Ce surprize a pregătit Teatrul de Stat în stagiunea 2016-2017

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ce surprize a pregătit Teatrul de Stat în stagiunea 2016-2017

Cultură 01 Octombrie 2016 / 16:48 2896 accesări
Actorul Marian Adochiței, scenografa Carmencita Brojboiu, directorul general al TSC, actrița Dana Dumitrescu, regizorul Felix Alexa și actorul bucureștean Marius Bodochi, prezenți la conferința de presă organizată cu prilejul deschiderii noii stagiuni

Actorul Marian Adochiței, scenografa Carmencita Brojboiu, directorul general al TSC, actrița Dana Dumitrescu, regizorul Felix Alexa și actorul bucureștean Marius Bodochi, prezenți la conferința de presă organizată cu prilejul deschiderii noii stagiuni

Se anunță o stagiune extrem de rodnică la Teatrul de Stat Constanța (TSC), cu multe premiere, deplasări la festivaluri naționale și internaționale, dar și spectacole-surpriză, puse în scenă de regizori români și străini. Deschiderea stagiunii 2016 -2017 cu premiera „Ursul”, de Anton Pavlovici Cehov, în regia lui Felix Alexa, a fost un prilej deosebit pentru directorul TSC, actrița Dana Dumitrescu, de a prezenta, sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă, proiectele instituției pe care o conduce.

După premiera „Ursului”, iubitorii teatrului sunt așteptați din nou în sala de spectacole, pe 22 octombrie, la premiera oficială a spectacolului „Dionyos”, adaptare după „Bacantele” lui Euripide, care a fost prezentat în avanpremieră, în aer liber, la prima ediţie a Festivalului „Miturile cetăţii”. Spectacolul, realizat în parteneriat cu Teatrul „Vascello” din Roma, poartă semnătura regizorală a lui Daniele Salvo din Italia. Costumele sunt create de Daniele Gelsi, decorul, de Michele Ciacciofera, muzica îi aparține lui Marco Podda, iar videoproiecțiile sunt realizate de Aquamicans / Paride Donatelli.

Spectacolele din weekend-ul 15 şi 16 octombrie vor fi susţinute de artiştii Teatrului Naţional Bucureşti întrucât TSC va participa la festivalul Teatrului Nottara, „FestIn pe Bulevard” ( care se va desfășura între 10 şi 22 octombrie), cu spectacolul „Uciderea lui Gonzago”, de Nedialko Iordanov, în regia lui Ion Sapdaru.

O altă premieră, care se află deja în lucru, este programată pe 12 noiembrie. Este vorba despre „Madame est trop belle”, de Eugene Labiche, în regia lui Mihai Ranin.

65 DE ANI DE EXISTENŢĂ, SĂRBĂTORIȚI TIMP DE O SĂPTĂMÂNĂ

„La sfârşitul lunii noiembrie avem un eveniment extrem de important pentru noi, pentru Teatrul de Stat Constanţa, pentru că sărbătorim 65 de ani de existenţă. În urma discuţiilor cu Consiliul Artistic am gândit să facem această sărbătoatre nu doar într-o zi sau doar într-un weekend, ci timp de săptămână, între 21 şi 27 noiembrie”, a spus directorul general al TSC, Dana Dumitrescu. În această săptămână, Dramaticul constănţean va prezenta ultimele premiere, precum şi cele mai reprezentative spectacole din repertoriu. De asemenea, se va realiza şi un catalog cu spectacolele TSC din ultimii 15 ani. „Vom avea invitaţi actori, regizori, scenografi care au fost angajaţi sau colaboratori ai Teatrului de Stat, de-a lungul timpului, cronicari de teatru, dramaturgi”, a specificat Dana Dumitrescu.

PREGĂTIRI PENTRU AVIGNON

Spre sfârşitul lunii noiembrie vor începe repetiţiile la „Şobolanul rege”, deoarece „cel târziu, la mijlocul lunii ianuarie, vom avea şi premiera în limba franceză a acestui spectacol care urmează să meargă în luna iulie la Festivalul de la Avignon”, după cum a precizat directorul TSC.

PROMOVAREA CONSTANŢEI ŞI A VIEŢII ARTISTULUI TOMITAN PRINTR-UN SPECTACOL-DOCUMENT

În 2017, va fi invitată la Dramaticul constănţean regizoarea Carmen Vidu, care va face un spectacol-document. Scenariul va fi realizat tot de tânăra regizoare, în urma unor interviuri cu actorii tomitani, scopul fiind acela de a promova oraşul Constanţa şi viața artistului de la Marea Neagră.

În martie, la Constanţa va sosi şi un regizor de naţionalitate suedeză, care a propus spre montare un spectacol în premieră pe ţară, având la bază un text de August Strindberg. „Şi acest spectacol are ca obiectiv promovarea oraşului şi judeţului Constanţa şi a teatrului constănţean pentru că se va realiza la invitaţia consulului onorific din Suedia. Suntem invitaţi deja, în data de 5 iunie, să jucăm de Ziua Suediei acest spectacol, iar în vară, probabil după Avignon, vom realiza un mini-turneu în ţările scandinave. pentru a promova Constanţa prin teatru”, a spus Dana Dumitrescu.

REGIZORUL YANIS MARGARITIS REVINE LA CONSTANŢA

La sfârşitul lunii aprilie, regizorul Yanis Margaritis va reveni la Constanţa pentru a monta o comedie greacă, ce se va juca în cadrul celei de-a II-a ediţii a Festivalului „Miturile cetăţii”, care va începe pe 19 iunie. Scenografia noului spectacol va fi semnată de Carmencita Brojboiu. Tot în stagiunea ce abia începe, la propunerea Uniunii Teatrale din România (UNITER), TSC va participa la proiectul internaţional „Ovidius”.

Citește și:

„Ursul“ cehovian deschide stagiunea Teatrului tomitan

Pe 1 octombrie, „Ursul“ lui Cehov deschide stagiunea Dramaticului tomitan

Teatrul de Stat Constanța participă la Festivalul „Tragos“

Cea mai... antică seară tomitană

„Dionysos” vine în cetatea Tomisului



12