După ce afirmă că Trump e șantajabil pentru ruși, FBI susține că atacurile cibernetice ruse l-au... ocolit doar pe el

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cu stângu-n dreptul?!

După ce afirmă că Trump e șantajabil pentru ruși, FBI susține că atacurile cibernetice ruse l-au... ocolit doar pe el

Externe 11 Ianuarie 2017 / 14:11 475 accesări

Serviciile secrete americane susțin că Rusia a atacat cibernetic atât republicanii, cât și democrații, influențând campania electorală din SUA astfel încât să câștige Donald Trump. Cum acesta nu era nici măcar pe gustul tuturor republicanilor din partea cărora candida, rușii ar fi atacat inclusiv opozanții republicani ai lui Trump. Totuși, nu există dovezi în acest sens, recunosc aceleași servicii secrete. Acestea merg însă mai departe și susțin că, deși preferat și protejat de Moscova, Donald Trump ar fi șantajat de oficialii ruși cu niște informații compromițătoare în posesia cărora ar fi intrat în cursul atacurilor cibernetice despre care nu se știe dacă au avut loc. Anyway!

Atacurile cibernetice ruse asupra campaniilor politice republicane și vechilor emailuri au fost confirmate, însă nu există dovezi că acestea ar fi vizat și campania președintelui ales Donald Trump, a declarat șeful FBI, James Comey, citat de Reuters. Acesta a spus legislatorilor că Rusia nu a făcut publice informațiile obținute în urma atacurilor cibernetice asupra campaniilor din statele americane sau asupra vechilor emailuri, adăugând însă că acest fapt ar putea susține perspectiva serviciilor americane de informații cum că Moscova ar fi încercat să-l ajute pe Donald Trump în cadrul campaniei sale împotriva candidatului democrat, Hillary Cinton. Conform concluziilor serviciilor secrete americane, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental. Comey a declarat legislatorilor că FBI-ul nu a găsit dovezi că Rusia ar fi avut succes în atacarea cibernetică a campaniei lui Trump și nici a Comitetul Național Republican, nespecificând însă dacă statul rus ar fi întreprins măcar această acțiune.

Totuși, un raport al serviciilor americane de informații, citat de cotidianul britanic ”The Guardian”, arată că spionii ruși ar fi adunat informații compromițătoare despre Donald Trump, pe care i le-ar fi comunicat acestuia încă din timpul campaniei sale. Documentul secret ar fi fost distribuit atât președintelui ales al SUA, cât și celui aflat în funcție. Oficiali ai serviciilor de informații au anexat un rezumat de două pagini, considerat secret, unui raport în care sunt prezentate operațiunile dăunătoare întreprinse de Rusia pentru a afecta ambele partide americane importante și a răspândi bănuieli că acestea ar circula în cercurile serviciilor secrete pentru a atrage atenția lui Donald Trump. Aceste documente invocă, de asemenea, un dialog între oficialii campaniei lui Donald Trump și membri ai Guvernului Rusiei, pe parcursul campaniei americane prezidențiale, a declarat postului CNN o sursă anonimă care face parte din forțele de securitate națională. Informațiile care au dus la constituirea rezumatului provin din cercetarea inițială inițiată de republicanii și democrații care se opuneau lui Trump. Aceștia au angajat un fost agent al serviciilor secrete care a lucrat în Rusia, în anii 1990. Ancheta sa în privința președintelui ales a fost finanțată de grupări ce susțineau opoziția partidului.

Moscova a dezmințit categoric acuzațiile referitoare la implicarea sa în atacurile cibernetice din timpul scrutinului prezidențial din SUA, catalogând afirmațiile în acest sens drept ”reminiscențe ale unei vânători de vrăjitoare”. Și președintele ales al SUA, Donald Trump, a respins acuzațiile formulate împotriva sa, într-un mesaj postat pe Twitter după victoria sa în alegeri.



12