala care amenință tot mai mulți copii între 10 și 16 ani!

Sănătate 14 Aprilie 2016 / 18:44 3437 accesări

Șeful Clinicii Medicale a SCJU, prof. univ. dr. Doina Catrinoiu: „(...) Cred că nu ar trebui să existe scutire de sport pentru niciun copil“

Șeful Clinicii Medicale a SCJU, prof. univ. dr. Doina Catrinoiu: „(...) Cred că nu ar trebui să existe scutire de sport pentru niciun copil“

Șeful Clinicii de Pediatrie a Spitalului de Urgență Constanța, conf. univ. dr. Cristina Mihai: ”(...) nu există zi în care să nu ne confruntăm cu cel puțin un caz clinic, care prezintă obezitate cu complicațiile legate de aceasta (...)“

Șeful Clinicii de Pediatrie a Spitalului de Urgență Constanța, conf. univ. dr. Cristina Mihai: ”(...) nu există zi în care să nu ne confruntăm cu cel puțin un caz clinic, care prezintă obezitate cu complicațiile legate de aceasta (...)“

Președintele ”Sweet Land”, Liliana Moldoveanu

Președintele ”Sweet Land”, Liliana Moldoveanu

”Copiii mai grăsuți sunt mai frumoși și mai sănătoși” - spun, încântați, mulți părinți, bunici, prieteni sau vecini. Nici pomeneală de așa ceva, îi contrazic doctorii, care trag semnale de alarmă în ceea ce privește datele statistice care arată că tot mai mulți copii sunt obezi și, mai nou, li se stabilește și diagnosticul de diabet zaharat de tip 2. Dacă, nu cu mult timp în urmă, medicii spuneau că acest tip de diabet este întâlnit doar la adulți, iată că de nici 6 ani, la Constanța, și copiii primesc acest diagnostic. ”Dacă înainte erau doar câțiva copii cu obezitate cu care ne întâlneam din când în când, acum nu există zi în care să nu ne confruntăm cu cel puțin un caz clinic, care prezintă obezitate cu complicațiile legate de aceasta, în principal sindromul metabolic, o boală pe care o diagnosticau numai colegii de la adulți”, a declarat șeful Clinicii de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanța, conf. univ. dr. Cristina Mihai, cu ocazia lansării proiectului demarat de Asociația Copiilor și Tinerilor cu Diabet din Constanța ”SweetLand” și Radio Constanța, alături de tineri medici, în premieră națională, ”Fii stăpânul greutății tale!” - care se va derula între 14 aprilie și 30 iunie și presupune un screening în rândul copiilor și adolescenților supraponderali sau obezi, cu vârste între 10 și 16 ani. De ce constituie acest segment ținta campaniei? Răspunsul este cât se poate de simplu. Incidența obezității la această grupă de vârstă cunoaște cote alarmante. ”Din păcate, ne încadrăm în tendința mondială de creștere a obezității, la rate cu mult superioare față de generațiile anterioare. Prevalența diabetului de tip 2 a crescut în relație directă cu creșterea obezității. Pentru că această creștere alarmantă a greutății și complicațiile legate de asta reprezintă, de fapt, un cumul de factori asupra cărora putem interveni, ne-am gândit să atragem atenția populației prin această acțiune pe care o inițiem astăzi (joi, 14 aprilie - n.r.), cu privire la posibilele consecințe pe care le are greutatea crescută la copii”, a declarat medicul-șef al Clinicii de Pediatrie.

STATISTICI ALARMANTE Potrivit datelor statistice oferite de conf. univ. dr. Cristina Mihai, primul caz de diabet de tip 2 a fost descoperit, la Constanța, în 2010, la un băiat de 12 ani și 3 luni. ”A venit la noi cu o glicemie de 600 (extrem de mare). Petrecea majoritatea timpului la calculator, pierdea nopțile jucându-se și bea litri de băuturi carbogazoase cu zahăr. Intervenția asupra lui a constat într-o dietă strictă, medicație; cu rezultate foarte bune pe termen scurt și lung”, a explicat medicul-șef. Următorul caz a fost diagnosticat în 2012, la o fată de 12 ani și 2 luni; în 2014 - încă o fată de 16 ani; în 2015 - 2 băieți de 17 și 12 ani; în 2016 un băiat de 12 ani și 4 luni.

