Dacian Cioloș, premierul tehnocrat cu afinități politice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Omul providențial al lui Iohannis

Dacian Cioloș, premierul tehnocrat cu afinități politice

Politică 10 Noiembrie 2015 / 18:34 1897 accesări

Cinci zile și două runde de consultări i-au trebuit președintelui Klaus Iohannis pentru a desemna noul premier al României, după ce Victor Ponta și-a dat demisia și, implicit, a depus mandatul pentru întregul Executiv, ca urmare a cererilor vocii străzii. Deși au fost vehiculate numeroase nume pentru postul de premier, șeful statului l-a desemnat pe Dacian Cioloș, fost comisar european pe Agricultură şi Dezvoltare Durabilă în cadrul Comisiei lui José Manuel Barroso, coordonând reforma Politicii Agricole Comune pentru 2014 - 2020.

CINE ESTE CIOLOȘ Deși unii îl cataloghează ca fiind un tehnocrat și un independent, Cioloș are afinități politice. Este de notorietate faptul că Cioloș este un apropiat al lui Traian Băsescu și al fostului PDL, care l-au propus și susținut pentru funcția de comisar. Mai mult decât atât, editorialistul Sorin Roșca Stănescu spune că ar fi indicii potrivit cărora Cioloș ar fi un om al serviciilor.De amintit este și faptul că Cioloș a fost audiat, în primăvara acestui an, la sediul Parchetului General, ca martor în legătură cu o plângere penală depusă de fostul șef al Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, Jean Cătălin Sandu, condamnat la șase ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare. După ce, în toamna anului trecut, a pierdut postul de comisar european pe Agricultură în favoarea social democratei Corina Crețu, Cioloș a fost numit, la 1 iulie 2015, în postul de consilier special al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

PUNTE DE LEGĂTURĂ Imediat după ce a fost desemnat pentru postul de premier, Dacian Cioloș a declarat că va forma un Cabinet de miniștri tehnocrați, independenți politic. „Dacă voi primi votul de învestitură, voi colabora cu întreaga clasă politică pentru punerea în aplicare a proiectelor importante. De alfel, în viziunea mea, Guvernul trebuie să fie puntea de legătură dintre politic și societatea civilă. Trecem printr-o perioadă dificilă și, de accea, voi face tot ceea ce îmi stă în putință pentru a menține dezvoltarea țării”, a spus Cioloș.

CE URMEAZĂ? Dacian Cioloș va avea la dispoziție 10 zile să prezinte Parlamentului echipa de miniștri, urmând ca aceasta să fie audiată în comisiile parlamentare, iar ulterior, să fie supusă la vot în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului. Dacă se va ține cont de ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă și de mesajele pe care liderii partidelor politice le-au transmis după consultările de la Cotroceni, există toate probabilitățile ca Dacian Cioloș și Cabinetul său de tehnocrați să fie acceptați de parlamentari. Spunem asta pentru că, dată fiind situația din ultimele zile, zeci de mii de protestatari au scandat în stradă, spunând că s-au săturat de actuala clasă politică. Cel mai probabil, Cioloș și miniștrii săi tehnocrați vor primi voturile PNL, UDMR, UNPR și minorităților naționale, care au declarat că acceptă varianta de guvernare propusă se președinte. Surpriza în acest caz este UNPR, care până mai ieri a făcut parte din coaliția care a condus România în ultimii trei ani. Părăsite de UNPR-ul lui Gabriel Oprea, PSD și ALDE spun că se mai gândesc dacă vor vota Cabinetul Cioloș. De altfel, este de remarcat faptul că social democrații au fost singurii care s-au comportat ca adevărați politicieni, chiar și în contextul actual, venind la Cotroceni cu un nume de premier (viceguvernatorul BNR Liviu Voinea), chiar dacă erau conștienți că Iohannis nu va accepta propunerea lor.

Cioloş a urmat cursurile Facultăţii de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, obţinând diploma de inginer în 1994. Şi-a continuat studiile în Franţa, unde a făcut un master la École Nationale Supérieure Agronomique şi Université Montpellier I, pentru ca apoi să obţină şi un doctorat la Institutul Naţional de Cercetări Agronomice din cadrul École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier. Printre altele, premierul desemnat de Iohannis a fost coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă și rurală, funcție pe care a ocupat-o din noiembrie 1999 până în decembrie 2001, și a fost și ministru al Agriculturii, el înlocuindu-l în octombrie 2007 pe Decebal Traian Remeş.

Citește și:

Dilema lui Iohannis: premier tehnocrat sau om politic?

Țară în criză, caut premier apolitic!



12