Ce conțin pateurile de ficat? Mai mâncați?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Alt studiu al APC

Ce conțin pateurile de ficat? Mai mâncați?

Sănătate 18 Iulie 2016 / 16:44 8839 accesări

Continuă studiile specialiștilor Asociației Pro Consumatori (APC) în marile magazine din țară, în cadrul Campaniei Naționale de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă - o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. Acum, ei s-au oprit asupra efectuării unei analize a pateurilor de ficat. Rezultatele nu sunt nici de această dată îmbucurătoare. Mai mâncăm sau nu?

Continuă studiile specialiștilor Asociației Pro Consumatori (APC) în marile magazine din țară, în cadrul Campaniei Naționale de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă - o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. Acum, ei s-au oprit asupra efectuării unei analize a pateurilor de ficat. Rezultatele nu sunt nici de această dată îmbucurătoare. Mai mâncăm sau nu? Fiecare decide. Specialiștii au ajuns la concluzia că „apa este ingredientul principal în 3 din 10 pateuri de ficat, fapt ce arată calitatea scăzută a produselor cu o astfel de compoziție”. Asta nu ar fi totuși nimic. Iată ce au mai găsit specialiștii în pateuri, după ce au achiziționat, în prima parte a lunii iulie, 82 de sortimente de pate de ficat din marile structuri comerciale: 4 din 5 pateuri de ficat conțin nitrit de sodiu; 1 din 2 pateuri conține monoglutamat de sodiu (potentiator de gust și aromă); 2 din 5 pateuri de ficat sunt colorate cu carmin; 1 din 4 pateuri de ficat conține caragenan.

TOP 10 PATEURI DE FICAT DE PORC DUPĂ CONȚINUTUL DE FICAT

În urma studiului s-a constatat că mai mult de jumătate din oferta de pate de ficat comercializată în marile structuri comerciale este reprezentată de către pateul de ficat de porc. Plecând de la această preferință de consum a consumatorilor români, s-a realizat un top 10 pateuri de ficat de porc după conținutul de ficat. Vă prezentăm topul: 1. Tulip (Danemarca) - 46% ficat în 100 grame de produs; 2. Bucegi (Scandia) - 45% ficat în 100 grame de produs; 3. Ardennes (Mega Image) - 41% ficat în 100 grame de produs; 4. Campagne (Franța) - 40% ficat în 100 grame de produs; 5. Zimbo - 31% ficat în 100 grame de produs; 6. Antrefrig (Hame), Moldova în bucate (Vascar) - 30% ficat în 100 grame de produs; 7. Campagna (Franța) - 29,38% ficat în 100 grame de produs; 8. Viva (Scandia), Vascar - 26% ficat în 100 grame de produs; 9. C+C - 25,6% ficat în 100 grame de produs; 10. Auchan, Jensen’s (Germania) - 25% ficat în 100 grame de produs.

TOP ÎN PRIVINȚA PATEULUI DE FICAT DE PUI, RAȚĂ, GÂSCĂ ȘI CURCAN

Specialiștii APC au întocmit un top și în privința pateului de ficat de pui, rață, gâscă și curcan. ”S-a putut realiza doar un top restrâns”, potrivit APC. Iată top 5 pateuri de ficat de pui după conținutul de ficat în 100 grame produs: 1. Capricii și Delicii (Prefera Foods) - 40% ficat de pui și 5% ficat de gâscă/rață în 100 grame de produs; 2. Capricii și Delicii (Prefera Foods) - 35% ficat de pui și 10% ficat de curcan în 100 grame de produs; 3. Campofrio (Group Caroli), Vascar - 30% ficat de pui în 100 grame de produs; 4. Viva (Scandia), Vascar - 26% ficat de pui în 100 grame de produs; 5. Carrefour - 22% ficat de pui în 100 grame de produs.

CUM ALEGEM UN PATE BUN

Preşedintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu, a explicat ce trebuie să știm atunci când alegem să cumpărăm un pate. ”Pateurile industriale, în majoritatea lor, nu sunt altceva decât paste realizate din adaosuri proteice animale / vegetale, substanțe de îngroșare naturale / artificiale, zaharuri, apă, aditivi și cantități mici de ficat (mai puțin de 20%) de la diverse specii. La alegerea unui pate de ficat trebuie să aveţi în vedere cantitatea de ficat din respectivul produs şi principalii nutrienţi menţionaţi în declaraţia nutriţională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi grași saturați, conținutul de sare, evitând acele produse care au în compoziție aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul și nitritul de sodiu. Totodată, trebuie evitate pateurile care au în compoziție carne separată mecanic (resturile rămase după îndepărtarea manuală a cărnii de pe oase, adică țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi și țesut conjunctiv) cu adaosuri de șorici, zaharuri, ulei vegetal, și amidon, care de fapt maschează calitatea scăzută a produselor”, a explicat preşedintele APC, totodată coordonatorul studiului, conf. univ. dr. Costel Stanciu. Tot el a precizat că toți consumatorii nu trebuie să achiziționeze pateurile de ficat ce au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugină, acestea reprezentând un adevărat pericol pentru sănătatea lor. ”Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, pateurile de ficat nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor și a adulților cu afecțiuni cardiovasculare”, a declarat conferențiarul. Întregul studiu îl puteți citi accesând http://www.apc-romania.ro/ro/i-studiu-despre-pateul-de-ficat/Mzg3LTE.html.



12