Armate din şapte state balcanice, la exercițiul multinațional Carpathian Eagle 2017

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Armate din şapte state balcanice, la exercițiul multinațional Carpathian Eagle 2017

Eveniment 20 Octombrie 2017 / 17:57 702 accesări

Peste 250 de militari din șapte state balcanice au participat, în perioada 15-20 octombrie, la cel de-al cincilea exercițiu multinațional pentru forțele speciale, Carpathian Eagle 2017, care s-a desfășurat în garnizoana Târgu Mureș, în poligoanele Sângeorgiu de Mureș, Bogata și pe Aerodromul Câmpia Turzii.

Comandantul Brigăzii 6 Operații Speciale, colonel Tiberiu Șerban, a declarat vineri, la finalul Carpathian Eagle 2017, că la exercițiul cu trupe în teren al Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) au participat militari și mijloace de luptă terestre și aeriene din Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Turcia și România. „Acest exercițiu este din categoria NATO „Partnership for peace“ și este parte a inițiativei șefilor Apărării din statele balcanice. Au participat peste 250 de militari implicați nemijlocit, dar cu cei care au fost în spate cred că au fost în jur de 400 de militari. Scopul acestui exercițiu a fost interoperabilitatea și dezvoltarea relațiilor de parteneriat între statele balcanice semnatare ale acestui acord, ale acestei inițiative. În mod concret, obiectivele au fost legate de forțele speciale ale celor nouă state semnatare, dintre care au participat șapte. Exercițiul care a integrat aceste sarcini individuale și colective a fost derulat pe parcursul acestei săptămâni. Scenariul a fost unul care se încadrează în reperele unei operații de menținere a păcii, aspectele arătate astăzi se referă și la activități de planificare, și la activități de intervenție efectivă, iar acțiunea este una din categoria misiunilor "acțiuni directe" cu un caracter kinetic foarte eminent", a arătat colonelul Tiberiu Șerban.

El a menționat totodată că au fost "secvențe și din misiuni care privesc cercetarea specială. "Aș vrea să menționez, pentru că au fost secvențe și din misiuni care privesc cercetarea specială, cea mai importantă categorie de misiuni, este totuși cea care intră în sfera asistenței militare, aceasta este specialitatea noastră și ponderea misiunilor pe care le desfășurăm", a precizat colonelul Tiberiu Șerban.

Potrivit comandantului Brigăzii 6 Operații Speciale, scenariul exercițiului a fost foarte realist, iar marea reușită a acestuia este testarea interoperabilității până la cel mai mic nivel tactic. "Așa cum se întâmplă de foarte puține ori, la nivelul cel mai mic tactic, caracterul multinațional nu este foarte prezent, dar de această dată, prin eforturile de planificare și de organizare a acestui exercițiu, s-a reușit acest deziderat. Exercițiul este la a 5-a iterație, dar până la acest moment, națiunile și-au păstrat echipele naționale, acum este prima dată când noi am mixat la nivelul acesta foarte mic componența echipelor. Practic, în fiecare din elementele din dispozitiv s-a regăsit cel puțin câte un membru din fiecare națiune“, a precizat col. Șerban.

Carpathian Eagle 2017 a pornit de la o situație în care un grup terorist a creat o criză în interiorul unui stat imaginar, motiv pentru care s-a decis crearea unei forțe de intervenție multinațională pentru restabilirea securității.

„În zona respectivă, pe fondul dezvoltării crizei, a fost necesară o intervenție colectivă, multinațională, pentru a rezolva anumite probleme de securitate, pe fondul acțiunii unor grupuri teroriste în acea zonă, care degradau situația de securitate în zonă. S-a acționat cu două categorii de forțe - este o abordare joint, în care a fost implicată mai mult decât o categorie de forțe, aviația de transport, elicoptere, acțiuni terestre, cel puțin două servicii din cele trei consacrate au fost angajate în acest exercițiu”, a arătat col. Tiberiu Șerban.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, Carpathian Eagle 2017 este un exercițiu cu trupe în teren al Forțelor pentru operații speciale (FOS), la care au fost invitați să participe militari, cu mijloace de luptă terestre și aeriene, din Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia, Muntenegru, Serbia și Turcia, în cooperare cu structuri ale Ministerului Apărării Naționale. Scopul exercițiului este de a antrena structuri ale forțelor de operații special pentru planificarea, organizarea, conducerea și executarea unei operații speciale independente în baza unui scenariu fictiv. La briefingul de final al exercițiului Carpathian Eagle 2017 de la Târgu Mureș au participat ambasadorul Albaniei în România, Ilir Tepelena, precum și atașații militari ai ambasadelor Turciei și Serbiei.



12