Astra, oficial, în faliment

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
FGA aşteaptă cu inima strânsă...

Astra, oficial, în faliment

Economie 03 Decembrie 2015 / 18:22 3636 accesări

Tribunalul Bucureşti a acceptat cererea ASF de intrare în faliment a Astra

Tribunalul Bucureşti a acceptat cererea ASF de intrare în faliment a Astra

Scandalul Astra Asigurări pare că se apropie de sfârşit. Tribunalul Bucureşti a acceptat, joi, cererea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de intrare în faliment a Astra, care poate face recurs la decizie în termen de şapte zile de la publicarea în „Buletinul Insolvenţelor“. Reamintim că, în 8 septembrie, Consiliul ASF a decis intrarea în faliment a Astra Asigurări, după ce societatea nu a reuşit să-şi majoreze capitalul social cu necesarul de 425 de milioane de lei. Încă din februarie 2014, compania s-a aflat în proces de redresare financiară, având ca administrator special KPMG Advisory. Când ASF a făcut anunţul de intrare în faliment, compania avea 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile. Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, încerca atunci să dezamorseze situaţia, declarând că există bani pentru plata despăgubirilor la Astra şi că situaţia companiei nu este mai rea din acest punct de vedere, existând reclamaţii şi înainte pentru plata despăgubirilor.

ASF a cerut falimentul Astra la o zi după ce compania şi acţionarii săi, The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider, au deschis o acţiune proprie la Curtea de Apel Bucureşti, cerând anularea deciziei ASF prin care Autoritatea a hotărât închiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială, stabilirea stării de insolvenţă, declanşarea procedurii de faliment şi retragerea autorizaţiei de funcţionare a Astra. Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a informat, la începutul lunii octombrie, că a încheiat procesul de transfer al dosarelor de daună, al contractelor de asigurare şi bazelor de date de la Astra. Fondul este o schemă de garantare în domeniul asigurărilor şi are drept scop protejarea creditorilor de asigurări de consecinţele insolvenţei unui asigurător. Pentru a putea face plăţi în cazul Astra, FGA trebuie să aştepte o decizie definitivă a instanţei pentru deschiderea procedurii de faliment. „Noi trebuie să așteptăm decizia definitivă. Din acel moment, Fondul de Garantare intră în drepturi și poate să facă plăți. Atât timp cât încă este contestabilă această fază, din punctul de vedere al consumatorului final nu se vede un beneficiu imediat pentru că, potrivit legii, numai dacă există o decizie definitivă Fondul de Garantare poate intra în drepturi”, a menționat șeful Direcției Protecția Consumatorilor din cadrul ASF, Călin Rangu.

450.000 LEI/CREDITOR DE ASIGURARE FGA va efectua plățile către creditorii de asigurări de la data rămânerii definitive a hotărârii privind deschiderea procedurii de faliment în limita plafonului legal (450.000 lei/creditor de asigurare). Cea mai mare parte a polițelor și dosarelor de daună sunt în România, respectiv poliţe - 1,82 milioane și dosare de daună - 51.566. Pentru sucursala Astra din Germania, FGA a preluat 6.128 de polițe și 193 de dosare de daună, pentru cea din Slovacia - 22.752 de poliţe și 642 de dosare de daună, iar pentru Ungaria, 191.241 de polițe și 4.809 dosare de daună. The Nova Group Investments România deţine o participaţie de 72,71% la Astra, iar Epsilon Estate Provider - 26,27%. Cele două companii sunt controlate de controversatul om de afaceri Dan Adamescu.



12