Doar 3.613 de români din diaspora s-au înscris în Registrul Electoral

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Doar 3.613 de români din diaspora s-au înscris în Registrul Electoral

25 Iulie 2016 / 17:58 193 accesări

Un număr de 3.613 de români s-au înscris în Registrul Electoral, din care 2.913 au menționat opțiunea pentru votul prin corespondență, iar 700 au optat pentru votul în secțiile de votare, a anunţat marţi Autoritatea Electorală Permanentă.

Potrivit datelor făcute publice de AEP, cei mai mulţi cetăţeni români care vor să voteze prin corespondenţă sunt în Spania – 1.290. În Italia sunt 791 de români care vor să voteze prin corespondenţă, iar în Franţa 118.

Totodată, sunt opt ţări în care doar câte un cetăţean român a solicitat să voteze prin corespondenţă.

AEP face apel la cetățenii români din afara granițelor țării să se adreseze misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în vederea depunerii documentelor necesare înscrierii în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență sau la o secție de votare din apropierea locuinței.

De asemenea, Autoritatea recomandă alegătorilor români din străinătate să se informeze la Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare în afara țării.

Premierul Dacian Cioloş i-a cerut, săptămâna trecută, ministrului delegat pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, să prezinte cât mai repede un set de măsuri privind organizarea alegerilor pentru diaspora, declarând că este îngrijorat de numărul extrem de mic al românilor care s-au înscris în Registrul Electoral.

Fostul preşedintele Traian Băsescu a declarat că legea votului prin corespondenţă va fi, cel mai probabil, un eşec şi a cerut Guvernului să recurgă la înfiinţarea unui număr mai mare de secţii de votare pentru diaspora -1.500-2.000.

Ideea a fost susţinută şi de liberali. Luni, PNL a adoptat o rezoluţie în care solicită Guvernului să emită o ordonanţă prin care să crescă numărul secţiilor de votare din diaspora şi prin care să fie introdusă posibilitatea ca solicitarea de înregistrare pentru a vota prin corespondenţă să fie transmisă şi online.

Legea care permite votul prin corespondenţă a fost adoptată în toamna anului trecut, formula de compromis la care au ajuns PNL şi PSD vizând introducerea acestui tip de vot doar pentru alegerile parlamentare, nu şi pentru cele prezidenţiale şi doar cu condiţia ca românii cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării să se înscrie într-un Registru Electoral, în perioada de pre-campanie.

În noiembrie 2015, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea, Administraţia Prezidenţială precizând că acest "act normativ este unul aşteptat de întreaga societate şi asigură premisele respectării dreptului fundamental la vot pentru toţi românii".

Legea prevede obligaţia cetăţeanului cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate de a se înscrie în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă printr-o cerere depusă în acest sens începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegerile parlamentare şi până la data expirării a 48 de ore de la data începerii perioadei electorale.



Ştiri recomandate

12