Candidații PNL la locale, verificați de omul lui Băsescu, pe banii americanilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Liberalii constănțeni, la mâna Alinei Mungiu Pippidi?

Candidații PNL la locale, verificați de omul lui Băsescu, pe banii americanilor

Politică 07 Decembrie 2015 / 19:27 1737 accesări

Potrivit unor stenograme publicate în presă, în cadrul unei ședințe a PNL Constanța, Alina Mungiu Pippidi a fost acuzată că ar fi luat o sumă de 1,5 milioane de dolari pentru a monitoriza PNL

Potrivit unor stenograme publicate în presă, în cadrul unei ședințe a PNL Constanța, Alina Mungiu Pippidi a fost acuzată că ar fi luat o sumă de 1,5 milioane de dolari pentru a monitoriza PNL

Deputatul Gheorghe Dragomir a recunoscut, luni, într-o conferință de presă, că există mai multe voci în PNL, în special foștii democrat liberali, care cer conducerii centrale a partidului să elimine din criteriile de integritate

Deputatul Gheorghe Dragomir a recunoscut, luni, într-o conferință de presă, că există mai multe voci în PNL, în special foștii democrat liberali, care cer conducerii centrale a partidului să elimine din criteriile de integritate

Prim-vicepreşedintele liberal Cătălin Predoiu va prelua conducerea organizaţiei PNL Bucureşti

Prim-vicepreşedintele liberal Cătălin Predoiu va prelua conducerea organizaţiei PNL Bucureşti

Liberalii se pregătesc de un soi de curățenie în partid. Deși au avut timp 25 de ani să se reformeze și să-și aleagă oamenii pe sprânceană, abia acum cei de la PNL au decis să ia taurul de coarne și să impună o serie de criterii draconice membrilor care doresc să candideze la alegerile locale din 2016. Pentru a arăta Străzii că sunt cât se poate de serioși în intenția de a primeni partidul, cei din conducerea PNL au impus un decalog, care va fi aplicat la alegerile locale de anul viitor. Criteriile care vor trebui respectate de candidaţi la alegerile locale şi parlamentare vizează lustraţia, traseismul politic, nepotismul, contractele şi relaţiile cu statul, falsul în declaraţii, stările de incompatibilitate şi conflict de interese, atitudinile discriminatorii, eventualele datorii pe care le au candidaţii la bugetul de stat, formele de plagiat şi problemele penale. La capitolul Lustrație, un candidat trebuie să nu fi fost membru sau colaborator al fostei Securități și să nu fi fost dovedit ca ofițer acoperit. De asemenea, trebuie să nu fi deținut funcții retribuite în aparatul de conducere al PCR. În ceea ce privește Traseismul, un liberal trebuie să nu fi schimbat apartenența politică astfel încât să fie candidat pentru al treilea partid, altfel decât prin fuziuni. La al treilea punct din decalog - Nepotismul -, un liberal trebuie să nu fi angajat în funcții, în cadrul instituțiilor publice pe care le-a condus sau le conduce, soțul/soția, rude sau afini de gradul I. La Contracte cu statul - să nu fie parte în afaceri sau contracte cu instituția la care candidează sau în instituții din subordinea acesteia. De asemenea, liberalii trebuie să nu aibă nereguli sau falsuri constatate prin decizii definitive, în declarația de avere sau interese. Liberalilor care vor să candideze li se mai cere să nu se afle sub efectul unei decizii de incompatibilitate sau conflict de interese. Pe de altă parte, celor de la PNL li se solicită să nu fi dat declarații sau să nu fi avut atitudini rasiste, șovine, xenofobe sau discriminatorii constatate. Un alt punct al decalogului îi obligă pe liberali să nu înregistreze, în calitate de persoană fizică, datorii la bugetul local mai vechi de un an. Prin punctul 9, liberalilor li se solicită să nu fi fost dovediți, prin hotărâri judecătorești, că au obținut diplome sau alte titluri prin plagiat. Poate cel mai important punct vizează problemele penale și are trei paragrafe în ce-l priveşte pe candidat: să nu fi fost condamnat definitiv pentru o infracțiune de corupție, pentru infracțiuni comise cu violență sau pentru alte infracțiuni cu intenție; să nu fi început împotriva sa urmărirea penală pentru fapte de corupție sau infracțiuni comise cu violență; să nu fi fost trimis în judecată pentru alte infracțiuni comise cu intenție; să nu se afle într-o măsură preventivă - arest, arest la domiciliu sau control judiciar - pentru orice infracțiune cu intenție.

