Europa de Est, îngrijorată de cooperarea dintre Franţa şi Rusia privind Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Europa de Est, îngrijorată de cooperarea dintre Franţa şi Rusia privind Siria

Externe 23 Noiembrie 2015 / 17:21 1003 accesări

Ţările baltice şi Polonia îşi exprimă îngrijorarea faţă de cooperarea dintre forţele ruse şi cele franceze în privinţa intervenţiilor militare efectuate în Siria împotriva militanţilor islamişti, avertizând asupra posibilităţii ca UE să nu mai sprijine Ucraina în conflictul său cu Rusia. Cele trei state baltice, Estonia, Lituania şi Letonia, au atras atenţia asupra planurilor Kremlinului privitoare la extinderea teritorială a Rusiei, aducând în discuţie anexarea fostei provincii ucrainene Crimeea de către Rusia, în 2014. Cele trei state s-au aflat sub guvernarea Moscovei până în 1991, când blocul URSS s-a destrămat.

Statele baltice şi Polonia avertizează asupra posibilităţii de a trata conflictul din Ucraina şi cel din Siria în aceiaşi termeni, dat fiind că legăturile dintre Paris, Moscova şi Washington se intensifică, în contextul luptei comune împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic. Preşedintele francez, Francois Hollande, a solicitat o coaliţie internaţională împotriva militanţilor SI care au revendicat atentatele teroriste din Paris, din 13 noiembrie, soldate cu moartea 130 de persoane. Rusia a anunţat săptămâna trecută că este de acord să se alăture unei astfel de coaliţii, cu condiţia ca statele partenere să respecte suveranitatea Siriei, anunţ care a ridicat tensiuni pentru ţările baltice. ”Lituania nu va face parte din nicio nouă coaliţie la care Rusia va participa sau va dori să participe”, a precizat Dalia Grybauskaite, preşedintele lituanian. ”În prezent, Rusia ocupă teritoriul unei ţări şi comite acte de război în două state, Ucraina şi Georgia”, a adăugat Dalia Grybauskaite în cadrul unei întâlniri cu omologii baltici, în oraşul Palanga, din nordul Lituaniei.

Philippe Migault, de la Institutul pentru Relaţii Internaţionale şi Strategice din Franţa, consideră că ”relaţiile internaţionale sunt marcate de cinism, explicând că prioritatea nu este acum ce se întâmplă în Ucraina; prorităţile sunt cele 130 de victime ale atentatelor din Paris”. Sancţiunile pe care UE le-a impus Rusiei după anexarea peninsulei Crimea în 2014 ar trebui revizuite luna viitoare. Surse diplomatice din Bruxelles spun că sancţiunile vor fi prelungite, dar nu se ştie pentru cât timp, în condiţiile în care discuţiile pe acest subiect nu au început încă.

Citește și:

A fost ucis ”creierul” atacurilor de la Paris

”Vladimir Putin este singurul apărător al civilizaţiei creştine”

Împușcături, spaimă și promisiuni la Paris

Putin ordonă navelor ruse din Mediterana să coopereze cu ”aliații francezi”

Coaliția bombardează Statul Islamic, pericolul atentatelor rămâne

Vladimir Putin: Statul Islamic este finanțat din 40 de țări, inclusiv din state G20

Germania crede că e prematur să se discute despre activarea articolului 5 din Tratatul NATO

Taguri articol


12