Ce te așteaptă dacă muncești de Sf. Parascheva, pe 14 octombrie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tradiții și obiceiuri

Ce te așteaptă dacă muncești de Sf. Parascheva, pe 14 octombrie

Social 13 Octombrie 2015 / 15:15 3002 accesări

Creștinii ortodocși o sărbătoresc pe 14 octombrie pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, considerată ocrotitoarea Iaşului şi a întregii Moldove. An de an, hramul cuvioasei transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din ţară, credincioşii înălţând rugăciuni pentru sănătate şi pace la racla cu moaştele Sf. Parascheva. Ea este cunoscută în popor ca “Sfânta Vineri de Toamnă”. În mitologia românească, “Sfânta Vineri” este o divinitate justiţiară, fiind imaginată în chip de văduvă bătrână care veghează la sănătatea oamenilor şi la fertilitate. Se spune despre Sf. Parascheva că este cea care stăpâneşte lumea femeilor şi a îndeletnicirilor lor, le protejează pe femeile căsătorite şi le ajută la naştere, căsătoreşte fetele şi le poartă de grijă animalelor sălbatice. În tradiţia populară, în această zi erau interzise munca la câmp, spălatul rufelor, cusutul, torsul şi ţesutul. Se spune că, de Sf. Parascheva, fetele care cos şi care spală vor rămâne nemăritate.La ţară, în această zi, bătrânii nu făceau nici focul în sobă, pentru a nu atrage nenorociri asupra casei lor.

CUM POȚI AVEA O NAȘTERE FĂRĂ DURERI De Sf. Parascheva, femeile însărcinate trebuie să împartă bucatele lor copiilor sărmani, pentru a avea o naştere fără dureri şi pentru ca sfânta să le păzească copiii de deochi şi boală. Mai mult, se spune că persoanele care nu pot avea copii trebuie să se roage la Sf. Paracheva pentru o minune. Despre Sf. Parascheva se spune că este “mare la trup şi urâtă la chip”, dar cu un suflet bun, pentru că-i fereşte pe oameni de boli, de grindină, trăsnet, pe copii îi apără de deochi și aduce belșug. Mai mult, se spune că, în apropierea zilei de 14 octombrie, Sf. Parascheva se arată în visele multora, uneori pentru alinarea celor bolnavi sau în suferinţe sufleteşti, alteori pentru a-i dojeni pe cei care fac rău. Anumite rugăciuniînchinateei erau scrise pe mici pergamenteşipurtatelagât,caapărătoarede boli.Încazul durerilor de cap, pergamentele selegaulafrunte.

Tot în această zi se prezice vremea

De Sf. Parascheva, se spune că, dacă este o zi frumoasă sau mohorâtă, la fel vor fi şi celelalte sărbători de peste an. Şi ciobanii anticipează vremea în funcţie de oile lor. Dacă ele stau adunate una lângă cealaltă, este semn că va urma o iarnă grea. Tot despre Sf. Parascheva se crede că esteocrotitoarea apelor: chipul său apărea adesea lângă râurisaufântâni, iar apa respectivădeveneatămăduitoare. Dinacest motiv existăobiceiulînunele zonesăseaşezeicoana sfintei lângăfântânişiizvoare.De Sf. Parascheva nu se mănâncă de dulce şi se dă de pomană pentru sufletele celor adormiţi.

Citește și:

Procesiune impresionantă în orașul ocrotit de Sf. Parascheva

Coadă de 2 kilometri la racla cu moaştele Sfintei Parascheva

Sute de pelerini au ajuns deja la Iași, la moaștele Sfintei Parascheva



12