Cei fără numere şi chipuri au comemorat Holocaustul împotriva rromilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
2 august

Cei fără numere şi chipuri au comemorat Holocaustul împotriva rromilor

Social 02 August 2016 / 18:28 2242 accesări

Ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva rromilor a fost marcată, marți, la monumentul „Memorialul Victimelor Holocaustului în România” din București, în cadrul unei ceremonii comemorative. Evenimentul a fost organizat de Agenția Națională pentru Rromi, agenție guvernamentală aflată în coordonarea Cancelariei prim-ministrului.

Cu acest prilej au fost prezentate mesajul prim-ministrului României de către Valeriu Nicolae, secretar de stat, și discursul președintelui ANR, Daniel Vasile, urmate de ceremonia depunerii de coroane de flori din partea reprezentanților Administrației Prezidențiale, ai Guvernului României, ai misiunilor diplomatice acreditate la București, ai supraviețuitorilor rromi ai deportărilor în Transnistria, precum și ai mai multor organizații neguvernamentale. În mesajul său, prim-ministrul Dacian Cioloș a evocat faptul că „este necesar să ne reamintim de cumplitele suferințe îndurate de rromii din România, cât și cei din Europa, în perioada Holocaustului. Doresc să aduc un omagiu memoriei victimelor din acea perioadă și să îmi exprim solidaritatea cu supraviețuitorii acelor tragice evenimente. Comemorarea de astăzi este din păcate încă necesară, avem nevoie, ca societate, să ne amintim periodic de efectele devastatoare ale urii rasiale și pericolului ideologiilor extremiste. Evenimentul de astăzi este nu numai o expresie a înțelegerii de către societatea românească a tragediei Holocaustului, dar și o modalitate de păstrare mereu vie a memoriei victimelor, pentru ca astfel de fapte criminale să nu se mai repete vreodată. Este important să subliniem că, în acest an, comemorarea are loc în contextul deținerii de către România a Președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului”.

La monumentul „Memorialul Victimelor Holocaustului în România”, fanfara Regimentului de Gardă „Mihai Viteazul” a intonat Imnul de Stat al României, iar violonistul Constantin Mirea a interpretat la vioară Imnul Internațional al Rromilor „Gelem, Gelem”. Cel de-al doilea eveniment s-a desfășurat la Cercul Militar Național, prilej cu care a fost evocată istoria recentă a rromilor din România, victime ale Holocaustului din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acest eveniment constituie o premieră în România, întrucât în anul 2015 Parlamentul European a stabilit printr-o rezoluție ca data de 2 august să reprezinte Ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva rromilor.

Președintele Agenției Naționale pentru Rromi, Daniel Vasile, a subliniat în discursul său: „În urmă cu 72 de ani, în noaptea de 2 august, 2.897 de rromi - copii, femei și vârstnici - aflați în lagărul de la Auschwitz au fost uciși, adaugându-se celorlalte multe mii de rromi exterminați în „Samudaripen”, deseori uitatul genocid al rromilor. Comemorăm astăzi nu doar un eveniment tragic, de o cruzime inimaginabilă, dar și întreaga suferinţă a victimelor reprimării colective a rromilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv a mii de rromi din România”.

Raportul Comisiei Internaţionale pentru studierea Holocaustului în România

Raportul Comisiei Internaţionale pentru studierea Holocaustului în România, creată în 2003, consacră un capitol special situaţiei rromilor în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, fiind un document asumat de autorităţile române. Este documentat faptul că rromii au fost supuşi unor măsuri discriminatorii extreme, o mare parte dintre ei au fost deportați din România și au pierit în condiții inumane.

Discursul reprezentantului președinției în exercițiu a IHRA (Alianța Internațională pentru Comemorarea Holocaustului) a fost prezentat de Răzvan Rusu, director general în Ministerul Afacerilor Externe, care a arătat că astăzi este o zi specială în care se comemorează genocidul comis împotriva rromilor, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial: „Memoria victimelor genocidului rromilor rămâne atinsă prin vocea supraviețuitorilor acestei tragedii. (…) Avem nevoie de vocea lor, să fie auzită de cât mai mulți dintre noi. Avem nevoie să dovedim că suntem o societate care se îngrijește de cei care au suferit de pe urma unei tragedii precum cele din perioada anilor ’40. Sunt greșelile noastre, ale statului, trebuie să le recunoaștem, să ni le asumăm și să le evităm pe viitor. Pe măsură ce devenim conștienți de atrocitățile întreptate asupra rromilor în acea perioadă, devine responsabilitatea noastră comună, a Guvernului, a organizațiilor societății civile și a celorlalte segmente ale societății, de a asuma istoria și de a învăța din greșelile trecutului, astfel încât niciodată acestea să nu se mai repete”.

Comemorarea crimelor împotriva umanității și a încălcărilor extrem de grave ale drepturilor omului este esențială pentru susținerea cauzelor păcii, reconcilierii, democrației și drepturilor omului în Europa. Tot cu acest prilej, la Cercul Militar Național au avut loc scurte alocuțiuni susținute și de alți reprezentanți ai autorităților publice și ai organizațiilor neguvernamentale și supraviețuitori ai deportărilor în Transnistria.

Holocaustul împotriva rromilor s-a petrecut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, numărul de rromi care au murit în lagărele de exterminare naziste fiind estimat undeva la 500.000. Genocidul nazist împotriva rromilor poartă numele de „porajmos” (sau „samudaripen)” în limba romani. Cuvântul "poraimos" (scris "porajmos" în altă ortografie) înseamnă "devorare", iar "samudaripen" înseamnă "ucidere în masă“, în limba romani.



12