Dosarul acordării ilegale de credite de la BRD, declinat către DNA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dosarul acordării ilegale de credite de la BRD, declinat către DNA

Justiție 13 Noiembrie 2015 / 19:52 2326 accesări

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a declinat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) dosarul privind acordarea ilegală de credite de la BRD, prin care s-ar fi produs băncii un prejudiciu de peste 43 de milioane de euro, în care sunt cercetate 30 de persoane. Vineri, a fost chemat în faţa procurorilor anticorupţie omul de afaceri Remus Truică, cercetat în dosarul acordării ilegale de credite de la BRD, iar anchetatorii au decis să-i prelungească măsura controlului judiciar. Procurorii DIICOT au instrumentat dosarul privind acordarea, în mod ilegal, a mai multor credite de către BRD. Între acestea se numără şi cel făcut de Elena Udrea, în valoare de aproximativ trei milioane de euro. În cazul fostului ministru al Turismului, DIICOT şi-a declinat competenţa, în 4 martie, şi a trimis dosarul la DNA.

DIICOT a anunţat, în 19 mai, că în dosarul privind acordarea ilegală de credite a fost începută urmărirea penală în cazul a 30 de persoane.

Astfel, procurorii DIICOT au început urmărirea penală în cazul lui Lucian Cojocaru și Remus Truică, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu penal şi complicitate la spălare de bani, Alexandru-Claudiu Cercel-Duca, Gabriela-Ștefania Gavrilescu, Dana Băjescu, Mihail Andrei Nanu, Elena Duhomnicu, Monica Ceaușu, Alice Monac și Alexandru Lucian Anghelescu, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la spălare de bani.

A fost începută urmărirea penală și în cazul lui Cristian-Relu Aparaschivei, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la înşelăciune, instigare la abuz în serviciu și spălare de bani. De asemenea, a fost începută urmărirea penală și pentru Cristina-Gabriela Mazilu, Ioana-Irina Truică, Ilie-Marius Coconete, Ștefan Munteanu, Ionuț Victor Nicoreșteanu, Niculae Ciumeti, Constantin Eugen Pop, Giorgiana Mirela Pop, George Gabriel Lișu și S.N.E., pentru constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi spălare de bani.

În cazul lui Andrei-Mihai Bejenaru, Dan-Octavian Harabagiu și Marian Gheorghe, procurorii au început urmărirea penală pentru constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la înşelăciune şi complicitate la spălare de bani.

Sorin Roșca-Stănescu și Adrian Sârbu, urmăriţi penal

În comunicatul DIICOT se mai arăta că în cazul lui Sorin Roșca-Stănescu și Adrian Sârbu a fost începută urmărirea penală pentru constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi spălare de bani, iar în cazul Minolei-Alexandra Șerban și lui Dumitru Diaconescu a fost începută urmărirea penală pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, complicitate la înşelăciune şi fals intelectual, în timp ce Dorin Cornel Drulă este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. "În cauză există suspiciunea rezonabilă că, la sfârşitul anului 2007, la nivelul conducerii executive a BRD - Groupe Société Générale a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor de creditare, atât cele interne, cât şi cele emise de Banca Naţională a României, unor persoane fizice şi/sau societăţi comerciale, activitatea infracţională concretizându-se în obţinerea unor importante sume de bani din săvârşirea subsecventă a unor infracţiuni de înşelăciune, fiind cauzat un prejudiciu de 43.500.000 de euro în dauna BRD - Groupe Société Générale. Membrii grupului infracţional organizat au acţionat în mod concertat, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, aceea de a obţine importante beneficii financiare, potrivit contribuţiei infracţionale pe palierele execuţionale din cadrul grupării. În cadrul grupării infracţionale organizate, fiecare membru a desfăşurat activităţi specifice interesului, poziţiei, pregătirii şi profesiei sale, în vederea fraudării sistemului bancar, cu desfăşurare pe termen lung”, menționează DIICOT în comunicatul transmis marți.

