Austria repetă alegerile prezidențiale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Europa se reinventează

Austria repetă alegerile prezidențiale

Externe 01 Iulie 2016 / 15:07 1801 accesări
Norbert Hofer

Norbert Hofer

Este cât se poate de clar că Europa trece printr-o serie de transformări geopolitice cu efecte pe termen lung, provocate, se pare, de indiferența liderilor UE de a respecta voința europenilor de rând. După o criză economică deloc atenuată de deciziile politicului de pe bătrânul continent, care a transformat viața într-un calvar pentru mulți europeni, au venit amenințarea războiului cu Ucraina și potențiala ieșire a Greciei din zona euro, anulată in extremis de un rău și mai mare, asaltul imigranților musulmani. Aceștia continuă să vină, amestecați cu teroriști care comit atentate din ce în ce mai grave, fapt pentru care europenii au cam început să își piardă răbdarea cu deciziile de la centru, cu cotele obligatorii de imigranți ce trebuie acceptate de fiecare stat UE și alte astfel de... savantlâcuri menite să spele rușinea politicienilor, nicidecum să salveze valorile tradiționale creștine ale continentului. Referendumul care a zguduit Europa prin decizia Marii Britanii de a părăsi UE dă curaj și altor state. Cehia dă semne de... mimetism, iar Austria se confruntă cu o premieră istorică: repetarea alegerilor prezidențiale, după contestațiile făcute de candidatul extremei drepte, care le-a pierdut cu o diferență infimă de voturi, deși era considerat favorit. Oare dacă nu exista povestea cu imigranții musulmani care au exasperat austriecii, ar fi avut Norbert Hofer șansa de a... rejuca prezidențialele?

Curtea Constituțională din Austria a decis repetarea alegerilor prezidențiale, acestea fiind pierdute la diferență mică de candidatul de dreapta, Norbert Hofer, care însă a contestat rezultatul, citând probleme majore la numărarea voturilor, informează Associated Press. Decizia, anunțată de președintele Curții Constituționale din Austria, Gerhart Holzinger, constituie prima dată în istoria postbelică a Austriei când are loc repetarea unui scrutin la nivel național. Totodată, reprezintă o victorie pentru Partidul Libertății, o formațiune de extremă dreapta, care a contestat rezultatul turului doi al scrutinului prezidențial pierdut de candidatul său în fața independentului Van der Bellen.

Norbert Hofer, membru al formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPO), câştigase primul tur al scrutinului prezidenţial şi era favorit şi în turul doi, conform sondajelor de opinie. În cele din urmă, Van der Bellen a câștigat cu 50,3% la 49,7% în faţa lui Norbert Hofer, adică la o diferență de puțin peste 30.000 de voturi. Partidul Libertății a contestat numărătoarea voturilor, afirmând că în cele mai multe districte electorale au avut loc încălcări ale legii, inclusiv în ceea ce privește sortarea voturilor neexprimate înainte de ajungerea oficialior din partea comisiei electorale.

BANI IROSIȚI

Unul din motivele irascibilității europenilor este, fără îndoială, gestionarea crizei refugiaţilor, care prefigurează cheltuieli exorbitante în 2017. Comisia Europeană a hotărât să aloce 5,2 miliarde de euro pentru migraţie, dintr-un buget total pe anul viitor de aproape 135 de miliarde de euro. Din această sumă, circa 3 miliarde de euro vor fi alocați pentru întărirea măsurilor de securitate şi restul de 2,2 miliarde vor fi folosiţi pentru amortizarea cauzelor migraţiei. Astfel, în jur de 750 de milioane vor fi alocaţi pentru gestionarea crizei refugiaţilor din Turcia şi pentru finanţarea unor proiecte din Liban și Iordania, ţări ce găzduiesc majoritatea refugiaților sirieni. Conform surselor din CE, aproape 75 de miliarde de euro vor fi investiți în programe de stimulare a creşterii economice şi circa 43 de miliarde pentru susţinerea fermierilor europeni. În concluzie, bugetul UE pe anul viitor se va ridica la aproape 135 de miliarde de euro, cu 6% mai puțin decât cel actual.



12