Dosarul finanțărilor depinde de pronunțarea CCR privind abuzul în serviciu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Acuzațiile împotriva lui Nicușor Constantinescu ar putea fi retrase

Dosarul finanțărilor depinde de pronunțarea CCR privind abuzul în serviciu

Administrație 18 Mai 2016 / 18:07 2569 accesări
Avocatul Marius Mocanu: „Când am făcut sesizarea la CCR, am argumentat că această infracțiune este definită neclar în legislație, așa că lasă loc de interpretări”

Avocatul Marius Mocanu: „Când am făcut sesizarea la CCR, am argumentat că această infracțiune este definită neclar în legislație, așa că lasă loc de interpretări”

Judecarea dosarului în care președintele Consiliului Județean Constanța (CJC), Nicușor Constantinescu, este acuzat de finanțarea presupus frauduloasă a echipelor sportive și a fundațiilor culturale va fi reluată după ce Curtea Constituțională a României (CCR) va decide dacă prevederea este reglementată infracțiunea de abuz în serviciu respectă Legea Fundamentală. Magistrații Tribunalului Constanța au luat această decizie în cadrul ședinței de judecată de miercuri, 18 mai, de la care președintele CJC a lipsit din motive medicale. La termenul respectiv, au depus mărturie șase persoane, din rândul celor care au beneficiat de cursuri gratuite de conducere auto, prin intermediul programelor de instruire derulate de CJC în 2012.

JUDECATĂ AMÂNATĂ

După audierea martorilor, erau programate dezbaterile pe marginea mai multor probe din dosar, printre care se numără rapoarte de expertiză privind presupusele prejudicii. Este vorba despre un document în care se specifica faptul că, în 2012, CJC a cheltuit peste 5 milioane de lei, pentru organizarea acțiunilor culturale din județ în 2012, și peste 13 milioane de lei, pentru finanțarea echipelor sportive în același an. Avocații lui Constantinescu au cerut amânarea analizării acestor probe până când CCR va decide dacă infracțiunea de abuz în serviciu este definită în legislație, respectând Constituția.

„PRONUNȚAREA CCR POATE SCHIMBA SOARTA DOSARULUI”

Instanța a admis cererea apărătorilor, așa că probele vor fi analizate la următorul termen, stabilit pentru 8 iunie. „Este mai bine să așteptăm pronunțarea CCR, care poate schimba soarta dosarului, cu atât mai mult cu cât ne numărăm printre cei care au ridicat o excepție de neconstituționalitate în acest sens. Când am făcut sesizarea la CCR, am argumentat că această infracțiune este definită neclar în legislație, așa că lasă loc de interpretări subiective. E greu de anticipat ce se va întâmpla cu acest dosar în cazul în care CCR va decide că infracțiunea de abuz în serviciu este neconstituțională. Este posibil ca această prevedere să fie scoasă din legislație sau să fie redefinită”, a spus avocatul Marius Mocanu, unul dintre apărătorii președintelui CJC.

Amintim că, în acest dosar, Nicușor Constantinescu este acuzat de abuz în serviciu pentru că ar fi aprobat în mod nelegal, susțin procurorii, alocarea de finanțări nerambursabile pentru fundațiile, asociațiile și echipele sportive din județ. Totuși, Constantinescu spune că, în realitate, nu a făcut decât să ducă la îndeplinire hotărârile CJC, votate de aleșii județeni și avizate de prefect. Mai mult, el a demonstrat în mai multe ocazii că, în urma hăituielii procurorilor, multe echipe sportive și asociații au fost desființate din cauza lipsei de bani.

Citește și:

Sute de „procese-bombă“ făcute praf de Comisia de la Veneția?



12