Potrivit DIICOT, doi dintre liderii grupării infracționale, folosindu-se de funcţiile deţinute în cadrul BRD - Groupe Société Générale, "au racolat şi controlat activitatea mai multor persoane subordonate şi aflate în raporturi de muncă cu banca, care prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu sau prin neîndeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasă a unui număr de 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscând faptul că pentru niciunul din creditele astfel acordate nu erau îndeplinite condiţiile minime impuse de normele de creditare şi că imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate de evaluatorii agreaţi de bancă".

"Pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţii infracţionale, suspecţii şi-au asigurat sprijinul celorlalţi membri ai Comitetului de Credit din Centrala BRD - Groupe Société Générale, respectiv Alexandru Claudiu Cercel Duca și Gabriela Gavrilescu, care, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, au aprobat creditele acordate în mod fraudulos în principal de către agenţiile Europa și Primăverii, care funcţionează în interiorul Sucursalei Dorobanţi a BRD - Grup Dorobanţi. În acelaşi scop, suspecţii i-au atras în activitatea infracţională pe Dana Băjescu, director executiv în cadrul BRD, Mihai Andrei Nanu, director comercial în cadrul BRD, Alice Monac, director la Agenția Europa, Elena Duhomnicu, director al Agenției Primăverii, Monica Ceaușu, director la Agenția Europa după avansarea lui Alice Monac și Alexandru Anghelescu, director adjunct comercial al Sucursalei Dorobanţi", au mai arătat procurorii DIICOT.

Potrivit acestora, cel de-al treilea lider al grupului infracţional, Remus Truică, a fost şi principalul beneficiar al activităţii infracţionale, din cele 17 credite acordate în mod fraudulos de BRD - Groupe Société Générale, 15 fiind acordate unor persoane fizice sau juridice aflate sub controlul său direct, obţinând astfel suma de 35.000.000 euro. Procurorii mai spun că, în cea mai mare parte, sumele de bani au fost externalizate prin includerea în circuite financiare prin conturi deschise la Monaco, în Elveția, Austria și Cipru, ”conturi controlate direct de către Remus Truică și Cristian Aparaschivei şi apoi folosite de aceştia pentru achiziţionarea unor bunuri de lux, ambarcaţiuni şi imobile”. ”Pentru punerea în executare a activităţilor infracţionale, inculpatul Remus Truică s-a folosit în principal de inculpatul Cristian Aparaschivei, omul său de încredere, care la rândul său a atras în cadrul grupului infracţional organizat alte persoane”, mai notează procurorii DIICOT, precizând că Truică a coordonat şi înfiinţarea a cinci societăţi comerciale reprezentate şi administrate de către Cristian Aparaschivei, Ilie Coconete şi S.N.E., care, de asemenea, au obţinut în mod fraudulos credite de la BRD - Groupe Société Générale.

Elena Udrea este urmărită penal pentru complicitate la abuz în serviciu cu folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, în dosarul de la DNA privind creditul contractat de aceasta la BRD, în aceeaşi cauză fiind pus sub acuzare şi Sorin Popa, fost vicepreşedinte al băncii. DNA arăta pe 2 noiembrie, într-un comunicat de presă, că în această cauză sunt urmăriţi penal Sorin Mihai Popa, director general adjunct al unei bănci la data faptelor, pentru abuz în serviciu cu folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, şi Elena Gabriela Udrea, secretar executiv al unui partid, la data faptelor, în prezent deputat, pentru complicitate la abuz în serviciu cu folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. Potrivit ordonanței de efectuare a urmăririi penale, în perioada 2007- 2010, Sorin Mihai Popa "şi-a îndeplinit cu rea-credinţă atribuţiile de serviciu, prin aceea că a acordat clientului Udrea Elena Gabriela o serie de derogări care au condus la prejudicierea băncii".



12