Alertă! Pelicani cu gripă aviară la granița dintre Constanța și Tulcea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Veterinarii au luat primele măsuri

Alertă! Pelicani cu gripă aviară la granița dintre Constanța și Tulcea

Eveniment 28 Martie 2015 / 00:00 2038 accesări

După ce, recent, autoritățile veterinare din Bulgaria confirmau virusul gripei aviare la pelicani dintr-o rezervație naturală, vineri, și autoritățile noastre au anunțat același lucru. Mai exact, un focar de gripă aviară a fost depistat la o specie de pelicani din Delta Dunării, specialiștii Autorității Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor dispunând măsuri de intensificare a supravegherii păsărilor sălbatice din zonă. Nu mai puțin de 64 de pelicani au fost găsiți morți pe insula Ceaplace, aflată în lacul Sinoe (canalul 5). Boala la păsări a fost depistată într-o zonă izolată, mlăştinoasă, aflată la limita dintre judeţele Tulcea şi Constanţa. Atât veterinari din Tulcea, cât și din Constanța au prelevat probe de la păsările moarte, pe care le-au trimis pentru confirmare la Institutul Naţional de Diagnostic pentru Sănătate Animală. Vineri seară, la Prefectura Constanța a avut loc o întâlnire cu toate forurile implicate, ocazie cu care au fost stabilite măsurile de prevenție. Autoritățile locale ne liniștesc: nu exită niciun pericol pentru populație!

MĂSURI ANSVSA a dispus în teritoriu aplicarea măsurilor privind controlul gripei aviare de intensificare a supravegherii păsărilor sălbatice din zona Deltei Dunării și stabilire a zonei de protecţie (3 km) şi a zonei de supraveghere (10 km) din jurul focarului, zone care, în acest caz, nu includ vreo locuinţă. ANSVSA face un nou apel către populaţie de a informa, în cel mai scurt timp, medicul veterinar despre orice caz de îmbolnăvire sau deces înregistrat la animalele din gospodărie. ANSVSA a implementat, începând cu 2005, un program de monitorizare a gripei aviare. ANSVSA realizează o inspecţie permanentă, prin examen de laborator pe probe de sânge, tampoane traheale şi tampoane cloacale la păsările de exploataţiile aflate în localităţile din judeţe cu risc crescut de contaminare transfrontalieră şi a păsărilor din import, aflate în perioada de carantină. Acest program prevede, ca obiectiv special, supravegherea păsărilor migratoare din Delta Dunării şi efectuarea în cadrul IDSA - Laboratorul Naţional de Referinţă pentru gripa aviară - a izolărilor virusului influenţei aviare, pe probe de tampoane cloacale şi organe, prelevate de la păsările sălbatice moarte sau vânate.

Măsuri la nivelul Prefecturii Constanța

   Vineri seară, la Prefectura Constanța a avut loc o întâlnire cu toate forurile implicate, de la DSVSA, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Agricolă, Protecția Mediului și până la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Jandarmerie etc. Măsurile luate au fost în primul rând de prevenție. ”Au fost informați atât reprezentanții primăriilor din zonă, cât și reprezentanți ai asociațiilor de pescari și asociației ornitologilor. Fiecare știe ce are de făcut. Nu există niciun motiv de panică, de alertă în urma confirmării acestor cazuri, mai ales că vorbim de boală doar pe luciul apei”, a declarat, pentru ”Telegraf”, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Constanța, Monica Jucan.



12