Facultate constănțeană asaltată de sute de tineri!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Visează la un job bine plătit

Facultate constănțeană asaltată de sute de tineri!

Educație 18 Iulie 2016 / 16:52 3660 accesări

Tinerii care visează ca de la toamnă să devină studenți la o facultate din Constanța și-au pregătit dosarele de înscriere după afișarea rezultatelor finale la Bacalaureat și au format cozi la secretariatele celor mai populare facultăți. La Universitatea ”Ovidius” din Constanța, luni, a fost mare aglomerație la secretariatul Facultății de Medicină, unde sute de tineri au stat la cozi pentru a-și depune dosarele de înscriere. Visând la o carieră medicală, cei mai mulți în străinătate, tinerii au vrut să scape cât mai devreme de alergătura înscrierii pentru a se pregăti de examenul de admitere. ”Am făcut meditații pentru admiterea la Facultatea de Medicină încă din clasa a XI-a. Îmi doresc să ajut oamenii, cred că mi se potrivește această meserie și sper să am ocazia să o practic în condiții bune în țara mea. Sper ca lucrurile să se îmbunătățească în sistemul medical până când voi termina, căci, dacă nu, mă voi îndrepta spre alte țări mai dezvoltate”, a spus o tânără ce aștepta să își depună dosarul la specializarea Medicină generală. Alt tânăr, mai realist, a spus din start că vrea să se formeze aici și să plece la muncă în Germania. ”Am un prieten care e deja medic rezident acolo și mi-a povestit despre diferențele dintre cele două sisteme medicale. La noi lucrezi mult, pe bani puțini și fără să ai condiții, iar în Germania avantajele financiare sunt mult mai mari, iar condițiile de lucru nici nu se compară”, a povestit viitorul student. Și pentru că taxele sunt destul de ridicate (7.000 de lei), mulți tineri speră la o notă mare la examenul de admitere, care să le asigure un loc la fără taxă.

FACULTATEA DE MEDICINĂ, ÎN TOP

De altfel, Facultatea de Medicină conduce în topul preferințelor constănțenilor, așa că până duminică, 17 iulie, 211 dosare fuseseră depuse deja de candidații la titlul de student. Potrivit aceleiași centralizări, printre preferințele tinerilor se numără și Facultatea de Medicină Dentară (74 de dosare), Farmacia (46 de dosare) și Psihologia și Științele Educației (51 de dosare depuse). În total, până duminică și-au depus dosarele aproape 500 de candidați la studii de zi și fără frecvență. În edițiile viitoare vă vom ține la curent cu evoluția numărului de candidați înscriși în perioada admiterii la universitățile constănțene.

METODOLOGIE

Ghidul candidatului la Medicină

Oferta educațională pentru anul universitar 2016 - 2017

Programe de studii universitare de licenţă

(Forma de învățământ IF)

Domeniul de licenţă: Sănătate

În Facultatea de Medicină din Constanţa, pentru ciclul de studii universitare de licenţă, admiterea se organizează pe domenii de licenţă la următoarele specializări:

Medicină în limba română (6 ani, 360 credite)

Medicină în limba engleză (6 ani, 360 credite)

Asistenţă Medicală Generală (4 ani, 240 credite)

Balneofiziokinetoterapie şi recuperare (3 ani, 180 credite)

Cifre de şcolarizare la studii universitare de licenţă - anul universitar 2016 – 2017

Medicină în limba română

• 130 de locuri în regim de finanţare de la bugetul de stat (locuri „fără taxă”)

• 2 locuri în regim de finanţare de la bugetul de stat pentru candidaţii rromi

• 86 de locuri în regim cu taxă (locuri „cu taxă”)

• 7 locuri pentru bursieri ai statului român

• 25 de locuri cu taxă pentru cetăţenii străini pe cont propriu valutar

La concursul de admitere din data de 25.07.2016, candidaţii (cu excepţia candidaţilor rromi) vor concura pentru unul dintre cele 130 de locuri „fără taxă”, respectiv 86 de locuri „cu taxă” (un total de 216 locuri, din capacitatea de şcolarizare de 250 de locuri)

Medicină în limba engleză

• 40 de locuri pentru cetăţenii străini din statele membre UE, SEE şi CE cu taxa în valută

