Arhiepiscopia Tomisului și Muftiatul, despre vizita Șeicului din Arabia Saudită

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Omul în concepţia religiei musulmane”

Arhiepiscopia Tomisului și Muftiatul, despre vizita Șeicului din Arabia Saudită

Social 12 Mai 2016 / 09:56 2374 accesări

Șeicul Abdullah Bin Abdulmohsen Al-Turki (foto centru), împreună cu liderii Arhiepiscopiei Tomisului și ai Muftiatului Cultului Musulman din România

Șeicul Abdullah Bin Abdulmohsen Al-Turki (foto centru), împreună cu liderii Arhiepiscopiei Tomisului și ai Muftiatului Cultului Musulman din România

Excelența Sa Prof. univ. dr. Şeic Abdullah Bin Abdulmohsen Al-Turki

Excelența Sa Prof. univ. dr. Şeic Abdullah Bin Abdulmohsen Al-Turki

Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

Liderul Cultului Musulman din România, muftiul Iusuf Muurat

Liderul Cultului Musulman din România, muftiul Iusuf Muurat

Rectorul Universității ”Ovidius” din Constanța, prof. univ. dr. Sorin Rugină

Rectorul Universității ”Ovidius” din Constanța, prof. univ. dr. Sorin Rugină

Seicul a ajuns la Ovidius

Seicul a ajuns la Ovidius

Seicul a ajuns la Ovidius

Seicul a ajuns la Ovidius

Seicul a ajuns la Ovidius

Seicul a ajuns la Ovidius

Modelul dobrogean de conviețuire între religii se vrea dus mai departe în lume. Acesta este și scopul principal al vizitei din aceste zile la Constanța a prof. univ. dr. Şeic Abdullah Bin Abdulmohsen Al-Turki, secretarul general al Ligii Musulmane Mondiale. Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alături de șeful Cultului Musulman din România, Muftiul Iusuf Muurat, l-au întâmpinat pe Șeic la sosirea în țară, pe aeroport, o primă dovadă a bunei înțelegeri dintre creștini și musulmani pe meleagurile Dobrogei. Vizita acestei importante personalități a Arabiei Saudite și a lumii islamice este un moment foarte important pentru dialogul dintre Creștinism și Islam, mai ales în aceste momente de cumpănă în lume, așa cum reprezentanții Arhiepiscopiei o recunosc. ”Vizita sa este o dovadă a faptului că modelul dobrogean de conviețuire și de armonie între religii și etnii începe să fie important pentru alte zone ale lumii. Fiecare din cei trei lideri de cult și-a exprimat bucuria întâlnirii și a subliniat, de comun acord, că Islamul nu trebuie confundat cu terorismul. Șeicul, președinte al multor organizații islamice care condamnă terorismul, a subliniat faptul că cei care devin extremiști fundamentaliști sunt folosiți în scopuri politice, pe baza frustrărilor, nemulțumirilor, a lipsei de înțelegere corectă a religiei lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, părintele Eugen Tănăsescu. Reprezentanții Muftiatului, care colaborează cu Arabia Saudită în ceea ce privește efectuarea pelerinajului la Mecca și Medina, locurile sfinte care au o semnificație aparte nu numai pentru musulmanii din România, ci pentru cei din întreaga lume, și-au propus, cu ocazia vizitei Șeicului, să ducă un mesaj important în întreaga lume. ”În primul rând, vrem să transmitem un mesaj clar în ceea ce privește drepturile omului în Islam - ce înseamnă omul ca valoare din punctul de vedere al religiei islamice, care e rolul lui în religie. Noi vrem ca, așa cum trăiesc musulmanii în Dobrogea alături de frații lor creștini, să poată trăi creștinii alături de frații lor musulmani în țările cu populație musulmană majoritară - să aibă aceleași drepturi ca și noi. Acesta e mesajul pe care ar trebui să îl transmită invitatul nostru țărilor islamice, el fiind secretarul general al Ligii Musulmane Mondiale”, a precizat muftiul Iusuf Muurat.

CONFERINȚĂ PE TEMA ”OMUL ÎN CONCEPȚIA RELIGIEI MUSULMANE”

Prof. univ. dr. Şeic Abdullah Bin Abdulmohsen Al-Turki a conferențiat timp de 3 ore în Aula Magna a Universităţii „Ovidius” din Constanţa (UOC), pe tema „Omul în concepţia religiei musulmane”. Alături de cei 13 membri ai delegaţiei din Arabia Saudită, la conferinţă au participat și alți invitaţi de onoare. ”Am participat la o conferință deosebită, susținută de un lider spiritual incontestabil al lumii arabe, care a răspuns invitației noastre. Este o deschidere spre comunicare, spre pace, spre colaborare, ținând cont că ne aflăm într-un spațiu cu istorie milenară, care predispune la pace și înțelegere între popoare”, a declarat rectorul UOC, prof. univ. dr. Sorin Rugină.

SCRISOARE PENTRU DESCHIDEREA COLABORĂRILOR

În finalul conferinței, gazdele evenimentului, conducerea UOC și Excelența Sa Şeicul Abdullah Bin Abdulmohsen Al-Turki au semnat o scrisoare de intenție care prevede promovarea colaborării și cooperării dintre UOC și Liga Mondială Musulmană în direcția dialogului între religii și intercultural, precum și colaborarea dintre UOC și Liga Universităților Musulmane din Lume (LUML), care va fi urmată, după mai multe discuții, de semnarea unui protocol de colaborare între UOC și LUML. Pe viitor, universitatea dorește să deschidă colaborări cu instituții similare din Emiratele Arabe Unite, care să promoveze culturile celor două lumi (musulmană și creștină) și să participe la schimburi de specialiști și studenți. ”În baza dialogului între religii și luptei antiterorism, ne-au bucurat întâlnirile care au avut loc cu reprezentanții statului și cu cei ai Arhiepiscopiei Tomisului, precum și ai Muftiatului. (...) ne dorim ca această colaborare să fie de cât mai lungă durată și să ne concentrăm pe dialog între popoare”, a declarat Șeicul Abdullah Bin Abdulmohsen Al-Turki. Referitor la exodul imigraționist al cetățenilor din lumea arabă către Occident și la acțiunile teroriste în numele formațiunii Statul Islamic, Excelența Sa a explicat că aceste organizații nu au nicio legătură cu Islamul și cu religia adevărată: ”O cauză a apariției organizațiilor de genul acesta o reprezintă ignoranța și necunoașterea religiei și nedreptățile care există în acele comunități, iar aceste conflicte sunt folosite de forțele mondiale. Imigranții care au plecat din țările lor spre Occident sunt oropsiți și nedreptățiți și fug de nedreptate, iar noi, în această situație, solicităm forțelor mondiale să ia măsuri care să ducă la ridicarea nedreptăților care domnesc în aceste comunități”.

Taguri articol


12