FMI avertizează cu privire la deficitul bugetar al României

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

FMI avertizează cu privire la deficitul bugetar al României

25 Mai 2017 / 16:00 210 accesări

Deficitul bugetar al României va atinge 3,7% din PIB în 2017 și 3,9% în 2018, fiind necesare măsuri pentru reducerea acestuia, avertizează Fondul Monetar Internațional (FMI) într-un raport de evaluare a Acordului Stand-by derulat în țara noastră în perioada 2013-2015.

„Principalele riscuri pentru perspectivele economice vizează diminuarea prudenței fiscale, care ar putea afecta negativ încrederea pieței. Acest lucru, împreună cu tensiuni politice sporite, ar putea eroda consumul și investițiile, ar crește costul împrumuturilor guvernamentale și ar putea exercita presiuni asupra cursului de schimb, ceea ce ar afecta bilanțurile băncilor prin expunerile lor în valută”, se arată în documentul făcut public joi de către FMI.

Potrivit Fondului, menținerea unor niveluri adecvate de rezervă, a unui curs de schimb flexibil și a rezervelor fiscale vor contribui la combaterea acestor riscuri. Iar politicile economice prudente și pașii vizibili pentru a accelera ritmul reformelor structurale și pentru a îmbunătăți guvernarea „ar trimite un semnal puternic despre România ca un loc bun pentru a face afaceri”.

„În timp ce angajamentul la cel mai înalt nivel de guvernare a fost furnizat de la început, prioritizarea măsurilor prevăzute în program s-a dovedit insuficientă ]n perioadele electorale. Analiza mai aprofundată a reformei ar contribui la informarea cu privire la calendarul programului și la realismul obiectivelor sale. Acest lucru este deosebit de important în cazuri precum România, unde reformele structurale dificil de implementat politic reprezintă o preocupare centrală a programului și când o țară are o istorie a utilizării prelungite a resurselor FMI. În același timp, slăbiciunile trecute nu ar trebui să împiedice personalul să propună obiective ambițioase, dar realizabile”, notează autorii raportului.

„România este un caz interesant, în sensul că rezultatele macroeconomice din multe domenii au depășit așteptările din cadrul programului. Experiența României oferă câteva lecții potențiale pentru proiectarea viitoare a programului Fondului”, mai arată FMI.



Ştiri recomandate

12