CCR a decis: Alegeri locale într-un singur tur!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pe cine avantajează hotărârea judecătorilor?

CCR a decis: Alegeri locale într-un singur tur!

Administrație 04 Mai 2016 / 17:25 633 accesări

Politicienii spun că CCR nu putea să bulverseze o țară întreagă cu două zile înainte de a începe campania pentru alegerile locale

Politicienii spun că CCR nu putea să bulverseze o țară întreagă cu două zile înainte de a începe campania pentru alegerile locale

Senatorul Mircea Banias: „ALDE este de acord că trebuie să avem două tururi. Însă discuția nu trebuie să aibă loc acum. Nu poți să schimbi regulile în timpul jocului”

Senatorul Mircea Banias: „ALDE este de acord că trebuie să avem două tururi. Însă discuția nu trebuie să aibă loc acum. Nu poți să schimbi regulile în timpul jocului”

În ciuda presiunilor la care a fost supusă, Curtea Constituțională a României a respins, cu unanimitate, excepția de neconstituționalitate a legii privind organizarea alegerilor locale, ridicată de jurnalistul Liviu Avram. Cu alte cuvinte, alegerea primarilor dintr-un singur tur rămâne bătută în cuie. Președintele Curții, Augustin Zegrean, spune că, deși mai sunt 30 de reclamații care au legătură cu acelaşi obiect, nu mai pot apărea surprize. Zegrean a declarat că rolul de a stabili modalitatea de alegere a primarilor este apanajul Parlamentului și nu al CCR. Dincolo de discuția pe marginea organizării alegerilor dintr-un tur sau din două, nu putem să nu remarcăm faptul că, și de această dată, CCR a fost chemată să facă jocurile politice înaintea unei campanii electorale, adică să schimbe regulile în timpul jocului.

Rămâne cum s-a stabilit în Parlament, în primăvara anului trecut. Alegerile locale vor avea loc într-un singur tur de scrutin. Adică românii se vor prezenta la urne, în vara acestui an, doar o singură dată și nu de două ori. Confirmarea a venit, miercuri, de la Curtea Constituțională a României (CCR), care a respins, cu unanimitate, excepția de neconstituționalitate a legii privind organizarea alegerilor locale dintr-un singur tur, ridicată de jurnalistul Liviu Avram. Dincolo de discuția pe marginea organizării alegerilor dintr-un tur sau din două, nu putem să nu remarcăm faptul că, și de această dată, Curtea Constituțională a fost chemată să facă jocurile politice înaintea unei campanii electorale și să hotărască destinele alegerilor. S-a întâmplat și în trecut, în special în vremea când la cârma țării se afla Traian Băsescu. El se folosea de CCR ori de câte ori nu-i convenea ceva ce a hotărât Palamentul. Și în cazul de față, cei de la CCR au fost iar la un pas să întoarcă soarta alegerilor și să schimbe regulile în timpul jocului. Adică să decidă organizarea alegerilor pentru primari din două tururi, cu numai o lună înaintea scrutinului. Asta în ciuda mesajelor celor de la Comisia de la Veneția, care au spus că nu trebuie schimbată legea alegerilor locale cu puțin timp înaintea scrutinului.

ȘEFUL CCR IGNORĂ MESAJELE COMISIEI DE LA VENEȚIA

Secretarul general al Comisiei, Thomas Markert, a declarat că momentul atât de apropiat de alegerile locale nu este unul propice pentru acest tip de schimbări. „Cred că, în cazul României, decizia de a schimba sistemul electoral este una politică şi acest lucru nu ar trebui făcut chiar înainte de alegeri”, a declarat Markert. Numai că mesajul Comisiei de la Veneția nu pare să fi fost înțeles și de președintele CCR, Augustin Zegrean, care, în ciuda votului de miercuri, nu crede că revenirea la două tururi de scrutin ar fi afectat într-un fel alegerile. Cu toate acestea, Curtea a decis că primarii vor fi aleși dintr-un singur tur. Întrebat dacă mai pot apărea surprize, Zegrean a afirmat că, din punctul de vedere al CCR, alegerile rămân într-un singur tur. „Curtea tocmai s-a pronunţat, nu cred că vom mai schimba ceva. Mai avem încă 30 de dosare venite care au legătură cu acelaşi obiect, dar sigur nu vom schimba practica de azi până mâine”, a accentuat el. Zegrean a mai spus că rolul de a stabili modalitatea de alegere a primarilor este apanajul Parlamentului și nu al CCR.

