Bulgaria şi Ucraina, afectate de o substanţă radioactivă. Noi nu?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ce spun specialiştii

Bulgaria şi Ucraina, afectate de o substanţă radioactivă. Noi nu?

Externe 22 Noiembrie 2017 / 16:57 1970 accesări

Nu este vorba despre un nou Cernobîl, însă situaţia este destul de gravă, dat fiind faptul că nu avem informaţii pe care să le putem verifica deoarece sursa este Rusia. Mai precis, Rusia a recunoscut că o concentraţie extrem de ridicată, a unei substanţe radioactive, a fost înregistrată şi pe teritoriul său în urmă cu o lună şi jumătate, dar că nu e niciun motiv de îngrijorare, potrivit tvr.ro. Mai multe state europene au intrat în alertă, după ce centrele de supraveghere a radio-activităţii au detectat prezenţa în atmosferă a substanţei în valori crescute. Nu există niciun pericol pentru România, asigură specialiştii, potrivit aceleiaşi surse.

Agenţia de meteorologie rusă Rosghidromet a confirmat că au fost detectate concentraţii “extrem de mari” de ruteniu – 106, la sfârşitul lunii septembrie, în sudul Munţilor Urali. În comunicatul oficial al agenţiei Rosgidromet se spune doar că probele detectate la Argayash şi Novogornyi se încadrează la nivelul de „poluare extrem de ridicată”. Specialiştii spun că termenul folosit nu înseamnă neapărat depăşirea pragului critic, a limitei admise după care autorităţile trebuie să intre în alertă. Sursa poluării nu a fost localizată iar autorităţile ruse nici nu intenţionează să o găsească, din moment ce aşa-numitul nor radioactiv nu constituie un pericol. „La sfârşitul lunii septembrie, sistemele automate de monitorizare au detectat un excedent de Ruteniu 106 în Rusia, Polonia, Bulgaria şi Ucraina. Cu toate acestea, pe teritoriul Federaţiei Ruse nivelul de concentraţie este de zeci de mii de ori mai mic decât limita admisă şi nu reprezintă niciun pericol pentru sănătatea populaţiei”, a declarat Maxim Yakovenko, directorul agenţiei RosGidromet.

Totuşi, unele organizaţii pentru protecţia mediului, printre care şi Greenpeace, se arată îngrijorate de posibilele consecinţe ale acestei poluări chiar dacă concentraţia de izotopi radioactivi nu a depăşit pragul critic. “România a avut norocul că nu s-a aflat pe un vânt defavorabil, adică norul radioactiv să se îndrepte spre noi. El a afectat mai mult nordul Europei”, a precizat Dan Trifu, preşedintele Eco-Civica. Suspiciunile planează asupra uzinei Mayak, regiunea Celyabinsk, unde se reciclează combustibilul nuclear folosit. Agenţia Rosatom, care are în subordine facilitatea de la Mayak, afirmă că uzina nu mai derulează de câţiva ani operaţiuni de separare a ruteniului 106 de combustibilul nuclear.



12