Ce spun specialiștii despre salamul de vară? Este sau nu sănătos?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un nou studiu al Asociației Pro Consumatori

Ce spun specialiștii despre salamul de vară? Este sau nu sănătos?

Sănătate 07 Iunie 2017 / 16:43 4829 accesări

Asociația Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România - APC România), membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a analizat 20 de sortimente de salam de vară, studiu ce face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin aceasta, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor astfel încât aceștia să facă achiziții în cunoștință de cauză. În urma analizei a reieșit că la 30% dintre sortimentele analizate nu se regăsește carnea de vită în rețeta acestora, iar la numai 25% dintre produsele analizate se menționează tipul de fum folosit la afumarea acestora și anume fum natural obținut din lemn de fag. ”Acest lucru ne îndreptățește să credem că la celelalte produse s-a utilizat fum lichid, care de cele mai multe ori este injectat în masa produsului pentru a potența gustul, mirosul și a crește termenul de valabilitate. Însă fumul lichid conține gudron, hidrocarburi aromatice policiclice și alte substanțe chimice care pot afecta ficatul, pancreasul și chiar pot genera anumite forme de cancer”, potrivit unui comunicat al Asociației Pro Consumatori. Preşedintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu, recomandă consumatorilor să evite consumul acelor sortimente care conțin peste 2,5 grame de sare și peste 30 grame de grăsimi în 100 grame de produs. ”Având în vedere conţinutul ridicat de sare şi de grăsimi din unele sortimente, salamul de vară nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor şi a adulţilor cu sindrom metabolic şi boli asociate acestuia. Totodată, verificaţi termenul de valabilitate, aspectul produsului şi condiţiile de păstrare din spaţiul de comercializare”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, citat în comunicat.

Specialiștii APC au întocmit un top al sortimentelor de salam de vară după conținutul total de grăsimi, dar și după cel de sare. Vă prezentăm cele două topuri.

TOP 10 SORTIMENTE DUPĂ CONȚINUTUL TOTAL DE GRĂSIMI DIN 100 GRAME DE PRODUS: 1. Cris-Tim (Gostat) - 37,07 grame, din care 15,85 grame grăsimi saturate; 2. Aldis - 37 grame, din care 18 grame grăsimi saturate; 3. Agricola - 34 grame, din care 10 grame grăsimi saturate; 4. Fox (salam de vară extra) - 33,59 grame, din care 12,74 grame grăsimi saturate; 5. Cris- Tim (salam de vară) - 33,55 grame, din care 13,86 grame grăsimi saturate; 6. Fox (salam de vară) - 32,34 grame, din care 12,37 grame grăsimi saturate; 7. Goodies Meat (Pikok), Auchan și Jumbo (Banat Bun) - 30 grame, din care 11 grame grăsimi saturate (Pikok), respectiv 11,5 grame grăsimi saturate (Auchan) și 11,7 grame grăsimi saturate (banat bun); 8. Carrefour - 29,5 grame, din care 10,3 grame grăsimi saturate; 9.Caroli (salam de vară extra) - 28,5 grame, din care 11,5 grame grăsimi saturate; 10. Caroli (Campofrio) - 27,5 grame, din care 10,8 grame grăsimi saturate.

TOP 10 SORTIMENTE DUPĂ CONȚINUTUL DE SARE DIN 100 GRAME DE PRODUS: 1. Cris-Tim (Matache Măcelaru) și Pikok - 3 grame; 2. Cris-Tim (Gostat) - 2,84 grame; 3. Aldis și Jumbo (banat bun) - 2,8 grame; 4. Cris-Tim - 2,55 grame; 5. Meda, Carrefour, Auchan și Caroli (Maestro) - 2,5 grame; 6. Fox (salam de vară) - 2,48 grame; 7. Fox (salam de vară extra) - 2,41 grame; 8. CIA Aboliv (Apetit) și Caroli (Campofrio) - 2,2 grame; 9. Agricola - 2 grame; 10. Kaufland - 1,5 grame.

CE BOLI RISCĂM?

“Grăsimile animale, solide ca și consistență se mai numesc și grăsimi saturate. Pe lângă acestea, mai există și grăsimile lichide, nesaturate, provenite din sursă vegetală. Mezelurile sunt bogate în grăsimi saturate, iar consumul în exces al acestora reprezintă primul pas către bolile cronice serioase. De la ficatul gras la diabet, hipertensiune arterială și chiar cancer. Studiile moderne pentru longevitate au demonstrat că persoanele care consumă excesiv grăsimi saturate au o speranță de viață redusă”, a explicat dr. Florin Ioan Bălănică, specialist în medicina personalizată, nutriție și nutrigenomică, fondator al ”Școlii pentru Sănătate și Longevitate”, membru al ”Academiei Americane de Nutriție și Dietetică”, reprezentant pentru România al ”Organizației Europene pentru Medicina Stilului de Viață” (ELMO). Studiul complet poate fi citit aici: http://www.apc-romania.ro/ro/i-37-grame-grasimi-si-3-grame-sare-in-100-grame-salam-de-vara/NDY1LTE.html.



12