Capsula Dragon, plină cu aparatură şi eşantioane, a ajuns la Stația spațială

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Compania SpaceX

Capsula Dragon, plină cu aparatură şi eşantioane, a ajuns la Stația spațială

Ştiință 20 Iulie 2016 / 17:19 590 accesări

Capsula spațială fără oameni la bord Dragon, a companiei americane SpaceX, a ajuns miercuri, 20 iulie, fără probleme la Stația spațială internațională (ISS), a anunțat NASA, a cărei televiziune a transmis în direct imagini. Dragon a fost prinsă cu brațul de manipulare al Stației, manevrat de astronauții americani Jeff Williams și Kate Rubins, la 10h56 GMT, puțin mai târziu decât era programat, transmite AFP. Capsula urma să fie amarată la modulul Harmonie al ISS în două ore. Dragon transportă 2,2 tone de provizii pentru echipajul de pe Stație și material pentru experimente științifice, printre care un secvențiator de ADN extraterestru, precum și primul din cele două adaptoare prevăzute (un fel de inel) care vor permite viitoarelor nave spațiale cu oameni la bord ale SpaceX și Boeing să fie amarate la Stație. Acestea vor transporta astronauți pentru NASA începând, în principiu, din 2017. Primul adaptor a fost pierdut în explozia din iunie 2015, petrecută la două minute de la decolare, a rachetei Falcon 9, care transporta o capsulă Dragon.

Capsula mai transportă 930 de kilograme de eșantioane pentru experiențe științifice al căror scop este o mai bună înțelegere a efectelor imponderabilității asupra funcționării celulelor cardiace, musculare și osoase la nivel molecular. Secvențiatorul ADN pe care îl vor testa astronauții de pe ISS poate identifica microbi, diagnostica boli și evalua starea de sănătate a celor șase membri ai echipajului, fiind capabil să ajute chiar și la detectarea unui ADN extraterestru, potrivit NASA. Dragon, singura capsulă care se poate întoarce pe Pământ după un zbor în spațiu, se va desprinde de ISS în 29 august, aducând 580 de kilograme de eșantioane ale experiențelor științifice efectuate în microgravitație, precum și deșeuri și alte materiale folosite.

SpaceX realizează astfel a noua misiune de aprovizionare a ISS dintre cele 20 prevăzute în cadrul unui contract de 1,6 miliarde de dolari încheiat cu NASA.



12