Cum pot autoritățile să ne reducă facturile pentru deșeuri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Reciclezi mult, plătești puțin!

Cum pot autoritățile să ne reducă facturile pentru deșeuri

Administrație 17 Octombrie 2016 / 07:18 4222 accesări

Cei care aruncă deșeurile separat, în funcție de tip, au șansa să plătească mai puțin pentru taxele de salubrizare

Cei care aruncă deșeurile separat, în funcție de tip, au șansa să plătească mai puțin pentru taxele de salubrizare

În ciuda numeroaselor campanii de informare și conștientizare, încă mai există locuri în marile orașe din România în care regăsim un asemenea peisaj

În ciuda numeroaselor campanii de informare și conștientizare, încă mai există locuri în marile orașe din România în care regăsim un asemenea peisaj

Conaționalii noștri nu prea se omoară cu reciclatul și colectarea selectivă a deșeurilor. Abia dacă fac „efortul” de a arunca gunoiul în spațiile special amenajate. Totuși, Guvernul le-a dat posibilitatea autorităților locale să scadă din taxele de salubrizare pentru cei care obișnuiesc să colecteze selectiv deșeurile. Chiar dacă acest lucru implică anumite costuri pentru administrațiile locale, ideea este agreată de majoritatea celor implicați. Mai mult, unele primării au luat-o înainte cu proiecte prin care stimulează reciclarea deșeurilor.

Românii nu prea s-au remarcat drept mari ecologiști. După zecile de campanii de conștientizare pe care le-au făcut până acum organizațiile neguvernamentale și autoritățile, am ajuns să ne mulțumim atunci când îi vedem pe oameni aruncând gunoiul într-o pubelă, fără să mai avem pretenția respectării principiilor colectării selective a deșeurilor. În zadar s-au chinuit unele autorități locale să pună la dispoziția locuitorilor spații separate pentru fiecare tip de deșeu și au investit în sisteme de reciclare. Foarte mulți oameni ignoră cu o nonșalanță soră cu nesimțirea încurajările privitoare la reciclare. O lege care să impună colectarea selectivă lipsește cu desăvârșire în țara noastră, așa că cei care nu reciclează nu pot fi sancționați. Totuși, Guvernul a adoptat în ședința de miercuri, 12 octombrie, o Ordonanță de Urgență care le dă posibilitatea autorităților locale să scadă drastic sau chiar să anuleze valoarea taxelor de salubritate pentru locuitorii care îmbrățișează principiile reciclării. Sau, mai bine zis, fiecare român ar putea plăti doar pentru deșeurile care nu pot fi reciclate. Cu alte cuvinte, dacă omul nu dă doi bani pe ecologie, pe protecția mediului înconjurător, iar amenzile nu-l sperie știind că e greu să fie prins în fapt, poate că îi pasă mai mult dacă are posibilitatea să plătească o taxă mai mică dacă reciclează mai mult.

TÂRGU LĂPUȘ DIN MARAMUREȘ, ORAȘ-MODEL LA RECICLARE

Un asemenea proiect este greu de pus la punct, din moment ce necesită sisteme de reciclare care să meargă precum ceasurile elvețiene, mașini de colectare adecvate, care să fie igienizate complet după fiecare transport, și bani pentru asigurarea fiecărui transport. Într-o singură localitate din România funcționează atât de bine încât 60% din deșeurile produse lunar sunt reciclate. Și nu este vorba nici despre Capitală, nici despre vreun municipiu reședință de județ, ci despre un oraș de nici 12.000 de locuitori din județul Maramureș - Târgu Lăpuș. Potrivit http://stirileprotv.ro, în orașul respectiv, Primăria a cumpărat, în 2008, autocompactoare și pubele pentru colectarea selectivă. Iar cei care nu au respectat principiile reciclării au fost sancționați până când au învățat să sorteze deșeurile.

CERNAVODĂ A LUAT-O ÎNAINTEA GUVERNULUI

În județul Constanța, un exemplu la capitolul „reciclare selectivă” îl constituie orașul Cernavodă, a cărui firmă de salubritate se ocupă și de reciclarea deșeurilor. „Societatea comercială de gospodărire comunală ridică deșeurile sortate de locuitori și se ocupă de reciclarea lor. Singurul lucru pe care îl plătim este depozitarea gunoaielor ce nu se pot recicla. Sistemul funcționează de minune de mai bine de circa șase ani, iar lumea s-a obișnuit să colecteze selectiv. Totuși, nu putem contoriza cantitatea reciclată pentru că, din păcate, prin oraș mai sunt oameni care iau gunoiul din pubele și nu ne putem da seama cu exactitate cât colectâm noi și cât „colectează” ei”, a declarat primarul din Cernavodă, Liviu Negoiță.

PARC ECOLOGIC - O ALTERNATIVĂ

Chiar dacă sistemul de colectare selectivă ar merge bine, transportul deșeurilor încă reprezintă o cheltuială pe care autoritățile locale trebuie să o suporte. Pentru a evita aceste costuri, autoritățile locale din orașul Techirghiol au o soluție: amenajarea unui eco-parc. „Ideea e să existe un spațiu în care omul poate veni, de câte ori vrea, să lase deșeurile, colectate separat, bineînțeles. Vor exista containere și pubele separate pentru fiecare tip de deșeu, de la hârtie, plastic și sticlă până la deșeuri electronice și resturi din materiale de construcții. Noi scăpăm de cheltuielile de transport, iar oamenii pot stabili singuri când predau deșeurile”, a declarat primarul Iulian Soceanu, care intenționează să pună în practică acest proiect anul viitor.

Citește și:

Românii vor plăti în funcție de cantitatea de gunoi aruncată?



12