• 85 de locuri pentru cetăţenii străini din statele terţe UE, SEE şi CE, cu taxa CPV

Asistenţă Medicală Generală

• 5 locuri în regim de finanţare de la bugetul de stat (locuri „fără taxă”)

• 25 de locuri în regim cu taxă (locuri „cu taxă”)

Balneofiziokinetoterapie şi recuperare

• 5 locuri în regim de finanţare de la bugetul de stat (locuri „fără

taxă”)

• 65 de locuri în regim cu taxă (locuri „cu taxă”)

Taxe de școlarizare

Taxele de şcolarizare pentru studii de licenţă:

Specializarea Medicină: 7.000 lei;

Specializarea Asistenţă medicală generală: 3.500 lei;

Specializarea BFKTR: 4.000 lei.

Calendar admitere pentru anul universitar 2016 – 2017

Studii universitare de licenţă

Perioada de înscrieri - Medicină, Asistență medicală generală, Balneofiziokinetoterapie și Recuperare: 14.07.2016 - 20.07.2016

Data susținerii examenului de admitere - Medicină și asistență Medicală generală: 25.07.2016

Evaluarea “Scrisorii de intenţie” şi a dosarului de concurs - Balneofiziokinetoterapie și Recuperare: 25.07.2016

Perioada de înscrieri - Medicină (în limba engleză): 18.07.2016 - 25.07.2016

Data susținerii examenului de admitere - Medicină (în limba engleză) pentru

cetățenii străini din state UE: 27.07.2016

A. ACTIVITĂŢI PRELIMINARE SUSŢINERII CONCURSULUI DE ADMITERE

I. Înscrierea candidaţilor

Înscrierile se fac la secretariatele Facultăţii de Medicină (Adresa: Aleea Universităţii nr. 1, corpul B, Constanța, 900470, România), de luni până vineri, între orele 9 - 17, sâmbătă și duminică între orele 9 - 12. Acestea sunt îndrumate şi supravegheate de către o Comisie Tehnică de Admitere pe Facultate. Toți candidații, inclusiv cei căsătoriţi, vor fi înscriși la concurs cu numele din certificatele de naștere. Candidaţii vor indica domeniul, forma de învăţământ şi regimul de studii: fără taxă sau cu taxă, la care doresc să concureze (în funcţie de opţiuni). Cei care au absolvit deja un ciclu de licenţă pe locuri subvenţionate de stat (fără taxă) nu mai au dreptul să opteze pentru această formă. La înscriere, candidaţii vor preciza, în scris, opţiunea referitoare la tipul de test ales, respectiv Biologie-Chimie sau Biologie-Fizică; această opţiune, asumată prin semnătura candidatului, este finală şi va sta la baza stabilirii numărului de caiete de concurs, precum şi a tuturor celorlalte etape ale concursului de admitere (aşezarea în săli, distribuirea caietelor de concurs, corectura, etc). În cazul candidaţilor declaraţi admişi, cererea de înscriere ţine loc de antecontract până la semnarea contractului de studii. Conţinutul dosarului pentru înscrierea la concursul de admitere la ciclul universitar de licenţă se găseşte pe site sau la punctele de înscriere (într-un dosar plic).

Achitarea taxelor

Casierie (sediile de pe Bd. Mamaia 124, sau Aleea Universității 1 - Campus Corp A și Corp B)

• 100 de lei taxa de înscriere;

• 50 de lei taxa de înmatriculare;

• 100 de Euro taxa de evaluare a eligibilitatii dosarelor pentru candidatii cetateni straini;

• 100 de Euro taxa pentru înscrierea la concursul de admitere pentru candidații cetățeni străini din țări terțe UE și candidații din țări UE la programul de Medicină în limba engleză;

• 150 de Euro taxa pentru testul de limba engleză pentru candidații cetățeni străini;

Secretariatul facultății primește și verifică dosarele de înscriere ale candidaților eliberând legitimațiile de concurs.

