Cine are grijă de copii, după plecarea părinților în străinătate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lăsați de izbeliște sau îngrijiți atent?

Cine are grijă de copii, după plecarea părinților în străinătate

Administrație 09 Februarie 2016 / 18:22 5240 accesări

Minorii nu pot fi lăsați în grija oricui. Înainte să plece în străinătate, părinții trebuie să anunțe autoritățile și să desemneze un tutore temporar.

Minorii nu pot fi lăsați în grija oricui. Înainte să plece în străinătate, părinții trebuie să anunțe autoritățile și să desemneze un tutore temporar.

În cazul în care copilul este foarte afectat de lipsa părinților, psihologii serviciilor de asistență socială oferă consiliere gratuită

În cazul în care copilul este foarte afectat de lipsa părinților, psihologii serviciilor de asistență socială oferă consiliere gratuită

Tot mai mulți părinți își lasă copiii singuri în țară și pleacă în străinătate pentru un loc de muncă mai bun. Numărul celor aflați în această situație este atât de mare încât am ajuns să vorbim despre un fenomen național. Iar atenția opiniei publice se îndreaptă mai mult spre minorii lăsați în grija rudelor. Ce se întâmplă cu ei? Cine și cum îi îngrijește? Cum îi afectează pe ei lipsa părinților? Care este obligația părinților plecați și rudelor în grija cărora rămân minorii? Aceste întrebări au stat la baza multor campanii mediatice.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU MINORII? Potrivit legii, părinții care pleacă la muncă în străinătate au obligația ca, cel puțin cu 40 de zile înainte de ziua în care părăsesc țara, să anunțe autoritățile locale abilitate cui lasă copilul în grijă. În Constanța, de aceste cazuri se ocupă Serviciul de Autoritate Tutelară și Protecția Copilului (SATPC) din cadrul Primăriei Constanța. După notificarea serviciului, părinții trebuie să ceară în instanță delegarea drepturilor părintești către persoana care se va ocupa în continuare de creșterea și educarea copilului. Este important de știut că această delegare este valabilă un singur an, după care poate fi prelungită urmând aceleași proceduri.

După plecarea părinților, inspectorii serviciilor sociale din cadrul primăriilor monitorizează fiecare copil în parte și îi urmăresc evoluția. „Practic, noi începem o anchetă socială pentru fiecare persoană aflată în această situație. Facem vizite la domiciliu o dată la două luni și întocmim o fișă de observație și de evaluare a riscurilor, în care menționăm detalii despre condițiile în care locuiesc minorii, despre evoluția lor psihică și emoțională, despre situația școlară și despre riscurile la care sunt expuși. De asemenea, le explicăm tutorilor ce au de făcut. În cazul în care copiii sunt foarte afectați, psihologul din cadrul serviciului nostru îi consiliază”, a explicat șeful SATPC din cadrul Primăriei Constanța, Mihaela Liuta.

1.000 DE CAZURI DE VERIFICAT Prea puțini părinți anunță autoritățile în timp util. „De obicei, primim notificări de la oameni care sunt obligați prin contractul de muncă sau de firmele de recrutări să ne anunțe. În 2014 am primit 43 de notificări, anul trecut am fost anunțați de 50 de părinți, iar de la începutul lui 2016 avem patru cazuri înregistrate”, a declarat consilierul din cadrul SATPC Gabriela Ichim. De aceea, Serviciul a cerut unităților de învățământ din municipiu o listă cu elevii și preșcolarii care au părinții în străinătate. În urma acestei înțelegeri, SATPC a înregistrat încă 1.000 de cazuri. „Am început să facem verificări pe teren ca să identificăm copiii care chiar au părinții plecați în străinătate pentru o perioadă mai lungă, să îi înscriem în baza noastră de date și să îi monitorizăm. Sunt unii elevi care nu au nevoie de consilierea noastră, iar noi trebuie să triem cazurile”, a mai spus șeful SATPC. Ce se întâmplă mai departe? În cazul în care asistenții sociali observă, în timpul vizitelor, că totul este în regulă, iar copiii trăiesc în condiții optime, ancheta este încheiată. Dacă sunt identificate probleme sau riscuri majore în evoluția minorului (de exemplu: devine agresiv, îi scade randamentul școlar, comite infracțiuni sau începe să consume droguri), cazul este trimis Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului, care se va ocupa în continuare de consilierea minorului. Reprezentanții SATPC spun, totuși, că nu au în evidență copii care au probleme emoționale grave după plecarea părinților în străinătate.



12