JOCURI ȘI INTERESE

Argumentul în favoarea revenirii la sistemul de vot cu două tururi a fost folosit în special de PNL. Liberalii au cerut cu insistență, în ultimele cinci luni, introducerea turului doi pentru primari. Culmea este că aceiași liberali s-au făcut că plouă în primăvara anului trecut, când a fost votată în Parlament legea privind alegerea primarilor. Atunci, surse din Parlament au spus că cei de la PNL au făcut un troc cu PSD. Social democrații au acceptat propunerea liberalilor de a elimina alegerea directă a președinților de Consilii Județene, iar PNL a fost de acord cu propunerea PSD de a menține alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin. Numai că acum, din motive electorale, liberalii au dat-o la întors. Comentatorii politici spun că cei de la PNL nu au făcut altceva decât un joc de imagine, la fel cum au făcut și la alegerile prezidențiale, când au bătut apa-n piuă cu modalitatea de vot în străinătate, păcălind electoratul cu o temă falsă.

LIBERALII ÎNCĂ MAI SPERĂ

Deși au primit o lovitură dură din partea CCR, cei de la PNL încă mai speră să se schimbe ceva. Alina Gorghiu, co-președinte al PNL, a afirmat că a aflat cu regret despre decizia Curții de a respinge contestația pe alegerile în două tururi de scrutin. De partea cealaltă, președintele PSD, Liviu Dragnea, a notat că decizia Curții este normală și că magistrații au rezistat presiunilor. La rândul său, deputatul PSD Florin Iordache spune că este mai puțin important dacă actuala lege avantajează un partid sau altul, în condițiile în care „nu ne putem permite să bulversăm o țară întreagă cu două zile înainte de a începe campania”. Pe de altă parte, Călin Popescu-Tăriceanu, co-președintele ALDE, a punctat că decizia CCR de a menţine alegerile locale într-un singur tur nu favorizează pe nimeni, pentru că sistemul de vot care se foloseşte la alegeri nu ţine de constituţionalitate.

CE SPUN POLITICIENII CONSTĂNȚENI

Vestea că nu se vor face modificări în privința alegerii primarilor a ajuns rapid la urechile politicienilor din Constanța. Co-președintele organizației județene a ALDE, senatorul Mircea Banias, a declarat că, în principiu, scrutinul dintr-un singur tur afectează partidele mici și favorizează formațiunile tradiționale. „În principiu, candidații care provin de la partide puternice au prima șansă. Noi suntem de acord că trebuie să avem două tururi. Așa e democratic. Însă discuția nu trebuie să aibă loc acum, în preajma campaniei electorale. Nu poți să schimbi regulile în timpul jocului. E nefiresc. Introducerea turului doi trebuie să aibă loc după 5 iunie”, a spus Banias. La rândul său, secretarul executiv al organizației județene Constanța a PSD, Cristinel Dragomir, a spus că decizia CCR este una normală și trebuie respectată. „Mesajul a fost clar. Alegerile locale din 5 iunie trebuie să aibă loc într-un singur tur de scrutin”, a punctat Dragomir. Deși și-a pus mari speranțe că CCR va declara neconstituțională organizarea alegerilor locale dintr-un singur tur, președintele organizației județene Constanța, deputatul Gheorghe Dragomir, a afirmat că nu este dezamăgit, pentru că ar însemna să nu aibă încredere în candidații PNL. „În acest fel, mobilizarea va fi mai mare”, a conchis deputatul.

Taguri articol


12