Cod portocaliu de vreme rea în judeţul Constanţa! Furtuna a făcut prăpăd!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cod portocaliu de vreme rea în judeţul Constanţa! Furtuna a făcut prăpăd!

Vremea 19 Septembrie 2016 / 07:14 6700 accesări

Meteorologii au emis luni dimineaţă o avertizare tip cod portocaliu valabilă pentru judeţul Constanţa. Potrivit specialiştilor ANM, în intervalul orar 06.40 – 07.40, în zona cuprinsă de localităţile Constanța, Eforie, Murfatlar, Năvodari, Ovidiu, Techirghiol, Agigea, Bărăganu, Cumpăna, Lumina, Poarta Albă, Topraisar, Valu lui Traian s-au semnalat frecvente descărcări electrice, averse din care s-au totalizat peste 35 l/mp, intensificari de scurtă durată ale vântului, grindină de dimensiuni mici şi medii.

În urma furtunii ce s-a abătut asupra judeţului Constanţa, două barăci şi o casă din Medgidia au fost inundate iar la ele au intervenit detaşamentul de pompieri din localitate. Potrivit ISU Dobrogea, o casă din satul Faclia, comuna Saligny a fost inundată. La ea au intervenit mai mulţi angajaţi ai primăriei Saligny. Totodată, pe drumul E81 Constanţa – Cernavodă, în dreptul localităţii Faclia, două autoturisme au rămas blocate din cauza ploii torenţiale. La ele au intervenit detaşamentele de pompieri de la Medgidia şi Cernavodă.

George Coman, şeful Serviciului Spaţii Verzi din cadrul Primăriei Constanţa, a declarat pentru Telegraf că din cauza vântului puternic, în municipiul Constanţa, au căzut mai mulţi copaci. Potrivit unor surse, unii dintre copaci au căzut şi peste maşini.

În zona Abator acoperişul unei case a fost smuls de vântul puternic, iar pee bulevardul 1 Mai, un stâlp de electricitate a fost rupt de furtuna puternică. Tot pe acelaşi bulevard, în dreptul bisericii Sfânta Maria, mai multe autoturisme au fost inundate.

Pe şoseaua Mangaliei acoperişul unui bloc a fost aruncat de vânt pe un autoturism care se afla în apropiere.Nici zona Gării nu a scăpat neafectată de furtună,un stâlp de electricitate a fost pus la pământ de vântul puternic.

În Șantierul Naval Constanța, în urma vântului extrem de puternic o macara a fost trântită la pământ.

În urma atenţionărilor meteo, la nivelul SC RAJA SA s-au luat toate măsurile necesare pentru a se putea interveni cu promptitudine. Astfel, la nivelul municipiului Constanţa, dar şi în restul localităţilor de la nivelul judeţului vizate de ploi torenţiale, au fost pregătite să intervină 47 de echipe de intervenţie dotate cu wome, vidanje şi pompe de mare putere - 26 în municipiul Constanţa şi 21 în restul judeţului. În doar o oră, în municipiul Constanţa, cantitatea de precipitaţii căzută a fost de aproximativ 35l/mp.

Până la această oră, din cauza ploilor, la dispeceratul societăţii s-au înregistrat 38 reclamaţii venite din municipiul Constanţa, cele mai multe vizând zonele: Delfinariu - strada Ahile Mihail, Faleză Nord - strada Oneşti, Poartă 6 - Strada Frigului, Coiciu, Poarta1, bulevardele IC Brătianu, 1 Mai şi Ferdinand.

Şi în municipiul Medgidia au fost înregistrate reclamaţii privind sistemul de canalizare stradal, din zonele Intim - stradă Silozului şi pasajul de trecere pe sub podul rutier înspre Gară.

Echipele de intervenţie au răspuns la toate aceste solicitări, iar la ora actuală toate sunt în curs de rezolvare.

„Facem un apel către toţi abonaţii care înregistrează probleme la sistemul de alimentare cu apă potabilă şi canalizare, pentru remedierea acestor situaţii într-un timp cât mai scurt să sesizeze toate avariile apărute la dispeceratul societăţii la numărul de telefon 0241.66.44.44”, transmit reprezentanţii SC RAJA SA.

MAI MULTE LOCALITĂŢI DIN JUDEŢ, FĂRĂ CURENT ELECTRIC ŞI APĂ POTABILĂ

Din cauza vântului puternic, la nivelul liniilor de alimentare cu tensiune s-au înregistrat mai multe avarii. Fără energie electrică, staţiile şi sursele de apă ce asigura alimentarea cu apă a abonaţilor nu pot funcţiona.

Astfel de situaţii s-au înregistrat la:

- Mihail Kogălniceanu: începând cu ora 08,00, din cauza unei avarii Enel staţia de pompare Hidrofor a rămas fără energie, motiv pentru care abonaţii din zona de la intrare în localitate au rămas fără apă la robinete;

- Crucea: de la ora 07,00 staţia de pompare aferentă localităţii a rămas fără energie, fiind afectată alimentarea cu apă a întregii localităţi.

Căderi de tensiune s-au înregistrat şi la sursă de apă Galesu şi la staţia de pompare Lumina.

Pentru toate aceste situaţii, imediat, au fost anunţaţi reprezentanţii Enel, care au dat asigurări că vor interveni.

