Borșul care ne îmbolnăvește! Îl cumpărăm fără să știm că e... boală curată!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Borșul care ne îmbolnăvește! Îl cumpărăm fără să știm că e... boală curată!

Sănătate 08 Septembrie 2015 / 00:00 5801 accesări

Specialiștii Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC) continuă Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă - o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. De data aceasta, ei au întreprins un studiu privind calitatea condimentelor tip borș la plic. APC a achiziționat, în cursul lunii august, 13 produse tip borș la plic din marile structuri comerciale (hypermarketuri/supermarketuri). Din nou, ei au depistat ingrediente extrem de periculoase pentru organism.

INGREDIENTE... Iată ce au descoperit specialiștii în plicurile cu borș: la 100% dintre produsele analizate s-a folosit acidul citric; la 85% dintre produsele analizate s-a folosit acidul lactic; la 77% dintre produsele analizate s-a folosit monoglutamatul de sodiu. E621 - monoglutamat de sodiu - poate produce dureri de cap, slăbiciune, greață, arsuri. Nu trebuie consumat de către femei însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci. La 77% dintre produsele analizate s-a regăsit grăsime vegetală de palmier (nu s-a menționat de către producător dacă grăsimea este parțial hidrogenată sau nehidrogenată). Uleiul de palmier parțial hidrogenat și/sau hidrogenat conține acizi grași de tip trans, care pot crește nivelul colesterolului nociv (LDL), fapt ce poate duce la apariția afecțiunilor cardiace și a cancerului la colon. Și asta nu e tot. La 23% dintre produsele analizate s-a regăsit extractul de drojdie. Acesta conține acid glutamic sau glutamat de sodiu și se folosește pentru a crea arome sărate sau gust de umami („al cincilea gust”). Extractul de drojdie poate provoca alergii și afecțiuni ale glandelor endocrine. „Borșul la plic este un produs lipsit de nutrienți valoroși, în timp ce borșul tradițional este un aliment probiotic ce conține fermenți care reglează microflora intestinală, bogat în vitamine din complexul B ( B1, B2, B6 și B12), vitamina C și PP, în minerale (magneziu, potasiu, sodiu, sulf, siliciu, mangan și iod), calciu și oligoelemente cum ar fi zincul sau seleniul. Borșul tradițional este un condiment ușor de preparat, necostisitor și benefic pentru organism prin proprietățile sale curative. Din păcate, marii procesatori de alimente au „stricat” și acest aliment tradițional. Reclama acestora nu are un rol informativ, ci doar unul înșelător. Consumatorii trebuie ajutați să revină la obiceiurile alimentare sănătoase”, a declarat președintele APC România, conf. univ. dr. Costel Stanciu, citat într-un comunicat.



Ştiri recomandate

12