Bancherii scumpesc niște credite care nu se vând (!?!)

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Măsuri comico-drastice

Bancherii scumpesc niște credite care nu se vând (!?!)

Economie 03 Mai 2016 / 16:11 595 accesări
Pe bandă rulantă, băncile autohtone majorează avansul la creditele imobiliare. Alea care nu-s Prima Casă și oricum nu se vând, stați liniștiți!

Pe bandă rulantă, băncile autohtone majorează avansul la creditele imobiliare. Alea care nu-s Prima Casă și oricum nu se vând, stați liniștiți!

„ȘOC“! Băncile iau măsuri drastico-dramatice după ce democrația le-a dat cu darea-n plată-n cap - majorează avansul la creditele imobiliare pe care nu le accesa nimeni! Panică și groază! De-acum înainte, românii care nu contractau aceste credite... nu le vor contracta în continuare! Alpha Bank, spre exemplu, una dintre băncile acelea de care nimănui nu îi prea pasă, a decis să urce avansul cerut la credite imobiliare în lei de la 15 la 30%; la euro, majorarea e de la 25 la 40%. Felicitări! Așteptăm acum și estimările pesimiste, de genul „Se înjumătățesc finanțările acordate“. Adică nu mai vindeți două credite d-astea pe an, ci unul singur? În fine, Alpha Bank este a patra (a cincea? Sau chiar a șasea?) instituție care ia astfel de măsuri. Prima a fost Raiffeisen Bank, în plină luptă în comisii cu darea în plată pe masă - avansul cerut pentru creditele ipotecare a crescut de la 15 la 35%. Apoi au urmat cei de la Bancpost (încă o bancă cu „greutate“) - 33% avans la lei și 43% la euro pentru creditele imobiliare/ipotecare. În plus, pentru împrumuturile de nevoi personale cu ipotecă, Bancpost a diminuat valoarea maximă finanțată de la 75 la 57% din valoarea garanției. Și Intesa Sanpaolo Bank (Dumnezeule, toată „crema“ bankingului, nu-i așa?) a majorat cu cel puțin cinci puncte procentuale avansul creditelor de investiții imobiliare, până la 20%. Nici BRD n-a ratat ocazia de a intra în horă - avans de 25% la creditele ipotecare în euro, acordate pentru cel mult 25 de ani, respectiv 50% în cazul împrumuturilor pe 25+ ani. Și, nu-n ultimul rând, avem Garanti Bank, unde avansul a urcat de la 25 la 40%.

ȘI TOTUȘI... De ce spunem însă că nu contează nimic din toate aceste manevre? Pentru că segmentul creditării imobiliare din România este susținut aproape în exclusivitate de către Prima Casă. Și, după un lobby intens al bancherilor, programul de stat a fost gonit de sub umbrela dării în plată. Așadar, totul rămâne la fel. Statul subvenționează băncile și preia, împreună cu noi, cei fără credite, 50% din riscul de default, iar bancherii creditează cu drag și spor, ba chiar se plâng că epuizează plafonul prea repede. În esență, nu riscă absolut nimic (mai ales că locuințele în cauză nu pot fi date în plată), dar câștigă din greu. Așa că, atunci când se mai plâng la TV sau în ziarele și site-urile apropiate, spuneți-le așa - „Si(iiiiii)gur că da“.

Taguri articol


12