Fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean, reţinută și luată cu ambulanța de la DNA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean, reţinută și luată cu ambulanța de la DNA

27 Noiembrie 2015 / 10:18 1613 accesări

Fostul preşedinte al ANRP Crinuța Dumitrean a fost reținută de procurorii DNA, care au chemat la sediu o ambulanță în caz că femeii i se face rău, întrucât este însărcinată, ceea ce nu s-a întâmplat, însă a fost luată cu ambulanța de la sediul Direcției Naționale Anticorupție.

Crinuța Dumitrean este cercetată în dosarul privind acordarea unei despăgubiri de peste 100 de milioane de lei acționarului Universitatea Craiova Mihai Rotaru pentru un teren supraevaluat cu peste 87 de milioane de lei. Dumitrean a făcut parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor la vremea respectivă.

Ea și-a petrecut noaptea în arest, urmând ca vineri procurorii să ceară instanței supreme arestarea sa preventivă.

De asemenea, vor fi duși vineri la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) omul de afaceri Mihai Rotaru, evaluatorul Sergiu Negurici și foștii membrii din comisia ANRP Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici și Lăcrămioara Alexandru.

Potrivit DNA, Sergiu Diacomatu, ladata fapteivicepreşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Rodica Constantinovici și Lăcrămioara Alexandru, care făceau parte din aceeași comisie, sunt acuzați de abuz în serviciu, în legătură despăgubirea lui Mihai Rotaru cu 108.932.000 lei, pentru un teren din Pitești supraevaluat cu 87.291.596 lei.

Mihai Rotaru, acționar al CS Universitatea Craiova, este acuzat de cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu, fiind suspectat că i-a dat 600.000 de euro mită deputatului Ioan Oltean, pentru a-și exercita influența asupra fostei președinte a ANRP Crinuța Dumitrean pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii.

Sergiu Negurici este acuzat de complicitate la abuz în serviciu pentru supraevaluarea terenului.

Anchetatorii arată că, la data de 17 iunie 2010, Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici și Lăcrămioara Alexandru, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafaţă de 61.857 mp situat în municipiul Piteşti a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru.

Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat, arată DNA.

Pentru supraevaluarea terenului, Sergiu Negurici, expert evaluator, a întocmit un raport de evaluare ce contravine Standardelor Internaționale de Evaluare. Raportul a fost aprobat de membrii comisiei, deşi rezulta supraevaluarea vădită efectuată de Negurici, împrejurare care impunea retrimiterea pentru reevaluare, mai spun procurorii.

Mihai Rotaru cumpărase drepturile litigioase pentru terenul respectiv de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27 noiembrie 2009, cu suma de 750.000 euro, precizează procurorii, arătând că persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de opt ani, nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces în instanță.

De asemenea, din probele administrate în cauză a rezultat că Ioan Oltean, care avea relaţii cointeresate cu Rotaru și cu președinta ANRP (Crinuța Dumitrean la momentul respectiv, n.r.), și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea omului de afaceri, mai spune DNA.

În schimb Rotaru i-a remis lui Oltean suma de 600.000 euro anterior datei de 17 iunie 2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii, mai spun procurorii.

Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011.

În acest dosar, au fost audiați, joi, și deputații Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu, pe care procurorii i-au pus sub urmărire.

În aceeaşi cauză mai sunt vizaţi Remus Baciu şi Marko Attila, care au fost în comisia de la ANRP ce a aprobat solicitarea de despăgubire a lui Mihai Rotaru.

Într-un alt dosar privind despăgubiri ilegale de la ANRP, cunoscut ca "Bica 1", sunt judecaţi, pentru abuz în serviciu, opt foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor - fosta şefă a DIICOT Alina Bica, în calitate de fost reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Oana Vasilescu şi Dragoş George Bogdan. Evaluatorul Emil Nuţiu şi omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Cei opt foşti membri ai Comisiei din ANRP sunt acuzaţi că i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Deputatul Ioan Oltean declarat, în decembrie 2014, că "în afară de faptul că a recomandat-o" pe Crinuţa Dumitrean premierului Emil Boc pentru a fi preşedinta ANRP, "nu a avut niciun fel de altă interferenţă cu activitatea acesteia" și că propunerea sa "a fost făcută cu bună-credință".

"La vremea respectivă, nu exista niciun indiciu care să conducă la suspiciuni privind pregătirea ei profesională şi corectitudinea", spunea Ioan Oltean.

Fostul vicepreşedinte al ANRP Sergiu Diacomatu le-a spus procurorilor că Dorin Cocoş i-a promis că va fi menţinut în funcţie dacă îl sprijină necondiţionat în soluţionarea unor dosare privind despăgubiri pentru terenuri, precizând l-a cunoscut pe omul de afaceri prin fiul acestuia, Alin.

Diacomatu le-a mai spus procurorilor că Dumitrean era sprijinită de Ioan Oltean, care la aproape fiecare şedinţă de birou politic cerea să fie demis din funcţia de vicepreşedinte al ANRP.



Ştiri recomandate

12