„Drumul” argintului roman: din curtea unui constănțean la Muzeu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Denarii din pământul dobrogean

„Drumul” argintului roman: din curtea unui constănțean la Muzeu

Monden 26 Iunie 2015 / 00:00 1060 accesări

Poveștile cu comori descoperite din întâmplare la temelia casei sau prin locuri  nebănuite plac oricui. Multe dintre ele țin de domeniul legendei. Dar ce se întâmplă când, în zilele acestea zbuciumate, legendele se transformă în realitate și comorile ies la suprafață?! Nu ar fi înțelept să procedăm ca Euclio, bătrânul avar din „Ulcica” lui Plaut, care, tot ascunzându-și comoara cu galbeni, a ajuns să tremure zi și noapte doar gândindu-se că cineva i-ar putea răpi banii găsiți.

Pentru a putea să se bucure de „norocul” care a dat peste el, descoperitorul comorii trebuie să facă demersuri legale. În cazul unei descoperiri arheologice, el trebuie să anunțe instituțiile statului.

Așa a procedat și un localnic din satul Casicea, comuna Amzacea, care în primăvara anului 2014, pe când săpa la fundația unui gard, a descoperit o ulcică plină cu bani din argint. A anunțat Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), primind, conform legii, până la 45% din valoarea comorii.

ASCUNȘI ÎNTR-O ULCICĂ DE LUT Cei 149 de denari romani republicani și imperiali, din secolele III î.Hr. - I d.Hr, se aflau într-un vas din ceramică datând din epoca romană timpurie. Conform specialiștilor, aceste monede ar fi fost îngropate din cauza raidurilor populațiilor nord-dunărene, petrecute în a doua jumătate a primului veac creștin, cu precădere în anii dinastiei Flavilor. 

Acum, piesele din argint se află expuse, la loc de cinste, la MINAC. Orice turist, fie el român sau străin, mare sau mic, poate să vadă acest tezaur monetar roman, desemnat „Exponatul lunii iulie”. Iar pentru că luna lui Cireșar este spre sfârșite, constănțenii care nu au văzut încă tezaurul trebuie să se grăbească.

Proiectul „Exponatul lunii” a fost inițiat de către conducerea MINAC în aprilie, când „vedetă” a fost o amforă romană găsită în apele Mării Negre, datând din secolele III-IV. În luna mai, au fost expuse mai multe piese din Epoca Bronzului - o sabie îndoită ritualic, un cazan, un castron și un topor, depuse ca ofrandă într-o groapă circulară. În luna lui Cuptor, „vedetă” va fi o inscripție.

Taguri articol


12