Exclusiv! Ce a găsit Corpul de control în dosarele studenților ovidieni?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Raportul Ministerului Educației. Evidența studenților între 2009 - 2013

Exclusiv! Ce a găsit Corpul de control în dosarele studenților ovidieni?

Educație 24 Ianuarie 2016 / 18:02 10717 accesări

În vara anului 2013, Universitatea ”Ovidius” din Constanța (UOC) a fost puternic zdruncinată de scandalul izbucnit la examenul de admitere, încheiat cu arestarea și condamnarea rectorului Dănuț Epure. Corpul de control al Ministerului Educației a verificat document cu document, în perioada 9 septembrie - 4 octombrie 2013, pentru a vedea care este situația reală în care se află UOC, iar concluziile abia au încăput într-un Raport de 189 de pagini. Așa cum am anunțat în ediția trecută a ziarului ”Telegraf”, vă prezentăm astăzi o nouă parte a documentului întocmit de reprezentanții Ministerului Educației, care arată dimensiunea mizeriei care acaparase universitatea. Continuăm să vă prezentăm, în exclusivitate, întreaga mafie care se crease la ”Ovidius”. În episodul de astăzi, demascăm afacerea cu studenți transferați și înmatriculați ilegal. Corpul de control al Ministerului Educației a verificat situația studenților din perioada 2009 - 2013, iar din constatările sale, nereguli au fost găsite încă din perioada dinainte ca Dănuț Epure să preia conducerea universității.

STUDENȚI TRANSFERAȚI ÎN CURSUL ANULUI UNIVERSITAR Poate cea mai gravă situație găsită de organele de control a fost cea de la Facultatea de Farmacie, specializarea Farmacie, unde au fost identificate, pentru anul I, anul universitar 2011 - 2012, două rânduri de cataloage, unul cu 151 de studenți și celălalt cu 40 de studenți, având în componență studenți diferiți și asumate prin semnătură de cadre didactice ale facultății. Este vorba despre cadrele didactice examinatoare Arcuș Mariana, Gheorma E și Moromete Corina / Doicescu Dragoș pentru primul rând de cataloage, respectiv Mireșan Horațiu / Schroder Verginica și Moromete Corina pentru celălalt rând de cataloage, decan (Țarălungă Gheorghe) și/sau secretar (Babi Romica), pentru câteva discipline: Biologie generală, vegetală și animală (sem. I), Anatomie și Terminologie medicală (sem. I) și Biologie celulară și moleculară (sem. I), potrivit Raportului. ”Confruntând numele studenților înscrise în cele două cataloage cu numele studenților înmatriculați în anul I de studii, an universitar 2011 - 2012, în baza deciziei rectorului nr. 410/12/3.10.2011, a reieșit că numele celor 40 de studenți din al doilea rând de cataloage nu figurează pe decizia de înmatriculare”, se arată în Raport. Iată ce s-a întâmplat de fapt: Facultatea de Farmacie a admis 50 de studenți peste capacitatea de școlarizare aprobată de ARACIS la studii cu taxă, pe baza unei capacități de școlarizare aprobate de Senatul UOC. Ulterior, 40 dintre cei 50 de studenți admiși peste capacitatea de școlarizare aprobată de ARACIS au fost transferați, în cursul anului universitar, la Facultatea de Fizică, Chimie, Electronică și Tehnologia Petrolului (FFCETP), la specializările Fizică și Chimie, în urma prelungirii perioadei de admitere până pe 15 noiembrie 2011, aprobată de Senatul UOC.

ILEGALITATE Aparent legal, transferul celor 40 de studenți la FFCETP, pe vremea când decan era prof. univ. dr. Mihai Gârțu, a încălcat metodologia de organizare și desfășurare a concursului de admitere pentru anul universitar 2011 - 2012, care prevede că admiterea se poate organiza în una sau două sesiuni, înainte de începerea anului universitar, se precizează în documentul citat. ”Totodată, conform raportului de audit de la Facultatea de Farmacie, există Hotărârea Consiliului Facultății de Farmacie din 17.11.2011 prin care se organizează activitățile didactice de la 4 discipline și susținerea examenelor de către cei 40 de studenți declarați inițial admiși la Facultatea de Farmacie, dar ulterior înmatriculați la FFCETP fără a exista vreo aprobare scrisă pentru a frecventa și susține aceste examene. Cererile individuale ale studenților care sunt înregistrate la Facultatea de Farmacie nu prezintă nicio rezoluție din partea conducerii”, precizează Raportul. Practic, studenții de la Fizică - Chimie au participat la cursuri și au dat examene la discipline de la Farmacie. Documentul subliniază faptul că 7 din cele 40 de cereri de transfer nu sunt semnate nici măcar de studenți, că este încălcat regulamentul de admitere, care prevede termenul de depunere a cererilor în primele 10 zile ale anului universitar, precum și faptul că FFCETP a început evaluarea studenților pentru un număr de 5 discipline, fără a aproba în scris acest demers, neexistând nicio bază legală.