După încheierea definitivă a înscrierii, se vor întocmi listele nominale ale candidaților înscriși, în ordinea alfabetică, sălile în care se desfăşoară examenul şi repartiţia candidaţilor pe săli, care vor fi afişate la avizierele Facultăţii de Medicină şi pe pagina web a facultatii, cu cel puțin 24 de ore înainte de începerea probei, pe tabele tip. Candidaţii au obligaţia de a verifica exactitatea datelor înscrise pe listele afişate şi de a aduce imediat la cunoştinţa comisiei de admitere, prin secretariatul facultăţii, eventualele neconcordanţe faţă de datele precizate în cererea de înscriere tip sau faţă de actele depuse la dosar, înainte de începerea concursului de admitere. Orice sesizare a candidaților privind existența unor inexactități a datelor precizate pe aceste tabele se verifică imediat, corecturile necesare efectuându-se direct pe listele afișate cel mai târziu cu 3 ore înainte de începerea probei.

B. DESFĂŞURAREA EXAMENULUI DE ADMITERE

Accesul candidaţilor în sălile de concurs, în ziua examenului, se va face pe baza cărţii de identitate sau a paşaportului valabil, precum şi a legitimaţiei de concurs tip, eliberată la înscriere de către comisia tehnică de admitere a facultăţii. Candidații care nu au asupra lor toate actele prevăzute, nu sunt primiți în sala de examen. Intrarea în sălile de concurs a candidaţilor se va face începând cu ora 8.00 a zilei de concurs, 25.07.2016, proba scrisă urmând să înceapă la ora 9.00. Nu este admisă, sub nici un motiv, intrarea în săli a candidaţilor după ora de începere a probei scrise. Supraveghetorii verifică datele de identificare ale candidatului la intrarea în sală pe baza actului de identitate, iar candidatul se aşează pe locul indicat de legitimaţia de concurs lipită pe masă şi care are acelaşi număr ca şi cel de pe legitimaţia de concurs tip primită la înscriere. Actele de identificare rămân pe masa candidatului pe toată durata desfășurării probei respective, pentru control. În prezenţa candidaţilor, responsabilii de sală citesc instrucţiunile privind modul de desfăşurare a concursului. Concursul se desfăşoară după un sistem de tip grilă. Baza de date cu teste grilă poate fi accesata pe http://www.medcon.ro/admitere/teste-grila

Începând cu ora 9:00 se distribuie candidaţilor grilele tip pentru răspunsuri. Fiecare candidat are obligaţia de a le verifica, pentru a se identifica eventualele greşeli de tipărire, caz în care chestionarul respectiv va fi înlocuit. Fiecare candidat trebuie să verifice caietul cu întrebări, precum şi corespondenţa dintre caietul de întrebări (varianta P,Q,R sau S) şi cel al tipului de grilă primit (varianta P,Q,R sau S) şi semnalează eventualele neconcordanţe, precum şi posibilele erori tehnice ale caietului cu întrebări. Întreaga responsabilitate asupra verificării corespondenţei dintre tipul de grilă şi tipul caietului cu întrebări revine candidatului. Grilele tip pentru răspunsuri trebuie completate corect, fără ştersături, în conformitate cu modalitatea oficială, descrisă în preambulul caietului cu întrebări. Nu se admit grile de răspuns cu ştersături sau corecturi care pot produce interpretări eronate din partea sistemului de prelucrare a răspunsurilor. Orice altă modalitate de completare a grilelor de răspuns atrage după sine anularea grilelor respective. Completarea grilelor se face numai cu pix negru, primit de către candidaţi odată cu chestionarul. Datele din colțul cu elemente de identificare a candidatului se completează cu acelaşi pix primit în sală. Înscrierea numelui candidaților în afara rubricii destinate, precum și alte semne distinctive, atrag după sine anularea lucrării respective. Responsabilitatea asupra corectitudinii datelor completate revine în exclusivitate candidaţilor. Pentru ciornă se pot utiliza numai coli de hârtie cu ştampila de concurs şi care sunt primite de la supraveghetori. Acestea vor fi returnate supraveghetorilor înainte de părăsirea sălii de concurs. Candidaţii care fac greşeli sau ştersături ce pot fi considerate semne distinctive pe chestionarul de concurs îşi pot transcrie chestionarul, fără a depăşi însă timpul destinat acestei probe. Din momentul începerii probei scrise nici un candidat nu poate părăsi definitiv sala decât după minimum 45 de minute şi numai după ce a predat lucrarea sigilată şi a semnat borderoul de predare a acesteia. Orice fraudă sau tentativă de fraudă dovedită, care contravine disciplinei sau eticii concursului, se soldează cu excluderea imediată a candidatului din concursul de admitere.