„OMUL” LUI BĂSESCU, PĂRINTELE DECALOGULUI LIBERAL După publicarea în presă a acestui decalog, toată lumea se întreba cine este autorul listei cu porunci. Spre surprinderea multora, se pare că ar fi nimeni alta decât Alina Mungiu Pippidi, un politolog care în trecut îi ridica osanale fostului președinte Traian Băsescu. Informația a fost dezvăluită de președintele organizației județene Constanța a PNL, deputatul Gheorghe Dragomir. Potrivit publicației online www.puterea.ro, sâmbătă, în cadrul unei ședințe a liberalilor constănțeni, Dragomir și-a șocat colegii cu o informație: „criteriile de integritate sunt „opera” Alinei Mungiu Pippidi, care a primit bani de la americani ca să monitorizeze toți candidații”. Aceeași sursă arată că în cadrul ședinței, la care au participat atât foștii pedeliști, cât și vechii liberali, au existat mai multe voci care au criticat în termeni duri decalogul impus de fosta băsistă Alina Mungiu Pippidi. Potrivit site-ului Puterea, un alt supărat pe situație a fost directorul CERONAV, Ovidiu Cupșa, care a spus că PNL va adopta criteriile de integritate „de frica presei”, el fiind aprobat de mai mulți colegi, care au exclamat „exact!”. De asemenea, și senatorul Puiu Hașotti și-ar fi exprimat dezaprobarea față de mai multe dintre aceste criterii. „Cine hotărăște? Partidul? Sau doamna Pippidi? (...) La primul punct (lustrația, n.r.): o să controleze mii de candidaturi? Să vadă dacă consilierii au fost colaboratori ai Securității? Hotărăște partidul? Sau doamna Pippidi?”, ar fi spus Hașotti, potrivit sursei citate. În stenogramele publicate de Puterea din cadrul unei ședințe a PNL Constanța, Alina Mungiu Pippidi a fost acuzată că ar fi luat o sumă de 1,5 milioane de dolari pentru a monitoriza PNL. La rândul ei, aceasta a declarat într-o intervenție telefonică pentru B1TV că nu a luat niciun ban de la americani pentru a monitoriza vreun partid din România. Ea este însă tot o ong-istă, la fel ca cei mulţi, care au reprezentat „vocea străzii”, aleasă cu grijă de preşedintele Iohannis pentru a participa la consultări după căderea guvernului Ponta şi care, s-a dovedit ulterior, au primit, prin intermediul unor granturi şi proiecte, bani de la americani pentru a face diverse lucruri în România.

FOȘTII PEDELIȘTI, IRITAȚI DE CRITERIUL „CORUPȚIE” Discuțiile tensionate pe marginea ședinței PNL Constanța nu au fost infirmate de Gheorghe Dragomir, care a recunoscut, luni, într-o conferință de presă, că au existat în cadrul întâlnirii mai multe voci care au cerut conducerii centrale a partidului să elimine din criteriile de integritate. Dragomir a declarat că Mircea Romeo și George Mândilă, care fac parte din tabăra fostului PDL, au cerut să fie scoase din decalog o parte din criteriile care vizează corupția.

ÎNCOTRO SE ÎNDREAPTĂ PNL? Cu toate că intenția celor de la PNL de a „curăța partidul” este lăudabilă, regulile şi criteriile vor zgudui din temelii PNL. Date fiind noile condiții, liberalii riscă să rămână fără candidați la alegerile locale. Asta pentru că foarte mulți dintre actualii aleși ai PNL au dosare penale. Printre aceștia se numără și mai mulți edili din județul Constanța: fostul primar al comunei Oltina, Gheorghe Chirciu, demis de prefectul Constantin Ion pentru că a fost condamnat la închisoare cu suspendare, și, nu în cele din urmă, primarul orașului Cernavodă, Gheorghe Hânsă, care are un proces pe rol pentru abuz în serviciu. Gheorghe Dragomir a explicat că liberalii sunt conștienți că riscă să piardă foarte mult din cauza decalogului, însă „acesta este util pentru o curățare a partidului”. În ciuda acestui mesaj ferm, cert este că decalogul nu este pe placul tuturor liberalilor constănțeni, care au anunțat că vor cere, vineri, în ședința Consiliului Național, să fie eliminate o parte din aceste criterii, pentru că, altfel, partidul riscă să piardă alegerile locale de anul viitor.

Și, pentru că semnalul din teritoriu este puternic, luni seară, la închiderea ediției, a apărut informația potrivit căreia liberalii au modificat unul dintre criteriile de desemnare a candidaților la alegerilor de anul viitor, respectiv pe cel care se referă la respingerea celor care sunt urmăriți penal pentru corupție. Potrivit unor surse liberale, criteriul a fost modificat astfel încât nu pot candida la alegeri cei care sunt urmăriți penal pentru infracțiuni de luare sau dare de mită, iar pentru celelalte fapte de corupție, precum traficul de influență sau abuzul în serviciu, criteriile se aplică în cazul trimiterii în judecată.

Predoiu, șef la PNL Bucureşti

După ce a fost lăsat cu ochii în soare de președintele Klaus Iohannis, care nu l-a desemnat premier, conducerea centrală i-a oferit un post călduț prim-vicepreşedintelui liberal Cătălin Predoiu. El va prelua conducerea organizaţiei PNL Bucureşti. Anunţul a fost făcut de co-preşedinţii Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, ei precizând că decizia a fost luată cu unanimitate de voturi, urmând a fi validată vineri de Consiliul Naţional al partidului. Blaga a precizat că în această săptămână, tot la CN al PNL, va fi anunţat şi candidatul formaţiunii la Primăria Capitalei, dar a adăugat că Predoiu rămâne propunerea PNL pentru postul de premier. Șefia organizaţiei PNL Bucureşti este asigurată, în prezent, de liderii Anca Boagiu şi Teodor Atanasiu, iar în urma preluării funcţiei de către prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu, conducerea filialei ar urma să devină monocefală.



12