„Asigurăm toţi consumatorii din zonele afectate de lipsa apei din cauza disfuncţionalităţilor de la nivelul sistemelor de alimentare cu energie, că lucrătorii RAJA vor relua imediat alimentarea cu apă la parametrii normali, după ce echipele Enel vor remedia avariile şi vor realimenta cu energie staţiile de pompare şi sursele de apă”, transmit reprezentanţii SC RAJA SA.

S-A RELUAT ALIMENTAREA CU APĂ POTABILĂ ȘI CURENT ELECTRIC ÎN LOCALITĂȚILE AFECTATE DE FURTUNĂ

În jurul orei 09,00, echipele Enel au reuşit remedirea avariilor de la nivelul liniilor de tensiune ce alimentează staţiile de pompare din localităţile Crucea şi Mihail Kogălniceanu. Imediat, s-au repus în funcţiune statițile şi s-a reluat alimentarea cu apă. La ora actuală, toţi abonaţii din Crucea şi Mihail Kogălniceanu au apă la presiuni normale.

IATĂ CARE ESTE SITUAȚIA ÎN JUDEȚUL CONSTANȚA DUPĂ FURTUNĂ

Potrivit Prefecturii Constanța, în urma furtunii care s-a abătut asupra județului, la ora 11.00, situația se prezenta astfel:

- 30 decopaci căzuți în municipiul Constanța, dintre care trei pe mașini

- un arbore căzut pe DN 39 între Lazu și Agigea

- un acoperiș smuls de vânt în zona Bila din Constanța

- doi stâlpi de electricitate rupți în Constanța

- localitățile Cumpăna și Agigea, fără curent electric

- 40 de curți, case și subsoluri de bloc inundate pe străzile Ion Rațiu, Frigului, 1 Mai, Egretei și Ahile Stali, precum și pe bulevardul IC Brătianu din municipiul Constanța

- centrul orașului Cernavodă inundat

VREMEA REA NU SE LASĂ PLECATĂ. CONSTANȚA, SUB COD GALBEN DE VREME REA!

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o avertizare Cod portocaliu de ploi, grindină și descărcări electrice, valabilă în 12 județe, precum și o atenționare Cod galben de vreme instabilă în restul țării, ambele valabilepână marți seară.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 19 septembrie, ora 15:00 — 20 septembrie, ora 21:00, în județele Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Tulcea, Brăila și Buzău și în zona de munte a județelor Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea și Gorj, va fi Cod portocaliu de instabilitate atmosferică, iar ploile vor avea caracter torențial și se vor cumula local 60 — 80 litri/metrul pătrat.

De asemenea, în perioada 19 septembrie, ora 10:30 — 20 septembrie, ora 21:00, va fi în vigoare atenționarea Cod galben de ploi cu caracter temporar în toată țara și se vor cumula cantități de apă ce vor depăși frecvent 20 — 25 l/mp și pe arii restrânse 40 — 50 l/mp. La începutul perioadei avertizate, cu precădere în regiunile sudice și sud-estice, ploile vor fi însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua și aspect de vijelie și, izolat, de grindină.

În a doua parte a zilei de 20 septembrie, ploile însemnate cantitativ se vor semnala în special în sud-vest.

ANM precizează că temperaturile vor scădea semnificativ în toate regiunile, astfel că pe parcursul zilelor de marți, 20 septembrie și miercuri, 21 septembrie, vremea va deveni rece pentru această dată în toată țara.

UNDE POT FI SESIZATE PROBLEMELE DIN CONSTANȚA

În urma fenomenelor meteorologice din această dimineață, în cadrul Primăriei Municipiului Constanța s-a activat Comandamentul pentru Situații de Urgență. Potrivit Centrului Meteorologic Regional Dobrogea în Constanța, în intervalul orar 06.40 - 07.40, s-au înregistrat peste 35 l/mp.

Poliția Locală a intervenit în zonele blocate, dirijând circulația pentru a fluidiza traficul rutier. Chiar și așa, la prima oră a dimineții, traficul a fost îngreunat în tot orașul, oprindu-se temporar și unele mijloace de transport în comun, iar mai multe semafoare s-au defectat. Echipe din cadrul Primăriei Constanța acționează la remedierea lor, astfel încât, în scurtă vreme, acestea să fie funcționale. În ciuda precipitațiilor abundente toate cele 126 de autobuze ale RATC au ieșit în trafic, iar în acest moment se circulă în condiții normale.

De asemenea, furtuna a doborât acoperișul blocului S de pe șoseaua Mangaliei, balizele de semnalizare ale sensului giratoriu de la intersecția b-dului Aurel Vlaicu cu str. Ștefăniță Vodă, doi stâlpi de iluminat și un panou publicitar.

Patru echipe de intervenție ale Serviciului Spații Verzi, fiecare formată din 6 oameni, alpiniști și țapinari, au intervenit îndepărtând peste 30 de copaci căzuți, urmărindu-se deblocarea traficului rutier pe principalele artere din oraș. Ulterior s-a acționat și pe aleile dintre blocuri pentru ridicarea copacilor, urmând ca apoi să se ridice și crengile de pe marginea drumurilor.

Eventualele probleme cauzate de căderea copacilor pot fi sesizate la nr. tel: 0241/488.180.

Reprezentanții Centrului Meteorologic Regional Dobrogea, anunță că în Constanța, între 19.09.2016 ora 09:00 și 20.09.2016 ora 09:00, ar putea cădea aproximativ 20 – 25l/mp, iar între 20.09.2016 ora 09:00 și 21.09.2016 ora 09:00 aproximativ 10 – 15l/mp.



Ştiri recomandate

12