Candidaţii predau teza-grilă de concurs responsabilului de sală şi semnează în tabelul de predare a acesteia. Durata probei scrise va fi de 3 ore în cazul programului de studii Medicină (în limba română) şi respectiv 2 ore pentru admiterea la programele de studii Asistenţă Medicală Generală şi Medicină (în limba engleză).

1. La programul de studii Medicină (în limba română), examenul include o probă scrisă, test grilă de tip complement multiplu cu evaluare ponderată (întrebări cu 5 răspunsuri, din care 2, 3 sau 4 pot fi corecte), totalizând un număr de 100 de întrebări, din două discipline studiate în liceu: Biologie (într-o pondere de 75%) şi Chimie organică sau Fizică, la alegerea candidatului, (într-o pondere de 25%). Departajarea candidaţilor cu punctaje egale se va face după următoarele criterii:

• media de la bacalaureat,

• nota obţinută la prima probă scrisă la examenul de bacalaureat.

2. La programul de studii Asistenţă Medicală Generală examenul include o probă scrisă, test grilă de tip complement multiplu cu evaluare ponderată (întrebări cu 5 răspunsuri, din care 2, 3 sau 4 pot fi corecte), cu întrebări din cadrul disciplinei de Biologie; numărul întrebărilor este de 60. Departajarea candidaţilor cu punctaje egale se va face după următoarele criterii:

• media de la bacalaureat,

• nota obţinută la prima probă scrisă la examenul de bacalaureat

3. La programul de studii Balneofiziokinetoterapie şi recuperare admiterea se face prin concurs desfăşurat pe baza evaluării dosarului. La înscriere, candidaţii vor include în dosar o scrisoare de intenţie care va fi evaluată ulterior cu admis/respins. Formatul general al scrisorii de intenţie se va afişa pe pagina web a facultăţii. Criteriul de admitere pentru candidaţii a căror scrisoare de intenţie a fost evaluată cu „admis”: media de admitere este media de bacalaureat. Departajarea candidaţilor cu punctaje egale se va face după următoarele criterii:

• nota obţinută la prima probă scrisă la examenul de bacalaureat,

• nota obţinută la a doua probă scrisa la examenul de bacalaureat.

4. La programul de studii Medicină (în limba engleză), examenul se desfăşoară diferenţiat, pe locurile alocate, în funcţie de cetaţenia candidaţilor.

a. Examenul pentru candidaţii cetăţeni străini din state membre ale UE, SEE şi CE include un test de competenţă lingvistică de limba engleză, notat cu admis/respins şi o probă scrisă, test grilă de tip complement multiplu cu evaluare ponderată (întrebări cu 5 răspunsuri, din care 2, 3 sau 4 pot fi corecte), totalizând un număr de 50 de întrebări, din discipline Biologie, nivel liceal. Departajarea candidaţilor cu punctaje egale se va face după următoarele criterii:

• media la bacalaureat sau la altă formă a examenului de finalizare a studiilor liceale,

• nota obţinută la prima probă scrisă la examenul de bacalaureat.

b. Examenul pentru candidaţii cetăţeni străini din state terţe UE include un test de competenţă lingvistică de limba engleză, notat cu admis/respins şi un concurs de dosare ce va aplica următoarele criterii de selecţie:

a) respectarea condiţiilor de eligibilitate;

b) rezultatele obținute pe parcursul studiilor anterioare;

c) activitatea academică a candidatului în domeniul pentru care a optat;

Aceste criterii se regăsesc în grila proprie a facultăţii de medicină: “Grila cu criterii de evaluare si departajare a candidaţilor cetăţeni străini din ţările terţe UE la concursul de admitere pentru locurile de studiu în limba engleză, în regim de cont propriu valutar”. Criteriile de selecţie pot fi îndeplinite parţial sau integral, generând astfel punctaje în consecinţă. Comisia de evaluare a dosarelor va valida şi, în consecinţă, va acorda puncte, doar pentru activităţile care pot fi dovedite cu documente oficiale.

