Amenzi de 10 ori mai mari pentru nerespectarea autorizației de construcție!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
S-a schimbat legea

Amenzi de 10 ori mai mari pentru nerespectarea autorizației de construcție!

Administrație 17 Noiembrie 2016 / 13:50 6759 accesări

Cei care se întind mai mult decât le este plapuma atunci când vine vorba despre construcții sau se apucă să ridice o clădire înainte de a obține autorizație riscă amenzi de zece ori mai mari decât ar fi plătit până la începutul lui noiembrie. Asta pentru că, din 4 noiembrie, a intrat în vigoare o lege prin care sancțiunile pentru nerespectarea autorizațiilor de construcție cresc până la 100.000 de lei (maximum). Din păcate, această modificare legislativă îi afectează și pe cei care preferă să își repare acoperișul fără autorizație, decât să le plouă în casă până se eliberează documentele.

Ți-ai renovat casa, ai schimbat gardul la curte sau ai făcut orice mică lucrare în locuință fără să fi obținut autorizație de construcție? Riști să plătești o amendă de cel puțin 50.000 de lei! Sună exagerat, dar suma a fost stabilită printr-un act normativ ce a intrat în vigoare în 4 noiembrie. Potrivit legii, cei care desfășoară lucrări fără autorizație de construcție sau se întind mai mult decât le este... terenul riscă amenzi cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei. Înainte ca legea să intre în vigoare, amenzile erau cuprinse între 3.000 și 10.000 de lei, spun reprezentanții Poliției Locale Constanța, direcție care are atribuții în domeniul disciplinei în construcții. Cum s-a ajuns la o asemenea majorare a sancțiunilor? Ne ferim să spunem că s-a luat această decizie din motive electorale, însă este foarte posibil, dat fiind faptul că legea a intrat în vigoare cu doar o săptămână înainte de campania electorală, dar după multe scandaluri legate de construcțiile haotice din România. Cine are de suferit de pe urma acestei modificări? În afară de rechinii imobiliari care s-au obișnuit să construiască înainte de eliberarea autorizațiilor și care, între noi fie vorba, merită din plin orice amendă li s-ar da, sunt afectați și oamenii de rând, care riscă amenzi usturătoare chiar și pentru lucrări minore, care nu afectează structura de rezistență a unei clădiri. Pe de altă parte, chiar dacă obținerea autorizației de construire ar trebui să fie o simplă formalitate, în unele cazuri poate deveni o adevărată aventură. De exemplu, la Constanța, timp de trei luni, nu s-a semnat nicio autorizație de construcție pentru simplul fapt că nu a avut cine să le semneze, în lipsa unui arhitect-șef în cadrul Primăriei. În tot acest timp, constănțenii care aveau nevoie de autorizație pentru a-și repara acoperișul la casă, de exemplu, fie se apucau de treabă, riscând o amendă de zile mari, fie așteptau documentele în timp ce le ploua în casă.

PUG-UL CONSTANȚEI, ÎN CONSULTARE PUBLICĂ

Trecând peste sancțiunile care îi vor speria sau nu pe cei cărora nu le stă în fire să respecte legea, Primăria Constanța intenționează să actualizeze Planul Urbanistic General, care va include reguli stricte legate de regimul construcțiilor din oraș. De la stilul arhitectural al caselor din anumite cartiere până la regimul de înălțime al clădirilor și chiar culorile permise, documentul prevede toate regulile pe care trebuie să le respecte constructorii și dezvoltatorii. Actul se află în consultare publică până în 30 noiembrie, așa că persoanele care au sugestii în acest sens pot trimite sugestii prin poștă, la adresa b-dul Tomis nr. 51, prin fax, la numerele 0241/488.189 și 0241/488.195, sau prin e-mail, la adresa primarie@primaria-constanta.ro. Documentul poate fi consultat la adresa: http://www.primaria-constanta.ro/docs/default-source/documente-pwpmc/de-interes-public---legea-52-2003/transparen%C8%9B%C4%83-decizional%C4%83/anuntintentieactualizareplanurbanisticgeneralconstanta.pdf?sfvrsn=2.



12