ALIMENTAȚIA, COORDONATĂ PROST DE FAMILIE Șeful Clinicii Medicale a SCJU, prof. univ. dr. Doina Catrinoiu, spune că numărul atât de mare al copiilor obezi ar trebui să ne sperie. ”Cauzele sunt foarte bine cunoscute; în primul rând, alimentația este coordonată prost de familie. De multe ori suntem tentați să credem că copiii care sunt mai grași sunt mai drăgălași și că or să-și rezolve problema pe măsură ce cresc. Nu este adevărat”, spune profesorul. Medicul-șef a explicat că, din nefericire, cu cât obezitatea se instalează mai precoce, cu atât controlul, atunci când persoana respectivă va deveni adult, este mai dificil. ”Sper ca în acest mod să fie sensibilizată populația și să se adreseze medicului pediatru atunci când copiii încep să aibă probleme legate de greutate. Dacă copiii sunt instruiți la momentul oportun, au șansa de a se dezvolta ca adulți sănătoși”, adaugă prof. univ. dr. Catrinoiu. Astfel, în opinia sa, inițiativa acestui screening este extraordinară. Ba mai mult, ea susține că avem de-a face cu un moment crucial. ”Ne propunem să facem screening pentru obezitate și diabet zaharat la copil și sperăm ca această acțiune să continue. Din păcate, sunt mulți copii cu diabet zaharat de tip 2 și cu sindrom metabolic, nediagnosticați. Trebuie să ridicăm vălul de pe ochii părinților, dar și de pe ochii noștri, ca simpli cetățeni sau ca medici, și să vedem că pot exista soluții. Acțiunea nu va fi una singulară, ne propunem ca pe viitor să avem tot mai multe campanii”, adaugă prof. dr. Catrinoiu.

Unde are loc screening-ul?

Președintele ”Sweet Land”, Liliana Moldoveanu, a declarat, la rândul său, că sâmbătă, începând cu ora 12.00, la Centrul Comercial ”Maritimo”, demarează prima acțiune din cadrul proiectului ”Fii stăpânul greutății tale”. ”Vom avea un stand special, împreună cu medicii rezidenți, voluntari, timp de 6 ore. Vom stabili indicele de masă corporală și glicemia, doar pentru tinerii cu vârste între 10 și 16 ani. Ne dorim ca familiile să înțeleagă ce se întâmplă, ce trebuie să știe pentru copii”, a adăugat Moldoveanu.

Ce au constatat medicii?

Atunci când ajung la Clinica de Pediatrie a SCJU Constanța, cadrele medicale pun la dispoziția copiilor unele chestionare, ocazie cu care află unde greșesc părinții atunci când își hrănesc copiii. ”Din completarea a sute de chestionare, am constatat că foarte mulți copii nu mănâncă fructe și legume crude, în schimb beau sucuri și mănâncă dulciuri în fiecare zi și consumă foarte multe produse de patiserie, iar în ceea ce privește mișcarea, nu o fac și stau foarte multe ore la calculator, tabletă și la televizor”, a declarat conf. univ. dr. Mihai.

Știe toată lumea ce înseamnă alimentație sănătoasă?

Medicii spun că lumea a început să știe ce înseamnă alimentația sănătoasă. Totuși, sunt încă părinți care fac mari greșeli. Mihaela, din Constanța, de exemplu, este mama unei fetițe de 6 ani. În fiecare dimineață, ea îi dă copilului la micul dejun lapte cu cereale, în ideea că este cea mai bună alegere. Deloc adevărat! Respectivele cereale, preferatele fiicei sale, au o cantitate mult prea mare de zahăr și, pentru aromă, multe E-uri. ”Erau foarte bune. Am citit însă un studiu recent care atrăgea atenția în acest sens. Într-adevăr, și cerealele pe care i le dădeam fiicei mele erau pe lista neagră. Recunosc că nu am citit eticheta pentru că știam că cerealele sunt foarte sănătoase”, a spus femeia. ”Cred că toată lumea știe ce înseamnă alimentația sănătoasă. Mai degrabă este nerecunoașterea problemelor pe care le au copiii sau adulții și lipsa de implicare. (...) Ce nu trebuie să mâncăm știm foarte bine, se vorbește despre băuturile carbogazoase, produsele de patiserie, de dulciuri; copiii au uitat că desertul poate să fie și un fruct. Nu zice nimeni să nu mănânce deloc dulce, dar vorbim de ceea ce se întâmplă zi de zi (...)”, spune prof. univ. dr. Catrinoiu.

„Nu ar trebui să existe scutire de sport pentru niciun copil“

O greșeală pe care o fac părinții este scutirea copiilor de la orele de sport. Și medicii spun asta. ”Părintele dorește ca copilul său să nu facă sport pentru că cel mic, care este mai plinuț, se mișcă greu, este expus unor observații nu tocmai favorabile din partea colegilor și atunci copilul se ascunde în sine, evită să facă mișcare, se ascunde în spatele calculatorului, iar părintele nu face nimic. Mai mult decât atât, am fost surprinsă câți părinți vin să solicite scutire pentru sport la adolescenți, pentru motive absolut neîntemeiate. Cred că nu ar trebui să existe scutire de sport pentru niciun copil”, a declarat prof. univ. dr. Catrinoiu. Poate gimnastică medicală pentru copiii care au probleme de sănătate, adaugă ea, dar, în mod normal, orice copil trebuie să se miște. ”Și există studii recente care corelează statul de orice fel cu creșterea mortalității. Mortalitatea crește atunci când o persoană stă în poziție șezând mai mult de 3 ore”, atrage atenția profesorul.



Ştiri recomandate

12