Departajarea candidaţilor cu punctaje finale egale se face în funcţie de:

• media la bacalaureat sau la altă formă a examenului de finalizare a studiilor liceale

• media din liceu la disciplinele Biologie, Chimie, Fizică,

Sunt exceptate de la testul de competenţă lingvistică persoanele care provin din ţări unde limba oficială a statului este limba engleză şi care dovedesc, cu documente școlare, că au urmat cursurile în acea limbă. După terminarea timpului legal de concurs, candidaţii predau, sub semnătură, lucrările responsabililor de sală, care securizează zona cu datele de identificare ale candidatului. Caietul cu întrebări rămâne în posesia candidatului, cu excepţia celor care, indiferent din ce motiv, părăsesc sala înainte de finalizarea probei scrise. Ulterior, toate grilele de concurs vor fi corectate de către comisia de corectură.

În cazul probelor scrise, punctajul obţinut este transformat în notă după un algoritm stabilit de către comisia tehnică de concurs. În eventualitatea în care, în urma verificării grilelor de concurs, comisia tehnică de admitere împreună cu comisia de elaborare a subiectelor, constată prezenţa unor erori la nivelul subiectelor sau al răspunsurilor propuse, se va acorda punctajul maxim corespunzător respectivei întrebări, pentru toţi candidaţii, indiferent de tipul şi structura testului.

C. AFIŞAREA REZULTATELOR

I. Listele de verificare a rezultatelor

După corectarea lucrărilor, în termen de maxim 48 de ore, va fi afișată “Lista de verificare a rezultatelor” obținute de către candidați, redactată în ordine alfabetică. În baza caietelor cu întrebări primite de către candidați și a grilei ideal rezolvate, făcută publică de către facultate, candidații au obligația să-și verifice rezultatele proprii și să sesizeze, prin intermediul contestațiilor, eventualele neconcordanțe între acestea și cele din lista de verificare.

Listele de verificare a rezultatelor nu reprezintă liste de admitere și nu reflectă în niciun fel calitatea de admis/respins a candidaților sau orice alt fel de informații referitoare la ierarhizarea sau clasamentul acestora. După soluționarea eventualelor contestaţii, comisia tehnică va întocmi, pentru fiecare program de studiu, „Listele cu rezultatele concursului de admitere”, care se aduc la cunoştinţa celor interesaţi, prin afişare la sediul instituției și pe pagina web, în ordinea descrescătoare a mediilor, pe categorii: admişi în regim fără taxă, admiși cu taxă, în așteptare (în ordinea descrescătoare a mediilor mai mari de 5,00) şi respinşi (în ordine alfabetică). Se va specifica, în mod obligatoriu, data şi ora afişării rezultatelor.

II. Înmatricularea candidaţilor

Înmatricularea candidaţilor admişi se face la secretariatele facultăţii în termen de maxim 48 de ore de la afişarea „Listei cu rezultatele concursului de admitere”. Neînmatricularea în această perioadă atrage după sine pierderea locului ocupat prin concurs şi modificarea listelor în ordinea descrescătoare a mediilor.

III. Depunerea şi rezolvarea contestaţiilor

Contestaţiile privind conţinutul întrebărilor scrise sau corectitudinea grilei oficiale de răspunsuri pot fi depuse şi se înregistrează, în termen de maxim 2 ore de la finalizarea probei scrise, la Comisia Tehnică de Admitere pe Facultate. După acest termen nu mai este posibilă contestarea conţinutului întrebărilor sau a corectitudinii grilei oficiale de răspunsuri.

