Cioloș, ajutor indirect pentru Guvernul Grindeanu în lupta cu DNA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cadou neașteptat

Cioloș, ajutor indirect pentru Guvernul Grindeanu în lupta cu DNA

Politică 14 Martie 2017 / 15:31 621 accesări
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, are acum mai multe atribuţii în domeniul parchetelor cu ajutorul Guvernului tehnocrat, care i-a dat puteri sporite în acest sens (sursa foto: qmagazine.ro)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, are acum mai multe atribuţii în domeniul parchetelor cu ajutorul Guvernului tehnocrat, care i-a dat puteri sporite în acest sens (sursa foto: qmagazine.ro)

Anunțul ministrului Justiției, Tudorel Toader, potrivit căruia va fi demarată o evaluare a activităților desfășurate de Minsterul Public și DNA, i-a enervat la culme pe procurorul general, Augustin Lazăr, și procurorul-șef DNA, Laura Codruța Kovesi. Dacă Augustin Lazăr a afirmat că nu vrea să intre în polemici publice, Laura Codruța Kovesi a fost ceva mai categorică. Printr-un comunicat de presă, DNA a punctat că evaluarea profesională a procurorilor este realizată numai de Consiliul Superior al Magistraturii, iar actele şi soluţiile dispuse de aceştia sunt supuse controlului instanţelor de judecată. Cu alte cuvinte, procurorii DNA au considerat că ar trebui să trăiască în continuare în bula lor și să nu-i atingă nimeni, chiar dacă judecătorii CCR au arătat că procurorii lui Kovesi și-au depășit atribuțiile în cazul anchetei Ordonanței 13 a Guvernului.

MINISTRUL JUSTIȚIEI POATE SĂ EVALUEZE ACTIVITATEA DNA

La nici 24 de ore de la comentariile făcute de DNA, Kovesi și procurorii săi primesc o nouă lovitură. În cadrul unei emisiuni de televiziune, fostul ministru al Justiției Cristian Diaconescu a dezvăluit că Tudorel Toader are mai multă putere decât crede Kovesi. Iar puterea i-a acordat-o, culmea, fostul premier Dacian Cioloș. Concret, ministrul Justiției are mai multe atribuţii în domeniul parchetelor și ar putea decide schimbarea șefilor de parchete în urma unei Ordonanţe de Urgenţă din 16 noiembrie 2016, dată de Cabinetul Cioloș. Diaconescu a explicat că prin OUG 78 a fost modificat articolul 69 din Legea 304 din 2004. „S-a invocat articolul 69 din Legea 304 din 2004. Ceea ce ministrul Justiției invocă este o prevedere introdusă recent printr-o Ordonanță de Urgență... Textul a fost introdus printr-o OUG de guvernul tehnocrat, OUG nr. 78 din 16 noiembrie 2016. În mod interesant, se păstrează celelalte prevederi din vechea reglementare, în sensul că un control din partea ministrului n-ar putea să se refere decât la eficiența managerială, la modul în care procurorii își îndeplinesc atribuțiile de serviciu. (...) De ce a fost nevoie ca, în preajma alegerilor din 2016, guvernul tehnocrat să introducă o nouă prevedere? A trecut neobservat, n-am auzit sistemul judiciar să aibă vreo reacție! Și de ce a fost nevoie să-l reintroducem în discuție pe ministru ca având o anumită atribuțiune?”, a declarat Cristian Diaconescu la Realitatea TV.



12