Conservele care ne pot... paraliza sau chiar omorî!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sezonul lor. Nu neglijați sfaturile medicilor!

Conservele care ne pot... paraliza sau chiar omorî!

Eveniment 24 August 2015 / 00:00 3094 accesări

Sunt bune de te lingi pe degete, mai ales dacă sunt făcute în casă, chiar de tine - conservele, de diferite feluri. E sezonul lor, așa că, atunci când ne hotărâm să ne apucăm de treabă, trebuie să luăm în calcul câteva reguli, de altfel, absolut obligatorii, susțin medicii. Motivul? În cazul în care preparatele sunt conservate în mod greșit, cei care le consumă riscă boli grave, printre care se numără și botulismul, boală infecțioasă neurotoxică generată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum - există tulpini de la A la G.

Astfel, explică dr. Loti Popescu, master european în promovarea sănătății și educație pentru sănătate, totodată medic în cadrul Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța, pentru a preveni infectarea cu toxina botulinică, alimentele ar trebui puse la păstrare sau conservate doar de cei care ştiu cum să prevină contaminarea hranei. ”Procedurile stricte de igienizare trebuie respectate întocmai, atunci când preparăm sau conservăm alimentele. Pentru a distruge toxina, alimentele trebuie preparate termic corect și îndelung. Toxina este inactivată la 100 grade Celsius, prin expunere de 10 minute. Sporii se distrug doar prin autoclavare”, spune ea. Totodată, este bine de știut că părinţii nu ar trebui să dea miere copiilor sub vârsta de un an (mierea poate conţine spori de Clostridium botulinum).

CE TREBUIE SĂ ȘTIM DESPRE TOXINA BOTULINICĂ Toxina botulinică este cea mai puternică dintre cele cunoscute în practica medicală. ”În cazul în care nu este tratată, afecţiunea poate duce la paralizie, la pierderea senzaţiilor sau a funcţiei muşchilor. De asemenea, botulismul poate cauza dificultăţi în respiraţie. Deși nu este o boală frecventă, poate fi fatală”, explică medicul. Botulismul este cauzat de o toxină produsă de bacterii, iar dacă nu este tratată la timp, boala poate evolua şi duce la paralizia braţelor, a picioarelor, a trunchiului şi a muşchilor respiratori. ”Toxina botulinică se instalează în corp, prin intermediul alimentelor puse la păstrat necorespunzător sau prin pătrunderea bacteriilor în răni. Infecţia nu se extinde de la o persoană la alta”, adaugă dr. Popescu. Botulismul poate fi: alimentar, al plăgilor, al sugarilor și tipul nedeterminat.

Cum știm dacă ne-am îmbolnăvit?

În cazul în care ne-am îmbolnăvit, pot apărea: lipsa puterii, gura uscată, dificultăţi la înghiţire, respectiv vorbire, vedere dublă sau înceţoşată şi paralizie. La sugari, semnele sunt mai greu de observat şi includ: constipaţie, lipsa poftei de mâncare, plâns slab sau lipsa puterii. ”La adulţi, manifestările apar de obicei după 12 sau 36 de ore de la consumul de alimente infectate. La sugari, acest interval este de 3 până la 30 de zile. În cazul botulismului contractat prin răni, simptomele se instalează între 4 şi 14 zile”, potrivit medicului. Printr-un tratament adecvat, organismul este adesea capabil să se vindece în câteva luni. ”Botulismul este urgență medicală. Necesită internare și monitorizare. Se urmărește îndepărtarea rapidă a toxinei din tubul digestiv”, explică dr. Loti Popescu.



Ştiri recomandate

12