Contestaţiile privind rezultatele probei scrise, rezultate făcute publice şi afişate în cadrul “Listei de verificare a rezultatelor”, se fac în termen de cel mult 1 zi de la afişarea listei; acestea se depun la registratura U.O.C. din Bld. Mamaia, nr. 124. Candidaţii pot contesta doar propriile rezultate. Lucrările constituind obiectul contestaţiei se recorectează iar comunicarea rezultatelor finale se face prin afişare, în termen de maximum 2 zile de la expirarea termenului de depunere a contestaţiilor. În cazul probelor cu subiecte de tip grilă, contestaţia este considerată admisă indiferent de valoarea diferenţei de punctaj. Decizia comisiei de contestaţii este definitivă. Rezultatele contestaţiilor sunt incluse şi devin parte a „Listei cu rezultatele concursului de admitere”. Comisia tehnică de admitere pe facultate întocmeşte proces-verbal pentru fiecare lucrare la care s-au modificat, în mod justificat, rezultatele iniţiale afişate în „Lista de verificare a rezultatelor”. După expirarea termenului de rezolvare şi răspunsul la contestaţii, rezultatul concursului de admitere se consideră încheiat şi nu mai poate fi modificat. Memoriile sau cererile de orice natură referitoare la eventualele contestaţii depuse după afişarea rezultatului contestaţiilor nu vor mai fi luate în considerare.

Comunicarea rezultatelor la contestaţii se face prin afişare, în spaţiile de afişare a rezultatelor admiterii.

Sesiunea de admitere din luna septembrie, pe locurile eventual rămase vacante la programele de studii de licenţă

Cea de-a doua sesiune se organizează în cazul în care, în urma primei sesiuni, din luna iulie, au rămas neocupate locuri subvenţionate de la bugetul de stat sau locuri cu taxă. Cea de-a doua sesiune a concursului de admitere se desfăşoară în acelaşi mod ca şi prima sesiune, atât pentru candidaţii cetaţeni români cât şi pentru candidaţii cetăţeni străini.

ÎN ATENŢIA CANDIDAŢILOR LA FACULTATEA DE MEDICINĂ

• Candidaţii prezenţi la proba scrisă vor avea asupra lor în dimineaţa examenului NUMAI actele necesare accesului în sala de concurs (acte identitate şi legitimaţie de concurs).

• Candidaţii vor primi în sală instrumentele necesare pentru scris. Nu se acceptă posesia asupra candidaţilor a altor instrumente de scris în afara celor primite de la Comisia tehnică de admitere.

• Se interzice cu desăvârşire intrarea în sala de concurs cu dispozitive tehnice sau electronice, inclusiv telefoane mobile sau ceasuri. Posesia acestora, chiar şi închise, depistate asupra candidatului, atrage după sine eliminarea candidatului din concurs.

• În timpul probei de concurs candidaţii nu au voie să consulte niciun fel de material, să discute cu alţi candidaţi sau să copieze; se interzice folosirea de către candidaţi a minicalculatoarelor proprii, a telefoanelor mobile sau a oricăror dispozitive electronice de comunicare. Cei surprinşi asupra faptului sunt eliminaţi din concurs.

• Posesia materialelor scrise sau a altor obiecte, inclusiv pentru scris, în afara celor aferente concursului (caiet cu întrebări, grilă pentru răspunsuri, ciorne, pix) primite de la comisia tehnică, depistate asupra candidatului după începerea concursului, atrage după sine eliminarea candidatului din concurs.

• Constituie fraudă și cazul în care candidații, prin diferite semne sau bilețele, încearcă să comunice între ei.

• Orice fraudă sau tentativă de fraudă dovedită, care contravine disciplinei sau eticii concursului, are drept consecinţă excluderea imediată a candidatului din concursul de admitere.

• Candidaţii care perturbă în mod repetat liniştea necesară desfăşurării concursului sunt eliminaţi din concurs.

• Candidaţii care nu sunt prezenţi în sălile de concurs în momentul deschiderii plicurilor cu subiectele de concurs pierd dreptul de a susţine proba scrisă. Cu 15 minute înaintea începerii probei de concurs, niciun candidat nu are voie să se deplaseze de la locul fixat.

• Fiecare candidat trebuie sa verifice caietul cu întrebări, precum şi corespondenţa dintre caietul de întrebări (varianta P, Q, R sau S) şi cel al tipului de grilă primit (varianta P, Q, R sau S) şi semnalează eventualele neconcordanţe, precum şi posibilele erori tehnice ale caietului cu întrebări. Întreaga responsabilitate asupra verificării corespondenţei dintre tipul de grilă şi tipul caietului cu întrebări revine candidatului.



12