Studenți fără numere matricole, foi volante pe post de registre și alte nereguli

Pe lângă situația de la Facultatea de Farmacie, reprezentanții Ministerului Educației au mai găsit numeroase deficiențe în modul de completare a cataloagelor cu note (modificări de note, lipsă semnături, spații destinate notelor necompletate, note nedescărcate în cataloage, cataloage doar cu studenți străini), o mare parte din registrele matricole pentru perioada verificată fiind, în fapt, fie foi volante, fie foi spiralate, scoase la imprimantă. Aceste situații au fost întâlnite la Facultatea de Istorie și Științe Politice, Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială și Maritimă, Facultatea de Drept, Științe Administrative și Sociologie și Facultatea de Teologie. De asemenea, s-au constatat lipsuri în succesiunea numerică a studenților din registrele matricole, iar, în plus, a fost identificat un student străin căruia nu i s-a putut găsi numărul matricol în niciun document. ”S-a constatat utilizarea necorespunzătoare a ștampilei facultății pentru certificarea situației școlare încheiate în anii universitari 2007/2008, 2008/2009”, se arată în document. Situația este întâlnită la Facultatea de Istorie și Științe Politice, la Facultatea de Științe Aplicate și Inginerie, Matematică și Informatică și Litere, se arată în Raport. Concret, din această situație reiese suspiciunea aplicării retroactive a ștampilei pe unele documente, având în vedere că titulaturile ministerului de resort erau MECI/MECT și MECTS, fiind aplicată ștampila cu inscripția MECTS sau MEN, nefiind corelat momentul emiterii documentului cu data la care a fost folosită ștampila, explică reprezentanții ministerului.

Nereguli la transferul studenților

Corpul de control al Ministerului Educației a verificat situația transferurilor de la fiecare facultate, pentru perioada 2009 - 2013. Potrivit raportului întocmit, aproape fiecare facultate a efectuat în perioada verificată transferuri nerespectând procedurile: fie au fost transferați studenți în anul I sau IV, fie au fost transferați studenți fără să se respecte numărul minim de credite dobândite recunoscute necesare pentru a promova, sau au fost cazuri (la Facultatea de Științe Aplicate și Inginerie și la Matematică - Informatică) unde s-au efectuat transferuri între programe de studiu ce aparțin domeniilor de studii fundamentale diferite sau fără documente legale necesare de aprobare a transferului. ”Situația raportată de conducerea Facultății de Litere este cea mai incompletă și confuză, în condițiile în care numărul studenților transferați este cel mai mare din UOC, și anume 362”, arată Raportul.

Studenții străini, transferați după bunul plac

În ceea ce privește studenții străini, neregulile descoperite de reprezentanții ministerului sunt și mai mari, se arată în Raport. Pe lângă aprobările prin transfer în an superior în lipsa numărului de credite necesar pentru acest lucru, au fost sesizate cazuri în care au fost transferați studenți fără certificat de limba română, așa cum prevede legea (un student la Medicină Dentară, 33 de studenți la Farmacie, 5 la Medicină, unul la Drept). La Facultatea de Medicină, au fost întâlnite mai multe situații în care studenți care nu au promovat la facultățile de proveniență (fie din străinătate, fie din țară - Iași sau Timișoara) au fost promovați la UOC în an superior, încă din anii 2009 - 2010. ”Se constată existența unui număr de credite insuficient pentru promovare, respectiv pentru înscrierea prin transfer în an superior, la 20 de studenți. Se constată un număr mare de persoane cu situație de repetenție în anul I care au fost transferate în anul II la UOC”, se precizează în Raport. În plus, un student din Egipt, suspectat de acte false, este transferat fără probleme la ”Ovidius” în anul universitar 2009 - 2010, chiar în ultimul an de studiu, când este interzis acest lucru prin regulament, se arată în documentul citat. La data controlului, fiecare facultate a primit recomandări, dar și termen pentru rezolvarea problemelor depistate. În unele situații, pentru că Ministerul Educației nu avea competențe pentru rezolvarea problemelor, raportul a fost înaintat organelor abilitate ale statului.

În edițiile viitoare, vă vom prezenta alte nereguli descoperite de Corpul de control al Ministerului Educației la UOC.

Citește și:

Exclusiv! Cum se frauda admiterea la Ovidius în „era Epure“



12