Facultatea de Teologie din Constanța are un nou decan interimar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
S-au respectat și protocoalele inter-instituționale

Facultatea de Teologie din Constanța are un nou decan interimar

Educație 02 Noiembrie 2016 / 10:59 12302 accesări

Arhim. Dr. Cosma (Costel) Mitu

Arhim. Dr. Cosma (Costel) Mitu

De data asta, Arhiepiscopia Constanța a dat avizul pentru numirea noului decan

De data asta, Arhiepiscopia Constanța a dat avizul pentru numirea noului decan

Odată cu numirea unei fețe bisericești în funcția de decan, la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanța s-a potolit furtuna generată de scandalul anulării și reorganizării examenului de admitere organizat în septembrie 2016. Noul decan este Cosma Costel Mitu, absolvent al Facultății de Teologie, starețul mănăstirii „Peștera Sf. Apostol Andrei” din comuna constănțeană Ion Corvin și, totodată, vicar al Arhiepiscopiei Tomisului. De data aceasta, numirea decanului interimar a fost realizată cu respectarea procedurilor, la propunerea Consiliului Facultăţii de Teologie, cu avizul Arhiepiscopiei Tomisului.

"Felicităm" instituția de învăţământ pentru revenirea la normal, ne bucurăm că au dat roade insistența și demersurile noastre jurnalistice prin care au fost aduse la cunoștința publicului larg neregulile și, probabil, ilegalităţile din sânul admiterii 2016 de la Teologie, dar și măsurile nu tocmai inspirate pe care UOC le-a luat pentru a repara aceste erori. Totodată, le mulțumim cadrelor universitare și preoților care au dat dovadă de verticalitate și au avut curajul să dezvăluie amănunte legate de managementul defectuos al Universităţii și anumite procese interne ținute după perdea, fără de care subiectul ar fi scăpat atenției publice.

Scandalul care a tulburat apele în Facultatea de Teologie și UOC a plecat într-adevăr de la neregulile constatate în organizarea examenului de admitere din 22 septembrie. Însă a luat amploare după ce Senatul UOC a decis, cu patru zile înainte de începerea cursurilor prezentului an universitar, să anuleze rezultatele examenului din vară și să reorganizeze sesiunea de admitere. Culmea, atât constituirea structurilor care supervizează noua admitere, cât și concursul de dosare, probele de aptitudini, examenele scrise și afișarea rezultatelor s-au realizat într-o singură zi - vineri, 30 septembrie, ultima zi a lunii. Cireașa de pe tort a fost însă reprezentată de demiterea-fulger a decanului de la acea vreme al Facultății - pr. prof. univ. dr. Bogdan Moise - și preluarea interimară a atribuțiilor lui de către decanul Facultății de Arte, prof. univ. dr. Daniela Hanțiu. Dincolo de dimensiunea ecumenică a acestei erori care a revoltat reprezentanții clerului și cadrele universitare, întrucât o persoană din afara Bisericii a preluat frâiele unei facultăți teologice, marea hibă administrativă a înlocuirii decanului a fost reprezentată de faptul că numirea decanului interimar a încălcat protocoalele încheiate între Patriarhia Română, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și Secretariatul de Stat pentru Culte, care statuează că nicio numire la vârful instituțiilor de învățământ superior cu profil teologic nu se poate face fără un aviz al Arhiepiscopiei sau Mitropoliei din zona în care funcționează acestea. Amintim că, în urma acestei schimbări la vârful Facultății, angajații instituției au semnat un memoriu în care erau menționate toate neregulile și pe care l-au remis instituțiilor abilitate ale statului, dar și Rectoratului.

MAI ÎNTREBĂM O DATĂ CONDUCEREA UOC: CE S-A ÎNTÂMPLAT, DE FAPT, LA TEOLOGIE?

De vreme ce Facultatea de Teologie pare că a fost reașezată pe un făgaș normal, ne așteptăm acum ca UOC să răspundă concret întrebărilor noastre repetate privind neregulile care au dus la anularea examenului de admitere din toamna 2016 și erorile comise în demersurile disperate ale UOC, adoptate în scopul reexaminării candidaților de la Teologie. Schimbarea a doi decani (dintre care unul interimar și abuziv numit) în decurs de doar o lună și jumătate a fost una dintre măsurile care au dus mai degrabă la degringoladă și revoltă decât la reorganizare pe baze sănătoase și au dovedit că, la nivelul conducerii UOC, nu există nicio intenție de asumare a răspunderii pentru organizarea defectuoasă a admiterii, deși vina aparține în egală măsură atât celor care țin frâiele de la Teologie, cât și conducerii UOC. Deocamdată, răspunsurile concrete la întrebările noastre adresate conducerii UOC întârzie să apară, fapt care nu face decât să confirme concluziile Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior privind faptul că Universitatea “Ovidius” are grave probleme de transparență. Respectivele întrebări la care Rectoratul Universității "Ovidius" refuză să răspundă vor fi totuși puse în continuare. De data aceasta, instituțiilor abilitate.

VOM REVENI.

Citește și:

Memoriul universitarilor de la Teologie adresat rectorului UOC

Decanul de la Teologie, schimbat din răzbunare?

De ce a fost demis decanul de la Teologie?

Exclusiv! Decan demis la Universitatea „Ovidius“ în urma unui scandal!

Admiterea din septembrie la Teologie, anulată! Examene reprogramate în galop

„Ovidius“ - Zero transparență privind anularea admiterii la Teologie



12