Centre de excelență pentru boala care afectează tot mai mulți tineri!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Stilul de viață este vinovat

Centre de excelență pentru boala care afectează tot mai mulți tineri!

Sănătate 19 Mai 2016 / 17:40 299 accesări

În România sunt aproximativ 10.000 de pacienţi diagnosticaţi cu boala Crohn sau colită ulcerativă (tulburări gastro-intestinale cronice care se manifestă prin dureri abdominale, diaree, incontinenţă, pierdere în greutate, oboseală), dintre care peste 1.500 sunt trecuți în Registrele Naţionale. În prezent, peste 3 milioane de persoane suferă de bolile inflamatorii intestinale (BII) la nivelul întregii Europe. În 19 mai este marcată în întreaga lume ”Ziua Internațională a Luptei împotriva Bolilor Intestinale”. În cadrul campaniei globale din 2016, dedicată acestei zile, vor fi iluminate în culoarea violet clădiri reprezentative sau simboluri din întreaga lume: Cascada Niagara, Turnul din Pisa, Statuia Micii Sirene din Copenhaga, Coloseum din Roma. Asociația Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR) s-a aliniat acestei campanii, iar clădirea Palatului Parlamentului din București a fost și ea iluminată în violet în 19 mai, între orele 21.00 și 24.00 - ca modalitate de a crește gradul de conștientizare a populației asupra acestor afecțiuni.

TOT MAI MULȚI COPII ȘI TINERI AFECTAȚI

Deși BII pot apărea la orice vârstă, cele mai multe cazuri se înregistrează la persoanele tinere, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani. Bolile inflamatorii intestinale rezultă din interacțiunea complexă dintre predispoziția genetică a individului și factori din mediu, îndeosebi din dietă. “Am remarcat o creștere de circa 8-10 ori a acestor afecțiuni în ultimul deceniu, în special la copii, adolescenți și adulți tineri, ca urmare a modificării stilului de viață. Procesul de îmbunătățire a calității îngrijirii necesită o definiție clară a adecvării și inadecvării markerilor de îngrijire”, a declarat conf. dr. Liana Gheorghe, de la Centrul de Gastroenterologie și Hepatologie, Institutul Clinic Fundeni. Conferențiarul este de părere că înființarea unor centre de excelență va permite un acces mai ușor al pacienților la instrumente de diagnosticare modernă, optimizarea tratamentului și evitarea efectelor secundare ale tratamentului. ”Accesul la ghiduri de tratament nu este suficient. Avem nevoie de echipe de specialitate care să lucreze împreună în centrele cu interes în tratarea BII, într-o abordare multidisciplinară”, a precizat conf. dr. Liana Gheorghe. ”Totodată, alăturându-ne inițiativei Federației Europene a Asociațiilor de pacienți cu Crohn și Colită Ulcerativă (EFCCA) de a sensibiliza și a atrage atenția asupra afecțiunilor inflamatorii intestinale, prin iluminarea în violet a clădirii Parlamentului, ne propunem creșterea vizibilității pacientului român cu BII în contextul european”, a declarat, la rândul său, președintele Asociației Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România, Isabella Grosu.

Ce sunt?

BII se caracterizează prin diaree cronică, scaune cu sânge, mucus și puroi (între 3-4 și peste 20/zi), apărute atât ziua, cât și noaptea, dureri abdominale, febră, dispariția apetitului, scădere în greutate. Orice persoană care dezvoltă aceste simptome o perioadă mai lungă de 4 săptămâni trebuie să se prezinte de urgență la medic. Netratate și necontrolate, bolile inflamatorii intestinale evoluează în pusee de activitate inflamatorie, cu complicații (ocluzie, malabsorbție și malnutriție, supurații, cancer colonic). Cu o diagnosticare corectă şi un tratament adecvat, pacienţii cu BII pot avea o viaţă normală.



Ştiri recomandate

12