Evocări teatrale cu gust de cireșe și amintiri cu Maria Tănase, la Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Evocări teatrale cu gust de cireșe și amintiri cu Maria Tănase, la Constanța

Cultură 07 Septembrie 2016 / 18:16 2067 accesări

Consultantul artistic al TSC, Anaid Tavitian

Consultantul artistic al TSC, Anaid Tavitian

Scriitorul Ion Coja

Scriitorul Ion Coja

Actrița Adriana Trandafir

Actrița Adriana Trandafir

George Remeș, fondatorul Teatrului Godot din București

George Remeș, fondatorul Teatrului Godot din București

Festivalul Internațional de Teatru Independent Constanța (FITIC) „Blue Theatre”, organizat în premieră, între 3 și 10 septembrie, și găzduit de Teatrul de Stat Constanța (TSC), a continuat miercuri, în foaier, cu o conferință din seria „E nevoie de teatru?”. Conversația culturală s-a desfășurat sub genericul „Poveştile teatrului de altădată“.

Primele amintiri le-a depănat Adriana Trandafir, care a evocat primii ani ai copilăriei de la Bascov, o comună de lângă Pitești, nucul de lângă casă, „mai mare decât Tour Eiffel și Statuia Libertății”, și emoțiile pe care le-a încercat când a primit primul autograf din viața ei: de la Sebastian Papaiani. Pe vremea aceea avea vreo șapte ani, era „o puică”, cum îi spusese maestrul Papaiani, care visa să devină actriță. Anii au trecut și „puica” a devenit actriță și a avut șansa să joace de multe ori cu maestrul Papaiani, al cărui autograf încă îl mai păstrează. „De câte ori dau autograf, mă gândesc: „Doamne, s-ar putea ca acest autograf să însemne la fel de mult cât înseamnă pentru mine autograful de la Papaiani”“, a spus cunoscuta actriță. Aceasta și-a mai amintit și de primul spectacol de la Constanța, „Arta conversației”, pe care l-a jucat, în aceeași seară, de trei ori, „atât de multă lume a fost”.

Consultantul artistic al TSC, Anaid Tavitian, și-a adus aminte că venea de la vârsta de... doi ani la teatru de păpuși, la balconul Teatrului Dramatic, „construit la propriu de minunații actori păpușari constănțeni, niște legende vii ale teatrului de animație românesc”. Apoi a evocat cu mare plăcere „Serile de teatru antic” de la Marea Neagră, experiențele extraordinare și emoționante de atunci și lăzile de cireșe pe care țăranii de la Cheile Dobrogei le-au oferit, ca răsplată, actorilor din „Muntele”, de Dumitru Radu Popescu. „Se zice din bătrâni că te poți îmbolnăvi de frumos. Așa este. Așa am simțit eu după aceste spectacole”, a spus Anaid Tavitian. „Teatrul nu înseamnă o bucurie doar pentru un grup restrâns de oameni, înseamnă bucurie pentru toată lumea. De aceea ar fi bine să fie, la Constanța, chiar și patru festivaluri de teatru într-un an”, a conchis consultantul artistic al TSC.

AMINTIRI CU MARIA TĂNASE: „CE CAUȚI, BĂIEȚAȘ?!”

Scriitorul constănțean Ion Coja, prezent la eveniment, a vorbit despre emoționanta sa întâlnire cu Maria Tănase la grădina de vară „Maxim”. Copil fiind și vrând să o asculte pe Maria Tănase, a pătruns în teatru pe ușa actorilor, fiind întâmpinat chiar de o doamnă în fața oglinzii care l-a întrebat: „Ce cauți, băiețaș?!” și care, aflând că vrea să o audă pe Maria Tănase, i-a arătat pe unde să o ia ca să ajungă în sală. În timpul spectacolului a aflat că doamna aceea era chiar... Maria Tănase. „Cred că sunt printre puținii oameni în viață care au amintiri cu Maria Tănase”, a spus Ion Coja, însă a fost contrazis de Adriana Trandafir. Aceasta a evocat un moment emoționant de la căminul cultural din localitatea natală, cu cortină din pânză de steag și cu miros de gaz, când le-a văzut și ascultat pe Maria Tănase, Maria Lătărețu și Rodica Bujor. Își amintește că prin cortina subțire a văzut-o pe Maria Lătărețu stând pe un scaun, așezându-și marama fără oglindă și dându-se cu rug, cu ajutorul unui băț de chibrit. De asemenea, și-a mai amintit și de „mâinile de spălătoreasă” ale Mariei Tănase, cu unghiile retezate scurt.

Prezent la eveniment, fondatorul Teatrului Godot, George Remeș, și-a amintit și el cu emoție de începuturi și de ideea de a face un teatru, care „a crescut” în ani, ajungând de la 30 - 40 de locuri la 150 de locuri și 14 - 15 spectacole săptămânal.

Au mai vorbit despre teatrul constănțean un vechi prieten al muzei Thalia tomitane, Valentin Sgarcea, precum și actorul Dan Cojocaru. Moderatorul întâlnirii a fost jurnalistul Valentin Ispas.

Citește și:

FITIC a făcut revoluţie culturală! Mălăele scoate teatrul în stradă la Constanţa!

Aventura „Blue Theatre“ continuă

„Lungs“ sau Despre cum mecanica relaţiei poate deveni artă

Supradoza de teatru independent dăunează grav nepăsării!

S-a deschis FITIC cu o întrebare de actualitate: „Mai avem nevoie de teatru“?

Constanța devine capitala internațională a teatrului independent!

Constanța va avea festival de teatru independent din 3 septembrie!



12