Cum pregătești acasă gemul de căpșuni?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cum pregătești acasă gemul de căpșuni?

Culinar 25 Mai 2016 / 17:20 2216 accesări

Dacă ați trecut zilele acestea prin piețele constănțene sau prin fața unei tarabe de fructe și legume, cu siguranță ați simțit mirosul parfumat al căpșunilor. Pentru a păstra din gustul și aroma lor și în restul anului, puteți să începeți să pregătiți dulcețuri și gemuri de căpșuni, pe care să le consumați atunci când vă e dor de primăvara târzie. Pentru a pregăti gem de căpșuni, aveți nevoie de 1 kilogram de fructe, 1 kilogram de zahăr și zeama de la o jumătate de lămâie. Căpșunile se spală bine, se curăță de codițe, se taie în bucăți mici, se pun într-un vas, apoi se acoperă cu zahărul. Vasul cu căpșuni se bagă în frigider peste noapte, pentru a-și lăsa sucul. A doua zi, căpșunile se pun la fiert cu tot cu zeama pe care și-au lăsat-o și se lasă să fiarbă la foc mic, adunând din când în când spuma. După ce gemul a fiert și a scăzut pe jumătate, adăugăm zeama de lămâie și se oprește focul. Punem puțin gem pe o farfurie și dacă acesta se încheagă înseamnă că a fiert îndeajuns și este gata. Separat, în timp ce gemul fierbe, se pregătesc 3 borcane mici: se spală bine cu detergent de vase, se clătesc foarte bine și se sterilizează scufundându-le câteva secunde într-un vas cu apă care fierbe. Același tratament se aplică și capacelor, apoi toate se pun pe un prosop curat cu gura în jos, ca să se scurgă bine și să se usuce. Când gemul este gata, se toarnă fierbinte în borcanele care pun în prealabil pe o tavă din inox, pentru a evita spargerea. Peste gemul fierbinte se pun capacele imediat și se lasă borcanele acoperite cu un prosop mai gros până se răcesc.



12